Lipoaspiratia

©

Autor:

Lipoaspiratia
Lipoaspiratia este o interventie chirugicala ce consta in extragerea celulelor adipoase prin intermediul unor mici incizii si a a unei canule de aspiratie conectate la un aspirator chirugical.
Majoritatea tehnicilor de indepartarea a adipocitelor din depozitele lipidice sau de sculptare a depozitelor adipoase se bazeaza pe 2 elemente esentiale: lipoliza si lipoaspiratia.
*** Lipoliza – reprezinta dizolvarea sau lichefierea grasimii (se poate realiza prin mai multe metode in functie de tehnica de liposuctie sau de remodelare corporala aleasa) .
*** Lipoaspiratia – reprezinta etapa de aspirare a grasimii din cadrul procedurii de liposuctie (exceptie tehnicile de liposuctie care presupun eliminarea grasimiii prin drenaj limatic, mezoterapie) . Aspirarea se face cu o seringa, un tub izolant si steril sau un aparat de aspirare (vacuum ce produce suficienta presiune negativa pentru extragerea grasimii) .
Adesea termenii de liposcutie si lipoaspiratie sunt folositi ca fiind interschimbabili.

Lipoaspiratie, liposuctie si liposculptura – diferente si caracteristici

Liposuctie :

*este o extragere selectiva a depozitelor adipoase pentru imbunatatirea conturului corporal;
*este o metoda corectiva a aspectelor inestetice determinate de un exces de tesut adipos;
*folosita pentru cantitati mici si medii de grasime pentru a modela un aspect valurit.
*specifica zonelor: barbie, partea superioara a bratelor, partea laterala a sanilor, partea inferioara a abdomenului, flancuri, “ colacelul” abdominal, solduri si coapse.

Liposculptura :

*este o metoda de remodelare a unei regiuni anatomice;
*scopul procedurii este pur estetic : accentuarea anumitor forme, trasaturi corporale, accentuarea liniei musculare;
*presupune indepartarea unei cantitati mici sau moderate de grasime;
*specifica zonelor : gat, partea inferioara a pometilor, partea superioara a abdomenului, fese, gambe si glezne;
*tot liposculptura inseamna si umplerea anumitor zone (lipofiling) pentru remodelarea si evidentierea anumitor aspecte corporale.

Lipoaspiratia: reprezinta o interventie chirurgicala (scop estetic si medical) in cadrul careia are loc o extragere masiva prin aspiratie a tesutului adipos.

Lipoaspiratia este recomandata persoanelor normoponderale, supraponderale sau usor obeze. Insa trebuie precedat de asemenea de un program riguros de dieta si exercitii fizice. Uneori este necesara excizia excesului tegumentar ramas in cadrul aceleiasi interventii sau ca interventie ulterioara (abdominoplastia) . Timpul operator pentru o procedura standard variaza intre 1- 3 ore.
Lipoaspiratia poate fi asociata si cu alte interventii chirugicale : lifting facial, abdominoplastia sau reductia sanului.

Megalipoaspiratia : lipoaspiratie extrema (5 – 10 l de grasime) pentru persoanele cu obezitate de gradul II- III. Aceasta interventie necesita anestezie generala, are un timp operator de 3-4 ore, si un timp de recuperare de 5- 10 zile. Se recomanda mai multe sedinte astfel incat sa nu se produca un dezechilibru brusc al corpului si sa ofere pielii posibilitatea de a se contracta treptat (un exces tegumentar cat mai redus) .

Abdominoplastia – este interventia chirurgicala de indepartare a “ sortului” abdominal rezultat in urma unei megalipoaspiratii sau slabire masiva, brusca.

Microaspiratia - folosita in cazul unor depozite mici foarte localizate, in sedinte repetate, iar aspiratia se face cu ace foarte fine, sub anestezie locala.

Lipoaspiratia

Lipoaspiratia este de fapt o forma mai invaziva si mai profunda a liposuctiei. Liposuctia prin suctiune si lipoaspiratia clasica sunt cele care elimina adipocitele prin dezradacinare, extirpare din blocurile adipoase. In timp insa, liposuctia a devenit o metoda de sculptare localizata a corpului beneficind si de rafinarea tehnicilor prin folosirea a diverse tipuri de energii si vibratii capabile sa distruga adipocitele fara a vatama vasele sangvine, limfatice sau tesutul conjucntiv (ex: prin cavitatie) .

Tipuri de lipoaspiratie

lipoaspiratie

In functie de tehnica dar si de aparatul folosit exista:

1. Lipoaspiratie prin sistem vacuum clasic

- cunoscuta si sub denumirea de liposuctie - lipectomie suctionata – metoda de reducere a numarului de adipocite dar si a volumului lor.
- lipoaspiratia traditionala rrepzinta simpla indepartare prina spirare a tesuturilor adipoase.

2. Lipoaspiratie prin intermediul unei seringi

– pentru recoltarea grasimii din zona donatoare
Aceasta tehnica a fost utilizata in special pentru prelevarea de grasime pentru procedura de transfer autolog de grasime. Utimul studiu realizat pe aceasta tema a demostrat ca aceasta metoda este mai avantajoasa in mentinerea viabilitatii tesuturilor decat folosirea unui dispozitiv de suctiune.
In ceea ce priveste gradul de vatamare al celulelor grase parerile sunt impartite :
o serie de chirurgi accepta ca lipoaspiratia cu seringa este o metoda mai delicata de extragere a grasimii pentru grefare cauzand o distructie minima a celulelor la aspirare.
altii considera ca presiunea negativa exercitata de un dispozitiv de suctiune este mai mica decat cele generate de seringile de 10 cc sau 60 cc iar enzimele prezente in tesutul extras indica un gad de vatamare mai mic in cazul suctiunii; mai mult decat atat metoda de prelevare ar fi mult mai rapida.

3. Lipoaspiratie prin tehnica intumescenta

- tehnica intumescenta urmareste umflarea tesutului adipos pentru o mai buna localizare a acestuia;
- aceasta tehnica consta in injectarea unei cantitati mari de solutie Klein (cu anestezic) in tesutul adipos pentru a facilita dizlocarea tesutului adipos.
- specifica pentru un volum mai mare de grasime (> 1500 cc) .

4. Lipoaspiratie cu laser

- grasimea este emulsionata cu ajutorul laserului (canula cu fibra optica) ;
- in prealabil are loc injectarea unei solutii pentru a produce tensionarea tegumentului;
- aspiratia reprezinta cea de-a treia etapa a interventiei.
- timpul operator este de aproxiamtiv 40 minute.

5. Lipoaspiratie cu ultrasunete

- foloste ultrasunetetele pentru a distruge membrana adipocitelor ce urmeaza sa fie aspirate;
- mai putin traumatizanta pentru organism decat lipoaspiratia clasica;
- dezavantaje: incizii mai mari decat pentru lipoaspiratia clasica si injectarea in prealabil a zonelor afectate de celulita cu ser fiziologic.

6. Lipoaspiratie cu aer comprimat

– specifica pentru zonele cu grasime fibroasa.

Liposuctie laser cu lipoaspiratie
Diferenta majora intre liposuctia laser standard si cea asistata prin aspiratie este ca in cazul procedurii obsisnuite grasimea este lasata sa drenat prin sistemul limfatic, in mod natural, iar ce-a de-a doua tehnica accelereaza eficienta liposuctiei prin aspirarea grasimii emulsionate. Atfel rezultatele sunt imediate.

Lipospiratie - proces

Tehnicile moderne de lipoaspiratie folosesc injectiile cu anestezic diluat pentru zonele vizate ca sa reduca disconfortul postoperator si adrenalina pentru a minimiza sangerarea.
Aspiratia se face in stratul profund al pielii, pentru a evita aparitia zonelor neuiforme sau vatamarea pielii in stratul superficial.
Lipoaspiratia nu este un tratament al celulitei (distributie incorecta a adipocitelor la nivelul hipodermului) insa poate imbunatati aspectul acesteia prin reducerea numarului de adipocite din stratul adipos reducand presiunea exercitata asupra pielii (capata o infatisare mai neteda- insa nu este indepartata) .

Lipoaspiratia este realizata in 2 pozitii specifice pentru pacient: pozitie intinsa pe abdomen sau pozitie intinsa pe spate. Se introduce un cateter urinar pentru controlul fluidelor la nivelul organismului. Operatia este realizata de obicei de catre doi medici chirurgi si se aplica o tehnica in cruce, pornind de la un nivel inferior si continuand catre nivelurile superioare. Hidratarea in timpul interventiei este mentinuta cu cristaloizi (substante necoloidale care in solutie trec rapid prin membrane si pot fi cristalizate) . La finalizarea interventiei se ataseaza mici tuburi de drenaj pentru a elimina fluidele si a preveni formarea seroamelor si hematoamelor.

Interventia de lipoaspiratie necesita un tratament de vindecare strict, din care fac parte terapia subdermica cu masaj endermologic (pentru uniformizare) si aplicarea externa a unui echipament elastic special (corset, pantaloni, bustiera pentru a ajuta apropierea celulelor si vindecarea mai rapida, fixarea tesuturilor) .

Hipertrofia si hiperplazia tesutului adipos

Cresterea in greutate se datoreaza cresterii volumului adipoctelor (hipertrofie) dar si a numarului lor (hiperplazie) . Scaderea in greutate conduce la revenirea la dimensiunea initiala a celulor adipoase, insa in anumite zone acestea refuza sa se diminueze in ciuda eforturilor depuse prin dieta sau exercitii fizice. La nivelul acelor zone ce nu mai revin la forma initiala s-a produs o lipodistrofie, o distrofie a tesutului adipos (determinata in acest caz de cresterea numarului de adipocite) .

Atfel hiperplazia, ca si crestere benigna a volumului tesutului adipos prin multiplicarea celulelor grase, poate fi tratata prin lipoaspiratie.
Lipoaspiratia nu previne cresterea in greutate, caci nu pot fi aspirate toate celulele adipasoe din organism (iar cele ramase isi pot mari volumul) . Cel care va poate ajuta in acest sens este nutritionistul. Acesta poate recomanda un program personalizat de dieta, un stil de viata corespunzator organismului dumneavoastra pentru a preveni ingrasarea sau refacerea depozitelor de grasime.

Data actualizare: 26-10-2019 | creare: 29-10-2009 | Vizite: 6603
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: