Loviturile la cap cresc riscul de instalare a demenţei, chiar şi după câteva decenii de la aceste accidente (studiu)

Data publicării: 12-04-2018

O asociere între leziunile cerebrale şi demenţă a fost confirmată de un studiu efectuat pe aproape trei milioane de persoane, informează miercuri Press Association.

În urma cercetării, s-a descoperit că leziunile cerebrale traumatice (LCT) cresc riscul de apariţie a bolii Alzheimer şi a altor formă de demenţă cu 24% pe o perioadă de 36 de ani.

Chiar şi loviturile minore la nivelul capului au condus la o creştere cu 17% a riscului de a dezvolta demenţă, au descoperit cercetătorii.

"Persoanele care au suferit în trecut leziuni cerebrale traumatice, inclusiv cele cu răni mai puţin grave, au un risc mai mare de a dezvolta demenţă, chiar şi la câteva decenii după rănire", a declarat Jesse Fann, cadru didactic la Facultatea de Medicină a Universităţii, unul dintre autorii cercetării.

Cercetătorii au luat în calcul cazurile diagnosticate cu LCT din înregistrările medicale ale unui grup format din 2,8 milioane de persoane din Danemarca, realizate între anii 1977 şi 2013.

De-a lungul a 36 de ani, 132.093 indivizi au suferit cel puţin o LCT, cel mai adesea astfel de evenimente fiind considerate uşoare.

În perioada 1999 - 2013, 4,5% din populaţia studiată, cu vârste de 50 de ani sau mai mult au fost diagnosticate cu demenţă.

Faptul că loviturile în zona capului, la care sunt expuşi boxerii sau de fotbaliştii, ar putea creşte riscul de demenţă este o problemă intens dezbătută. Studii efectuate anterior pe tema asocierilor dintre leziunile cerebrale şi demenţă au avut rezultate contradictorii, au notat autorii prezentei cercetări în jurnalul The Lancet Psychiatry. Eşantionul redus şi perioadele scurte de monitorizare au fost doi dintre factorii care au făcut ca aceste concluzii anterioare să fie nesigure, au subliniat ei.

Noul studiu a luat în calcul şi alţi factori de risc ai demenţei, precum diabetul, bolile de inimă, depresia şi abuzul de diverse substanţe.

Cercetarea a identificat un efect cumulativ, riscul de demenţă fiind mai mare în cazul episoadelor repetate de leziuni cerebrale. Riscul a fost de aproape trei ori mai ridicat în cazul persoanelor care au suferit cinci sau mai multe episoade de LCT. De asemenea, o singură leziune cerebrală traumatică severă a crescut riscul de dezvoltare a demenţei cu peste o treime.

Echipa de oameni de ştiinţă a subliniat totuşi că riscul de a dezvolta boala Alzheimer după o leziune cerebrală rămâne însă unul redus. "Este important de subliniat că în ciuda faptului că posibilitatea de a dezvolta demenţă după o leziune cerebrală traumatică este ridicată, riscul absolut este redus. Descoperirea noastră nu sugerează că toate persoanele care suferă o leziune cerebrală traumatică vor dezvolta demenţă mai târziu în viaţă", a precizat Fann.

În cadrul unui comentariu care însoţeşte această cercetare, Carol Brayne, cadru didactic la Universitatea Cambridge, a notat că "asocierea LCT cu diverse cauze şi modul în care acestea se schimbă de-a lungul timpului necesită acordarea unei atenţii deosebite deoarece este posibil să fie necesar de luat în calcul prevenţia în societate, în comunicate şi la nivel local".
Sursa: Agerpres, 12-04-2018, Vizualizari 291
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.