Luarea în greutate în perioada sarcinii

Luarea în greutate în perioada sarcinii

©

Autor:

Luarea în greutate în perioada sarcinii

Kilogramele în plus în timpul sarcinii sunt necesare È™i absolut normale È™i se acumulează treptat, pe măsură ce sarcina evoluează. Viitoarele mame trebuie să ia în considerare ce greutate au în momentul în care rămân însărcinate, ce alimente consumă, dar È™i la ce greutate ajung în timpul sarcinii. Luarea în greutate este un lucru normal È™i esenÈ›ial pentru o naÈ™tere uÈ™oară È™i pentru un copil sănătos.

Greutatea în timpul sarcinii este foarte importantă, deoarece femeile care nu cântăresc destul riscă să nască prematur, iar cele care acumulează prea multe kilograme riscă să aibă o naÈ™tere cu diverse complicaÈ›ii È™i consecinÈ›e, atât pentru ele, cât È™i pentru copil:

  • presiunea sângelui ridicată;
  • apariÈ›ia diabetului gestaÈ›ional (de sarcină);
  • naÈ™terea prin cezariană;
  • defecte la naÈ™tere;
  • dificultate în pierderea greutății după naÈ™tere. (1)


Greutatea optimă în timpul sarcinii

În mai 2009, Institutul de Medicină (IOM) a publicat un raport cu îndrumări în ceea ce priveÈ™te luarea în greutate bazate pe Indicele de masă corporală (IMC) È™i care ajută femeile să aibă o viziune clară în ceea ce priveÈ™te greutatea la care trebuie să ajungă în timpul sarcinii. (2) Indicele de masă corporală reprezintă raportul dintre greutate È™i înălÈ›ime È™i este un instrument foarte util È™i în acest caz.

Greutatea la care trebuie să ajungă o femeie depinde de greutatea pe care a avut-o în momentul în care a rămas însărcinată. În funcÈ›ie de IMC, valoarea optimă a surplusului de greutate în perioada sarcinii este între:

  • 11 È™i 16 kg pentru o femeie cu greutate normală, cu un IMC cuprins între 18,5-24,9;
  • 13 È™i 18 kg pentru o femeie cu greutate sub cea normală, cu un IMC sub 18,5;
  • 7 È™i 11 kg pentru o femeie cu greutate peste cea normală, cu un IMC de 25,0-29,9;
  • 5 È™i 10 kg pentru o femeie obeză, cu un IMC mai mare de 30. (3)


O sarcină gemelară presupune bineînÈ›eles alte schimbări, astfel că valorile acestea se modifică, după cum urmează:

  • între 17 È™i 24 kg dacă femeia a avut o greutate normală înainte să rămână însărcinată
  • între 14 È™i 22 kg dacă femeia este supraponderală
  • între 11 È™i 19 kg dacă femeia este obeză. (3)


Unde ajung aceste kilograme în plus?

Aceste kilograme sunt esențiale pentru evoluția sarcinii pe parcursul celor nouă luni și sunt repartizate astfel:

  • copilul 3, 5 kg
  • placenta între 1 È™i 1, 5 kg
  • lichidul amniotic între 1 È™i 1, 5 kg
  • È›esutul mamar între 1 È™i 1, 5 kg
  • volumul de sânge 2 kg
  • depozite de grăsime pentru alimentaÈ›ie È™i alăptat între 2, 5 kg È™i 4, 5 kg
  • mărirea uterului 2 kg. (4)


Luarea în greutate în fiecare trimestru

CreÈ™terea în greutate începe de la primele faze ale sarcinii È™i trebuie să se facă treptat. În primul trimestru luarea în greutate este rezultatul unor schimbări ce au loc asupra mamei È™i mai puÈ›in asupra fătului. Se produce mai mult sânge pentru a susÈ›ine dezvoltarea fătului È™i alimentarea acestuia cu oxigenul È™i nutrienÈ›ii de care are nevoie. Pot apărea schimbări È™i fluctuaÈ›ii în ceea ce priveÈ™te greutatea pe parcursul celor trei trimestre, însă creÈ™terea sau scăderea bruscă a greutății poate fi motiv de îngrijorare. În mod normal, creÈ™terea este în jur de:

  • 900 g - 1, 8 kg în primul trimestru
  • 500 de grame pe săptămână până la un total de 5-6 kg în al doilea trimestru
  • aproximativ 500 de grame pe săptămână în al treilea trimestru până la un total de 3-5 kg. (5)


Creșterea bruscă a greutății și greutatea insuficientă

O creÈ™tere prea mare în greutate în timpul sarcinii duce la creÈ™terea presiunii arteriale È™i la apariÈ›ia diabetului gestaÈ›ional (de sarcină). Multe femei cred că în timpul sarcinii trebuie „să mănânce cât doi”, însă acesta este doar un mit È™i nu are un fundament È™tiinÈ›ific. Este necesară o alimentaÈ›ie echilibrată È™i sănătoasă È™i nu o dublare a consumului de alimente. (5)

Pentru a încetini creÈ™terea prea rapidă a greutății, trebuie reduse alimentele care conÈ›in grăsimi, precum: biscuiÈ›i, prăjituri, chipsuri, smântână, trebuie să se consume produse cu mai puÈ›ină grăsime (lapte, iaurt) È™i trebuie redusă sarea în mâncare, uleiurile È™i grăsimile. De asemenea, trebuie evitate pe cât posibil alimentele È™i băuturile care conÈ›in zahăr, precum: prăjituri, ciocolată, dulciuri È™i sucurile È™i băuturile cu zahăr. (1)

Pe de altă parte, femeile care sunt subponderale sau care nu iau destul în greutate în timpul sarcinii riscă să nască prematur sau să dea naÈ™tere unui copil subponderal, cu grave probleme de sănătate. Pot exista cazuri în care creÈ™terea în greutate să înceapă din al doilea trimestru de sarcină, iar în acest caz nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Este important să se consume trei mese pe zi, dar È™i gustări între mese: fructe, fructe uscate, nuci, seminÈ›e, batoane de musli, iaurt, băuturi lactate (milkshake-uri). (1)

Hormonii de sarcină afectează stilul de viață al gravidei È™i acÈ›ionează diferit pentru fiecare femeie. AceÈ™tia pot provoca un apetit ridicat È™i o senzaÈ›ie permanentă de foame, sau, pe de altă parte, pot provoca greață, senzaÈ›ie de vomă, oboseală, care determină pierderea poftei de mâncare. O alimentaÈ›ie sănătoasă care să asigure caloriile necesare ar trebui să fie suficientă pentru a ajunge È™i a menÈ›ine greutatea în timpul sarcinii. Necesarul caloric în primele două trimestre este de 2.000 de calorii pe zi, iar în ultimele trei luni cu 200 de calorii mai mult, deci 2.200. TotuÈ™i, pentru a stopa senzaÈ›ia de foame la acestea se mai adaugă 340 de calorii pe zi începând cu cel de-al doilea trimestru È™i 460 de calorii în ultimul trimestru. La sarcina gemelară suplimentul zilnic de calorii este de 440 în al doilea trimestru È™i 500-600 de calorii în ultimele trei luni. (6)

Pierderea kilogramelor în timpul sarcinii

În timpul sarcinii nu este recomandată dieta. Reducerea caloriilor poate duce la malnutriÈ›ie È™i poate afecta creÈ™terea È™i dezvoltarea fătului. De asemenea, creÈ™te riscul naÈ™terii unui copil cu o greutate mică sau chiar de deces. Nici pierderea kilogramelor imediat după naÈ™tere nu este recomandată, deoarece poate afecta alăptarea È™i poate scădea nivelul de energie. (5)

În cazul în care o femeie este supraponderală în momentul în care a rămas însărcinată, este posibilă pierderea unor kilograme, dar numai sub supravegherea medicului. Altfel, femeile nu ar trebui să încerce să piardă kilograme sau să È›ină o dietă pe perioada sarcinii. (4)

Revenirea la greutatea dinaintea sarcinii și viitoarele sarcini

Cea mai mare parte din greutatea acumulată pe perioada sarcinii se pierde în primele trei luni după naÈ™tere, scăzând treptat în următoarele luni. Alăptatul ajută la pierderea kilogramelor, însă greutatea acumulată în timpul sarcinii ajută la producerea laptelui matern. AlimentaÈ›ia sănătoasă È™i activitatea fizică după naÈ™tere ajută de asemenea la pierderea surplusului de greutate.

Pentru o viitoare sarcină este recomandat să se revină la greutatea normală, conform Indicelui de masă corporală, pentru a evita posibilele complicaÈ›ii, atât pentru mamă cât È™i pentru copil. (1)

Atenție

Trebuie să se È›ină cont că aceste cifre sunt orientative È™i sarcina evoluează diferit de la caz la caz. Trebuie consultat medicul pentru a È™ti ce e mai bine pentru sarcină, pentru a stabili dacă sunt necesare kilograme în plus sau în minus È™i pentru a stabili un regim alimentar echilibrat È™i sănătos care să asigure o naÈ™tere fără complicaÈ›ii.


Data actualizare: 16-10-2014 | creare: 19-01-2007 | Vizite: 19481
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum