Mancarea nesanatoasa da tot atata dependenta ca si drogurile

Data publicării: 30-03-2010

Drogati de mancarea nesanatoasa. Aceleasi mecanisme ale creierului intervin in consumul obsesiv de alimente hipercalorice si in dependenta de droguri, au aratat cercetatori americani dupa experimente efectuate pe sobolani, informeaza publicatia franceza 20minutes.
Studiul, care a facut obiectul unei prezentari preliminare in octombrie 2009, la o reuniune a Societatii de Ştiinste Neurologice din Chicago, a aparut duminica online in 'Nature Neuroscience'.
Lucrarile a doi cercetatori de la Scripps Research Institute, Jupiter, Florida, demonstreaza ca, la sobolani, obezitatea coincide cu o alterare progresiva a echilibrului chimic al creierului in circuitul de recompensa (numit si centrul placerii), implicat in dependente.
Cercetatorii au dat regulat sobolanilor hrana hipercalorica (slanina, carnati, prajituri, ciocolata) peste hrana lor obisnuita, mai sanatoasa, dar nu prea apetisanta. Animalele au capatat repede obiceiul de a se supraalimenta in mod obsesiv, mancand mai multa hrana grasa si cu multe calorii ('junk food', mancare nesanatoasa), pana au devenit obezi. Simultan, circuitul lor de recompensa raspundea tot mai putin, modificarea semanand mult cu ceea ce se intampla in creierul sobolanilor consumatori de cocaina sau heroina.
Cercetatorii considera ca aceste rezultate confirma faptul ca mancarea nesanatoasa da dependenta. Studiul 'dovedeste precis si riguros ca dependenta de droguri si obezitatea au la origine aceleasi mecanisme neurobiologice', arata unul dintre oamenii de stiinta implicati in cercetari. Ei i-au mai facut pe sobolani sa se teama de un soc electric la vederea unei lumini rosii. In timp ce sobolanii hraniti cu mancare normala se opreau la aprinderea luminii rosii, sobolanii obezi, obisnuiti cu o mancare bogata, continuau sa manance.
'In cadrul acestui studiu, s-a constatat ca sobolanii si-au pierdut complet controlul asupra comportamentului alimentar, primul semn de dependenta. Ei continuau sa se supraalimenteze, chiar daca stiau ca urmeaza un soc electric, ceea ce arata cat erau de hotarati sa inghita hrana apetisanta', a explicat cercetatorul.
Cercetatorii au pus in evidenta, la sobolanii obezi, reducerea ratei receptorilor de dopamina (unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos - substanta care transmite informatia intre multe dintre celulele creierului), o substanta chimica eliberata in creier de experiente placute, cum ar fi hrana, sexul sau drogurile. Acelasi fenomen a fost observat la persoanele dependente de droguri.
Sursa: Agerpres, 30-03-2010, Vizualizari 462
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.