Lista cu medicamente compensate, mai bogata de la 1 iulie, anunta ministrul Sanatatii

Data publicării: 20-05-2008

Noua lista privind medicamentele gratuite si compensate va cuprinde, de la 1 iulie, mai multe medicamente cu peste 30%, a anuntat, in premiera, la Oradea, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, transmite corespondentul ROMPRES.
Ministrul a dorit sa comenteze noutatile listei de medicamente gratuite si compensate, la Oradea, facand cu aceasta ocazie anumite afirmatii in exclusivitate. Pe fiecare dintre cele trei subliste, cu medicamente compensate 90, 50, respectiv 100%, s-au adaugat cu 30% mai multe medicamente, unele substante active noi.
"Si sa nu uitam ca aici este vorba de tipuri de substante active, carora le corespund mult mai multe tipuri de medicamente", sustine ministrul.
Sublista A este formata pentru prima oara, spune ministrul, numai din medicamente generice, din medicamente ieftine, astfel incat sa aiba acces un numar cat mai mare de oameni. Lista va creste ca numar de la 119 DCI (denumire comuna internationala) la 158, o crestere de peste 30% a numarului de tipuri de substante active. Vor fi introduse si substante active noi, pe grupe terapeutice.
Sublista B cuprinde atat medicamente originale, cat si medicamente generice, de la 148 de DCI, propunerea cuprinde 206 DCI, o crestere de 37%, inclusiv DCI noi.
Sublista C, sectiunea C1, pentru compensate 100%, la insuficienta cardiaca cronica - cinci produse noi, la hepatitele cronice - patru produse noi, ciroza hepatica - sase noi, leucemii - patru etc.
La sectiunea C2, programele nationale de sanatate (diabet, oncologie, hiv-sida, posttransplant) au fost introduse 61 de produse noi (HIV-SIDA), doua produse noi la TBC, oncologie - 9, diabet - patru, la bolile rare - mai multe si pentru prima oara vor fi introduse si medicamente organice, in premiera pentru Romania.
La C3, cu medicamente pentru copiii pana la 18 ani, 18-26 ani, gravide si femeile lehuze, nu s-a operat inca nicio modificare, deoarece s-a considerat ca sunt suficiente.
A doua noutate anuntata de ministrul Nicolaescu este ca aceasta propunere de lista va fi, pentru prima oara, insotita de protocoale terapeutice, de acces. Vor fi protocoale terapeutice pe criterii medicale, dar si pe criterii de eficienta medicala si financiara. "Am incercat ca aceasta propunere de lista, conform estimarilor facute cu CNAS, sa fie cuprinsa in bugetul fondului unic de asigurari de sanatate, in bugetul Casei, cu destinatia medicamente compensate", a precizat ministrul.
"Vom avea protocoale terapeutice transparente, care vor fi facute publice, ele vor fi aprobate prin ordin de ministru, publicat in MO si fiecare medic si cetatean va sti pe criterii foarte clare daca are acces la un medicament sau altul si de pe ce lista", a precizat ministrul.
Propunerea de lista este supusa dezbaterii publice, pe site-ul ministerului, urmand ca in urmatoarele 20 sa se definitiveze lista, care va fi supusa apoi aprobarii guvernului. "Speram ca pana pe 30 iunie sa fie data Hotararea de Guvern si Ordinul de Ministru vizand aplicarea acestora, astfel incat de la 1 iulie sa si intre in vigoare", a declarat Nicolaescu.
Totodata, ministrul Sanatatii a anuntat, in premiera, ca o data cu implementarea noii liste cu medicamente se va oferi si noul pachet de servicii medicale de baza finantat din fondul unic de asigurari de sanatate. Vor fi in jur de 150 de servicii care vor fi decontate. La aceste servicii vor fi disponibile in paralel si medicamentatiile necesare, astfel incat asiguratul sa stie ce i se cuvine, atat pe partea de investigatie, cat si ca medicamentatie.
20-05-2008, Vizualizari 412
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.