Marea Britanie caută 500 de voluntari pentru testarea unui vaccin antigripa „universal”

Data publicarii: 04-10-2017

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie caută circa 500 de persoane înregistrate în Serviciul naţional de sănătate (NHS) pentru testarea unui nou vaccin "universal" contra gripei sezoniere, informează marţi BBC.

Vaccinul experimental acţionează în mod diferit faţă de cel utilizat în prezent, care trebuie refăcut în fiecare an, pe baza ''presupunerii'' cu privire la tipurile de tulpini ce se vor afla în circulaţie în sezonul respectiv.

Noul tip de vaccin ''ţinteşte'' o componentă a virusului care nu suferă mutaţii anuale. Acest lucru înseamnă că vaccinul ar trebui să funcţioneze împotriva gripei umane, aviare şi porcine, după cum susţine echipa de cercetători de la Universitatea Oxford. Oamenii de ştiinţă cred că vaccinul va oferi o protecţie mai eficientă.

Profesor Sarah Gilbert este de părere că utilizarea acestui vaccin conceput de echipa sa, efectuat împreună cu cel obişnuit, ar putea ajuta în special persoanele al căror organism nu răspunde în mod optim la imunizare, printre acestea numărându-se mai ales persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Aceasta este prima testare pe oameni a unui astfel de vaccin, realizată la scară largă, conform Institutului naţional pentru sănătate şi cercetare din Marea Britanie, care susţine acest proiect.

Pacienţi cu vârste de cel puţin 65 de ani care trăiesc în Berkshire şi Oxfordshire sunt invitaţi să ia parte la testare, precizează sursa citată.

Jumătate dintre cei 500 de voluntari vor primi vaccinul antigripal obişnuit şi un placebo, iar cealaltă jumătate vor face vacccinul obişnuit însoţit de cel experimental.

Potrivit profesorului Sarah Gilbert, testarea va fi încheiată în termen de doi ani. În cazul în care rezultatele vor fi pozitive, vaccinul ar putea primi aprobarea pentru utilizare pe scară largă.

NHS se aşteaptă la un sezon gripal rău în această iarnă, după cele mai grave răbufniri din ultimii ani înregistrate în Australia şi Noua Zeelandă.

Gripa se transmite rapid, chiar şi de către persoane care sunt uşor afectate sau chiar de către cele care nu prezintă deloc simptome.
Sursa: Agerpres, 04-10-2017, Vizualizari 56
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK