Lista de medicamente și produse pentru urgențele medicale acasă

©

Autor:

Lista de medicamente și produse pentru urgențele medicale acasă

Anumite simptome sau răni minore pot fi tratate la domiciliu. Pentru acordarea îngrijirii inițiale necesare sunt utilizate medicamente care pot fi achiziționate de la punctele farmaceutice fără prescripție medicală (1).

Depozitarea lor este importantă, deoarece majoritatea produselor medicamentoase necesită înmagazinarea lor departe de lumina directă a soarelui, surse de căldură și în condițiile unor temperaturi pe cât posibil constante. În plus, este necesară păstrarea lor departe de locurile potențiale pe care copilul le poate explora.

Un aspect ce trebuie luat în considerare în cazul achiziționării și administrării unui medicament fără prescripție medicală este verificarea cu atenție a instrucțiunilor și indicațiilor de utilizare, precum și a eventualelor efecte adverse care pot surveni. Situațiile care nu pot fi ținute sub controlul îngrijirii la domiciliu sau care depășesc limitele capacității de îngrijire, având în vedere înrăutățirea simptomelor sau a stării de sănătate, trebuie recunoscute drept situații de urgență care necesită ajutor medical specializat.

Paracetamol

Paracetamolul sau acetaminofenul face parte din clasa anilidelor, deținând proprietăți analgezice și antipiretice. Se poate administra oral sub formă de tablete pentru adulți și copii, sau sub formă lichidă (sirop) pentru sugari sau copii mici.

Paracetamolul reprezintă medicația cel mai des folosită în categoria de vârstă pediatrică, în cazul afecțiunilor însoțite de stări piretice (febră). Dozajul este necesar a fi realizat în funcție de vârsta pacientului pentru obținerea efectelor benefice și pentru a evita supradozarea care poate provoca reacții nedorite (1).

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

AINS sunt adesea utilizate pentru amelioarea simptomatologiei de tip dureros (cefalee, dureri musculare, articulare). Efectele administrării lor sunt analgetic, antipiretic sau antiinflamator în doze mai mari (1).

Dozarea se realizează în funcție de vârstă și sunt contraindicate în cadrul subpopulației care suferă de ulcer peptic sau alte afecțiuni ale mucoasei gastrice. Unul dintre principalele efecte adverse este iritarea mucoasei gastrice (inhibarea secreției de prostaglandine implicate în repararea și protecția tisulară mucoasă), fiind necesară administrarea lor în timpul meselor sau asocierea terapiei antisecretorii, în eventualitatea în care medicația antiinflamatorie este recomandată pentru o perioadă mai îndelungată (1).

Administarea lor poate interacționa cu alte medicamente, fiind necesar în astfel de situații, sfatul medicului curant (1).

Formele de administrare sunt per os, sub formă de tablete, tablete solubile și forme lichide sau local, geluri sau loțiuni, care pot fi aplicate direct pe tegumentul zonei dureroase (durere musculară, luxații, entorse) (1).

Aspirina sau acidul acetilsalicilic face parte din familia salicilaților și prezintă efect antipiretic, analgezic minor și antiinflamator, care poate ameliora simptomatologia de tip răceală. Recomandarea sa este limitată în cazul copiilor, existând riscul de apariție al sindromului Reye (2).

Antihistaminicele

Antihistaminicele care acționează asupra receptorilor H1-histaminici sunt utilizate pentru combaterea simptomatologiei de tip alergic: congestie nazală, rinoree, epiforă, strănut, urticarie. Formele de administrare sunt variate: tablete, creme (1).

Administrarea lor se realizează cu precauție. Anumite medicamente din această clasă precum, clorfeniramin poate provoca stări de somnolență, administarea lor fiind indicată seara, înainte de culcare. Recomandările pentru administare în timpul zilei sunt reprezentate de loratidină sau cetirizină (reacțiile adverse privind somnolența sunt diminuate) (1).

Antiacide

Administarea antiacidelor este indicată în cazul durerilor epigastrice, pirozisului sau regurgitațiilor acide. Din această categorie fac parte bicarbonatul de sodiu, trisilicatul de magneziu (Dicarbocalm), hidroxidul de magneziu. Mai pot fi utili: inhibitorii de pompă de protoni (Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol) și blocanții receptorilor H2 (Famotidină, Cimetidină, Ranitidină) (1).

Antidiareice

Apariția scaunelor diareice poate avea cauze multiple, fiind implicate infecții enterale virale sau bacteriene sau alte afecțiuni de organ. Antidiareicele precum, loperamide (Imodium) acționează rapid asupra simptomatologiei, însă nu tratează cauza. Cazurile care prezintă scaune diareice repetate, persistente în timp pot preceda apariția complicațiilor și necesită consult de specialitate.


Administarea acestui tip de medicație nu este recomandat copiilor cu vârsta mai mică de 12 ani fără recomandarea medicului pediatru specialist (2).

Altele

Alte elemente pe care le poate conține kit-ul pentru urgențe medicale acasă sunt: plasturi sau bandaje sterile și/sau nesterile, soluții antiseptice, soluții nazale, oftalmice, termometru (de preferat digital), cremă pentru protecție solară (factor de protecție cel puțin 15 SPF), loțiuni și/sau spray-uri pentru arsuri (2), (3).


Data actualizare: 11-09-2018 | creare: 11-09-2018 | Vizite: 1730
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum