Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive

©

Autor:

Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
Cercetătorii din cadrul Universității din Illinois în colaborare cu  cei de la Universitatea din Georgia au descoperit un alt beneficiu al luteinei - un compus organic nutritiv și pigment din varza Kale, spanac, avocado sau chiar ouă - pe lângă cel antiinflamator și cardioprotector: abilitatea de a contracara îmbătrânirea cognitivă.

Luteina este un nutrient și un pigment anorganic, un carotenoid, întâlnit într-o varietate de alimente ca varza kale, spanac, alte verdețuri, morcovi sau chiar ouă. Luteina nu poate fi produsă de organism, fiind necesar a fi absorbită din alimente care o sintetizează, ca varza kale sau alte verdețuri, alimente sau suplimente alimentare. Asimilată astfel în organism, aceasta poate fi detectată în țesutul cerebral și în retină.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.

Odată cu înaintarea în vârstă, pot să apară procese de declin cognitiv. Acest proces poate avansa prea rapid sau poate debuta mult prea devreme, chiar de la 30 de ani. La studiul curent au participat 60 de adulți cu vârste între 25-45 ani, analizându-se dacă luteina are sau nu un impact asupra funcției cognitive.

Participanților le-a fost măsurat nivelul de luteină din organism, iar activitatea cerebrală a participanților a fost analizată cu ajutorul electrozilor atașați pe scalp. Fiecare participant a fost supus unor exerciții de atenție pentru a testa atenția selectivă, inhibiția atențională (abilitatea de a ignora stimulii irelevanți) sau inhibiția repsonsivă (abilitatea de a suprima impulsurile nepotrivite). S-a observat că persoanele cu cele mai mari concentrații de luteină au prezentat abilități cognitive similare cu ale indivizilor tineri și superioare față de ale indivizilor de vârsta lor, dar cu nivel redus de luteină.

Urmează studii suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul luteinei, aportul necesar, depunerea la nivelul retinei și la nivel cerebral și cum influențează exact capacitatea cognitivă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-03-2019 | creare: 01-08-2017 | Vizite: 1154
Bibliografie
Kale nutrient may yield significant cognitive benefits, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318654.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum