Limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr contribuie la prevenirea diabetului de tip 2 (studiu)

Data publicării: 08-07-2017

Limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar scădea în mod semnificativ riscul de apariţie a diabetului de tip 2, conform rezultatelor unui studiu internaţional publicat vineri, citat de Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) a studiat aproximativ 40.000 de persoane din Thailanda între anii 2005 şi 2013 şi a descoperit că mii de cazuri de boală puteau fi prevenite anual dacă subiecţii renunţau la consumul de băuturi îndulcite cu zahăr şi sucuri carbogazoase.

''Peste 4.000 de cazuri de diabet de tipul 2 ar putea fi prevenite în fiecare an în rândul populaţiei din Thailanda dacă oamenii nu ar mai bea în fiecare zi băuturi îndulcite cu zahăr'', a declarat vineri conducătoarea echipei de cercetători, Keren Papier.

''Femeile din Thailanda, care au risc dublu de diabet de tipul 2 din cauza băuturilor îndulcite cu zahăr, ar fi principalele beneficiare (ale eliminării acestora din dietă - n.r.)'', a adăugat cercetătoarea.

Potrivit lui Papier, rezultatele au subliniat de asemenea necesitatea introducerii unui impozit pe băuturi îndulcite cu zahăr deoarece, pe lângă reducerea riscului de diabet de tipul 2, o taxă pe zahăr va face minuni pentru bugetul Australiei, ea oferind exemplul unei măsuri similare instaurată în Mexic, care a acumulat până în prezent la buget 2,6 miliarde de dolari, precizează sursa citată.

''O reducere a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr poate contribui la scăderea ratelor de diabet din Australia'', a adăugat Papier.

''Mai multe ţări printre care Mexic, Statele Unite, Franţa şi Chile au luat deja măsuri în ceea ce priveşte băuturile îndulcite cu zahăr prin impunerea sau angajamentul de a impune un impozit pe zahăr. Datele din Statele Unite şi Mexic demonstrează că aplicarea acestuia a contribuit la o scădere cu 17%, respectiv 21%, a achiziţiilor de băuturi impozitate în rândul gospodăriilor cu venituri scăzute'', a mai spus cercetătoarea adăugând că băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă ''o ţintă ideală pentru intervenţiile în materie de sănătate publică pentru controlul epidemiei de diabet de tip 2 ţinând cont că acestea nu au valoare nutriţională şi nu protejează împotriva bolii''.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că între anii 1983 şi 2009 consumul mediu anual de zahăr în Thailanda a crescut de la 13 kilograme pe cap de locuitor la 31 de kilograme.
Sursa: Agerpres, 08-07-2017, Vizualizari 182
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.