Manifestari cardiovasculare in feocromocitom

©

Autor:

Majoritatea pacientilor cu feocromocitom secreta mari cantitati de norepinefrina si cantitati normale sau usor crescute de epinefrina. Pe langa producerea hipertensiunii, care poate fi oscilanta sau sustinuta, nivelurile inalte de catecolamine circulante pot determina de asemenea afectare miocardica directa.

Manifestarile cardiovasculare
1) Hipertensiunea arteriala permanenta se intalneste la aprox. jumatate dintre pacienti. HTA este de obicei severa, progresiva, cu afectarea rapida a organelor tinta: inima, rinichi, ochi, creier.
2) Hipertensiunea arteriala paroxistica este legata de secretia episodica de catecolamine, in intervalul dintre paroxisme, tensiunea fiind normala.
3) Hipotensiunea ortostatica - poate fi sugestiva, mai ales daca este insotita de manifestari legate de hipersecretia de catecolamine.
4) Cardiomiopatia adrenergica- necroza miocardica focala si infiltrarea cu celule inflamatorii sunt observate la aproximativ 50% din pacientii care decedeaza datorita feocromocitomului si pot contribui la insuficienta ventriculara stanga clinic semnificativa si la aparitia edemului pulmonar. Disfunctia ventriculara stanga si insuficienta cardiaca congestiva se remit dupa indepartarea tumorii. In plus, hipertensiunea determina hipertrofie ventriculara stanga.

Data actualizare: 15-03-2010 | creare: 08-05-2009 | Vizite: 8703
Bibliografie
Gherasim
Harrison, editia 14
Colegiul American de Cardiologie
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum