Lipotomie

©

Autor:

Lipotomie
Lipotomia este o procedura medicala non-invaziva cu scop pur estetic de distrugere (dizolvare) localizata si controlata a lobulilor de grasime, dovedindu-se a fi cel mai sigur si rapid tratament de remodelare corporala si un tratament anticelulitic eficient.

Caracteristici lipotomie :
* tehnica non- invaziva – nu foloseste tehnici sau alte acte chirurgicale (exceptie anestezie locala) ;
* scop estetic- elimina acumularile de grasime localizate in zone rezistente la dieta si exercitii;
* tratament localizat si controlat – puteti alege in ce zone anume sa fie aplicat tratamentul si puteti reduce atat cat doriti din stratul adipos;
* proces progresiv, gradual :in sedinte repetate se injecteaza cantitati noi de solutie pentru ca slabirea sa fie graduala; intre acestea se aplica tratamente intermediare de uniformizare si netezire a pielii;
* foloseste presiunea sau vibratiile pentru a determina ruptura membranei adipocitelor;
* se bazeaza pe hiperhidratare si osmoza pentru a dizolva celulele grase (Lipotomy AQP) ;
* actioneaza direct asupra adipocitelor prin baroforeza fara a utiliza injectarea sau tratamente agresive (Jet Lipotomy) ;
* solutie pentru tratarea celulitei si a relaxarii tisulare (are loc contractia tesuturilor si asigura fermitate) ;
* are drept efect o piele mai neteda si mai elastica;
* tratament permanent pentru eliminarea tesutului adipos.
* cu ajutorul acestui tratament se pierd centimetri din circumferinta, si nu kilograme (nu este o metoda de slabire) ;
* rezultate vizibile se obtin dupa prima sedinta (dupa 2 saptamani de la aplicarea ei) ;
* rezultate eficiente dupa un minim de 3 sedinte de tratament.

Lipotomia implica 3 etape generale:

1. Diluarea tesutului adipos.
2. Ruperea membranelor celulelor grase cu ajutorul vibratiilor ultrasonore.
3. Eliminarea naturala a grasimii prin functiile normale ale organismului.

Ce presupune o lipotomie?

Lipotomia este folosita pentru a imbunatati conturul corporal, prin eliminarea acumularilor adipoase din zone particulare. Este foarte important sa se retina faptul ca aceasta nu este o metoda de slabire, ci de remodelare corporala.
Sesiunea de tratamente incepe cu marcarea zonelor de tratament si stabilirea oridinii si concentratiei necesare pentru injectare. Se poate aplica o crioanestezie (pentru a diminua disconfortul injectiilor) .
Tratamentul de lipotomie consta in infiltrarea unui ser hipotonic ( cu o presiune osmotica inferioara sangelui sau unei alte solutii) sau a unor substante lipolitice identice cu cele naturale (nu contine chimicale) sau solutie fiziologica. Amestecul injectat dizolva grasimile dar are si proprietatea de a atrage apa din mediul extracelular. Rezultatul primar este marirea fortata a volumului adipocitelor, sparagandu-le avand efect de descompunere asupra lipidelor.
Urmatorul pas vizeaza masajul corporal (cu ultrasunete, vibratii etc) pentru a fragmenta compozitia gelatinoasa rezultata in urma infiltrarii, grasimea fiind apoi metabolizata si eliminata din organism.
Substantele injectate detin controlul asupra dinamici adipocitelor (prin presiunea osmotica) astfel incat conturarea corporala poate fi specifica, localizata. Efectul este lifting si intindere a pielii.
Lipotomia poate fi realizata in conjunctie cu alte tehnici precum liposuctie, lipoaspiratie, creme anticelultice, dieta ; poate inlocui aceste tehnici sau poate sa accentueze rezultatele acestora.
In Asia si Europa de Est lipotomia este incadrata adesea in categoria tratamentelor spa.

Aparitia Lipotomiei

Procedura de lipotomie a fost creata de Centrul de Slabire Eurpean ESC din Jakarta, Indonesia si introdusa de doctorul de origine franceza Jacques Durand (expert in tehnici de slabire si eliminare a tesutului adipos) .
Etimologia cuvantului: “ lipo “- insemand grasime si “-tomie “ - element secund de compunere cu semnificatia „taiere”, „incizie”.
Procedura de lipotomie este promovata ca fiind un tratament non-chirurgical permanent.
Lipotomia a aparut in Europa si SUA la inceputurile anilor 1990. Apoi in 2003 a fost realizata o optimizare a rezultatelor de catre Dr. Pirmez (castigator al Premiului Nobel pentru Chimie in 2003) iar metoda a fost intens promovata incepand cu anul 2004.
Mai tarziu alti medici au contribuit la perfectionarea tehnicii, introducand injectiile cu lecitina (injectii pe baza de soia) insa cu o eficienta mai scazuta.

Lipotomie – “ ingrediente “

# Distrugerea tesutului adipos si compactarea tesuturilor subcutanate sunt obtinute pe baza hiperhidratarii cu injectii de ser diluat. Pe baza efectului osmotic al apei, solutiei saline si a unui derivat al glicerinei (“propanetriol”-en.) sunt distruse membranele adipocitelor.

# Dispozitivul cu ultrasunete si o pompa speciala distribuie solutia injectata in zonele vizate. Acesta actioneaza pe baza unor frecvente de intensitate joasa (rol termic si vibrator) specifice fiecaruit tip de depozit adipos pe care il strabate: moale si nu foarte compact, moale si fibros, fibros, si fibros si comapct.

# Tratamentul cu aparatul de masaj anticelulitic – actioneaza pe baza uui principiu de “ palpare – rulare “ si a actiunii vidului pentru a facilita drenarea tesutului adipos descompus.

Tipuri de lipotomie

1. Tehnica AQP (Lipotomy AQP)

Medicul " inunda " celulele adipoase cu solutie fiziologica, ser hipotonic steril (ser a carui concentratie moleculara este inferioara celei a sangelui) beneficiind de presiunea osmotica (presiunea necesara pentru a opri difuziunea unei substante printr-o membrana permeabila sau semipermeabila) . Adipocitele sunt dezagragate (descompuse) cu ajutorul ultrasunetelor si eliminate apoi prin intermediul sistemului sangvin si limfatic.
Dupa tratament este necesara purtarea unor echipamente elastice speciale, timp de 2 saptamani pentru a a permite resorbtia edemelor (acumulari de lichid seros in spatiile intercelulare ale organelor si tesuturilor) si o adaptare perfecta a pielii pentru noul contur corporal.

2. Tehnica JET (Jet Lipotomy)

Aceasta tehnica presupune folosirea unui aparat electronic manevrat pe suprafata vizata ce actioneaza direct asupra adipocitelor din straturile profunde ale pielii dar si asupra celulitei pe baza fenomenului de baroforeza (difuzia particulelor dintr-o suspensie sub influenta gravitatiei) .
Adesea se foloseste o combinatie intre solutiile tehnicii AQP, caracteristicile acvaporinelor (proteine membranare care constituie canale pentru transportul pasiv al apei dar si al ureei) si principiile baroforezei pentru a lupta impotriva tesutului adipos. Astfel pielea capata un aspect mai neted, mai condensat si mai placut.

Contraindicatiile lipotomiei

- persoanelor supraponderale, cu boli de pieli, hiperlipidemii (cresterea anormala a nivelului de lipide din sange) sau boli de ficat.

Recomandari pentru lipotomie

Aceasta procedura este recomandata in cazuri de tesut adipos moderat, cand nu este necesar sa se apeleze la lipoaspiratie sau tocmai pentru a corecta rezultatul acesteia prin atenuarea denivelarilor postoperatorii.

# Tratamentul complementar de drenaj limfatic este recomandat pentru a accelera resorbtia edemelor si eliminarea eficienta a toxinelor si deseurilor lipidice in urma tratamentului aplicat.

# Intre sedinte (la un interval de 1-2 saptamani) se recomanda tratamente adjuvante :
- masaj vacuum (actioneaza pe baza principiului crearii de vid)
* ajuta la despridnerea celulelor adipoase, spargerea lor si disiparea lichidului interstitial cu ajutorul unei role;
* ajuta la indepartarea surplusului de lichid si de grasime.
* are rol si de detoxifiere a organismului, indepartarea oboselii musculare.

- sauna cu infrarosu ;
* caldura radianta incalzeste tesuturile de 3 ori mai profund decat saunele conventionale;
* imbunatateste circulatia periferica si la suprafata tesuturilor stimuland glandele sudoripare si eliminand toxinele;
* accelerarea metabolismul;
* accelereaza scaderea tesutului adipos;
* oxigeneaza tesuturile;
* induce relaxarea musculara.

# In cazul barbatilor sunt necesare mai multe sedinte de tratament datorita stratului mai gros al pielii, comparativ cu al femeilor.
# Pentru suprafete intinse este indicata administrarea de glucoza intravenos (intrucat substantele injectate sunt mari consumatoare de glucide- zaharuri) .
# Numarul sedintelor se stabileste in functie de intinderea zonei vizate si de vechimea stratului celulitic.

Dezavantaje- lipotomie

- Senzatie de disconfort dupa aplicarea tratamentului si tumefierea pielii (vanataile dipar ina proximativ 2 saptamani) . Injectiile nu provoaca durere mai mare decat injectiile obisnuite.
- Complicatii precum infectii sau cicatrizare inestetica sunt extrem de rare.

Avantajele unei proceduri de lipotomie

1. Eficienta
Prin dieta sau exercitii fizice, adipocitele isi micsoreaza volumul (devin precum niste stafide), insa nu dispar. In conditii propice acestea isi vor mari din nou volumul. Lipotomia indeparteaza definitiv celulele grase supuse tratamentului.
2. Durabilitatea – tratament permanent (cu adoptarea unui stil de viata sanatos) .
Numarul de adipocite este fix in organismul uman (exceptie in cazul unor anomalii) inca de la finalizarea perioadei de pubertate. Eliminarea acestora prin lipotomie nu va putea fi urmata de formarea de noi celule grase.
3. Rapiditatea metodei – o singura sedinta poate avea ca efect scaderea cu o marime (de imbracaminte) in functie de tipul tesutului adipos (efectele sunt vizibile la 2 saptamani de la aplicare).

Data actualizare: 17-01-2019 | creare: 30-10-2009 | Vizite: 8231
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: