Mai multe organizaţii şi instituţii îi cer premierului să ia măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu HIV

Data publicarii: 11-10-2017

Mai multe organizaţii, asociaţii şi instituţii le-au solicitat, marţi, într-o scrisoare deschisă, premierului Mihai Tudose şi ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să ia măsurile necesare pentru asigurarea accesului populaţiei la măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu HIV.

"Reamintim faptul că, deşi România se află printre ţările puternic afectate de bolile transmisibile (hepatite, TBC, HIV, sifilis etc.), programele naţionale de sănătate se reduc la diagnostic şi tratament. Conform recomandărilor internaţionale (OMS, UNAIDS), un răspuns naţional eficient la infecţia cu HIV impune intensificarea eforturilor de prevenire atât în rândul populaţiei generale, cât şi la nivelul grupurilor vulnerabile. Totuşi, în ultimii 15 ani, majoritatea acţiunilor de prevenire HIV au fost derulate de organizaţii neguvernamentale şi finanţate predominant din surse internaţionale", se arată într-un comunicat de presă transmis, în numele acestor organizaţii, de Asociaţia Română Anti-SIDA.

Potrivit sursei citate, în "lipsa unor politici şi eforturi naţionale concertate" de prevenire HIV şi a unui mecanism de finanţare a sectorului neguvernamental, în perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou-diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaţionale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), creşteri dramatice înregistrându-se şi la nivelul grupurilor vulnerabile.

"Subliniem faptul că resursele naţionale şi europene (de exemplu cele de la bugetul de stat şi fondurile structurale) alocate în prezent pentru sănătate nu sunt destinate implementării intervenţiilor de prevenire HIV, acestea acoperind în continuare serviciile publice de diagnostic şi tratament şi formarea cadrelor din domeniul sanitar. Astfel, în calitate de membri ai Comitetului Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză, vă solicităm sprijinul în a asigura conlucrarea dintre toate structurile responsabile de HIV/SIDA din cadrul şi din subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru a întreprinde măsurile necesare accesării fondurilor norvegiene şi europene disponibile în vederea finanţării activităţilor de prevenire HIV în România", arată aceeaşi sursă.

Scrisoarea deschisă este semnată de reprezentanţi de la Asociaţia Română Anti-SIDA, ACCEPT, Tineri pentru Tineri, PSI România, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), membră COPAC, Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta', Fundaţia Romanian Angel Appeal, Fundaţia Alături de Voi România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), membră COPAC, Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARB TB), Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), Salvaţi Copiii România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Fundaţia 'Health Aid' România.
Sursa: Agerpres, 11-10-2017, Vizualizari 52
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK