Manifestarile botulismului si metode de prevenire
Data publicării: 29-05-2007
Pricipalele semne ale bolii sunt: tulburari digestive moderate; uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale; cefalee, ameteli; astenie accentuata; paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare - oftalmoplegie, manifestari oculare (diplopie, strabism); paralizii faringiene - inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor gatului, membrelor, ale muschilor respiratori, ceea ce provoaca insuficienta respiratorie.
In vederea prevenirii imbolnavirilor, Ministerul Sanatatii Publice si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile recomanda populatiei evitarea consumului de conserve din legume, carne si peste preparate in casa, nesterilizate prin fierbere minim 30 de minute; evitarea consumului de conserve al caror capac este bombat; evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut; curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale; conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile; alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale; recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.
Specialistii mai recomanda ca orice produs preparat in casa sa fie fiert mai mult de 10 minute - conservele de vegetale prezinta riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate cand au fost insuficient sterilizate; carnea afumata si sunca preparata in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire; evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate; asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8°C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare); consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider.
Totodata, se mai recomanda ca alimentele sa fie preparate la temperaturi de peste 70°C; evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate; spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei, ci si inainte de masa.
La aparitia primelor simptome de boala se recomanda prezentarea imediata la medicul de familie sau la spitalele de urgenta.
Sursa: Rompres,
29-05-2007, Vizualizari 1696