Maramureş: Intervenţie laparoscopică la un băiat de şase ani, cu pancreatită acută - în premieră la SJU Baia Mare

Data publicării: 04-11-2017

Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a realizat prima operaţie laparoscopică la un copil în vârstă de şase ani, suferind de pancreatită acută, după un traumatism din timpul unei căderi, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, remis, vineri, AGERPRES.

Medicul şef al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Viorel Demian, chirurgul care a făcut intervenţia, a menţionat că băiatul e în stare bună şi se va recupera în cel mai scurt timp.

"Copilul a ajuns la spital(...) atunci când tutorii lui au realizat că starea lui de sănătate se agravează şi durerile cresc în intensitate. Micuţul a fost supus tuturor investigaţiilor necesare înainte de a fi adus pe masa de operaţie(...) A fost prima operaţie laparoscopică de o asemenea anvergură pe care am realizat-o în Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, motiv pentru care putem să o numim o premieră. La numai 24 de ore de la intervenţia minim-invazivă, valorile analizelor micuţului s-au redus de cinci ori, starea lui este stabilă şi avem speranţa că se va recupera în cel mai scurt timp. Acestea sunt beneficiile medicinei, beneficiile operaţiei laparoscopice, să oferim pacienţilor noştri şansa de a se întoarce cât mai curând la o viaţă normală. Este crezul cu care venim la muncă în fiecare dimineaţă, este gândul cu care ne punem seara, la somn, osteniţi după o zi dificilă, dar fericiţi că am mai salvat o viaţă", a spus chirurgul Viorel Demian.

Acesta a precizat că o intervenţie chirurgicală laparoscopică este puţin invazivă, iar procesul de vindecare e mult mai scurt.

"Vorbim de tăieturi fine, de câţiva milimetri, în locul celor clasice, care ajung până la 30 cm, vorbim de un act chirurgical de înaltă precizie, datorită vizualizării pe monitoare a unei imagini mărite de 8 ori. Mai mult, durerile de după operaţie sunt incomparabil mai mici, astfel că e întotdeauna de preferat în faţa chirurgiei clasice, deoarece pacientul se vindecă mult mai rapid, perioada de recuperare este mult mai scurtă şi bolnavul se întoarce mult mai repede la stilul său de viaţă(...) operaţia laparoscopică vine în beneficiul bolnavului, deşi foarte puţine centre din ţară aleg acest tip de intervenţie chirurgicală", a precizat Viorel Demian.

Medicul şef al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul SJU Baia Mare a explicat că pentru a executa asemenea intervenţii chirurgicale medicii trebuie să urmeze cursuri de specialitate.

"Pentru a face o operaţie laparoscopică trebuie să faci noi cursuri şi specializări, iar o intervenţie care ai finaliza-o în 30 de minute - să spunem - dacă mergem pe tăietura clasică, durează 2,5 ore, chiar trei ore prin intervenţia laparoscopică, depinde de ceea ce descoperi în organismul pacientului", a spus Viorel Demian.
Sursa: Agerpres, 04-11-2017, Vizualizari 375
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.