Marirea buzelor - tehnici si riscuri

©

Autor:

Marirea buzelor - tehnici si riscuri
Pentru cei nemultumiti de forma si marimea buzelor exista mai multe metode pentru a rezolva problemele estetice ale buzelor. Remodelarea si conturarea buzelor consta in remodelarea unor linii si forme informationale pentru a transmite cu intensitate maxima semnalele sexuale faciale feminine. In acest scop se folosesc diverse tehnici si procedee sofisticate, moderne, noninazive sau invazive de remodelare si marire a volumului buzelor in contextul anatomic al fetei.
Cea mai simpla metoda este rujul impreuna cu tatuajul permanent – insa acestea creeaza de fapt o iluzie in cosmetica, nefiind o augmentare concreta.

1. Prima metoda este injectarea unui material implantabil de consistenta lichida sau gelatinoasa, direct sub piele la nivelul buzelor, la marginea portiunii pigmentate, sau injectarea unor substante biologice.
2. A doua metoda reprezinta implantarea unor materiale sintetice (solide, dar flexibile) sau biologice prin intermediul unor incizii intraorale, realizate la nivelul comisurilor (colturilor gurii) .
3. Liposculptura si transferul autolog de grasime (poate fi in injectata sau implantata) .
4. O metoda mai putin cunoscuta, ce nu implica expanderi dermali sau materiale implantabile, este plastia V-Y (foloseste tehnica unei incizii V in interiorul cavitatii bucale, suturata apoi in Y) .
5. Eliberarea frenului (pielita dintre buza si gingie) .

Interventiile chirugicale de corectare si remodelare a buzelor au efecte permanente, spre deosebire de injectarea unor substante de marire a volumului facial si de reducere a ridurilor.

I. Injectarea substantelor de umplere

* se realizeaza ambulatoriu;
* in cadrul unui spital sau al unei clinici/ cabinet de specialitate;
* necesita anestezie locala – se poate aplica direct, pe piele, un un anestezic cutanat pentru a amorti zona si a bloca nervii.
* un material bicompatibil natural sau sintetic este injectat la nivelul buzelor: in marginea acestora sau sub muschiul buzei pentru a masca substanta de umplere a buzei..

O umplere superficiala a straturilor superioare ale buzei (rosul buzelor) poate determina o discloratie a acesteia.
Uneori este suficienta o injectie pentru a produce rezultatele dorite (fie ele temporare), iar tratamentul trebuie repetat periodic.
O substanta de umplere ce are in compozitie molecule mai mari si efecte mai durabile (ex: Perlane®) asigura o definire intensa a buzelor, un efect vizual mai atractiv si un efect uimitor si profund de reintinerire a pielii.
Fillerii semipermanenti sunt recomandati pentru zonele dimprejurul buzelor si linia de contur a rujului, insa nerecomandati pentru partea interna a buzelor (posibil aparitia unor forme neregulate, nedefinite).

Colagen uman pentru marirea buzelor
In timpul procedurii de augmentare a buzelor, medicul injecteaza un filler dermal preparat din colagen uman, substanta biocompatibila, cu rezultate ce dureaza intre 4-6 luni.
Este important de retinut faptul ca regiunea buzei va fi umpluta in exces cu aceasta substanta de expansiune a tesutului moale, deoarece 40% din colagenul injectat se resoarbe intr-o perioada scurta de timp. Mai mult decat atat daca tratamentele cu colagen se repeta periodic, o cantitate tot mai mare de filler dermal se patreaza in tesuturile umane, marind durabilitatea efectelor.

Colagen animalic (bovina) pentru marirea buzelor
Inainte de injectare, medicul va realiza teste dermatologice pentru a evita efectul unei reactii alergice (non toleranta la colagenul de provenienta animalica) .

Acidul Hialuronic pentru marirea buzelor
Procedura de augmentare a buzelor presupune injectarea unei solutii de acid hialuronic, un compus sigur, ce nu necesita testare prealabila la reactii alergice (compozitie gelatinoasa a unui carbohidratat natural existent si in corpul uman – polizaharida) . Derivatele comerciale ale acidului hialuronic sunt recomandate de medicii plasticieni ca fiind cele mai sigure optiuni pentru structura interna, de mijloc a buzei.
Colagenul poate avea rezultate mult mai durabile, insa apar diferente de pret semnificative.

Transferul liber de grasime pentru marirea buzelor
Se recolteaza celule adipoase din alte zone ale corpului (abdominala, fesiera, coapse etc) sub efectul unei anestezii locale si a unei substante de blocare a nervilor, cu ajutorul unei canule atasate la o seringa pentru suctiune. Grasimea prelevata este prelucrata printr-un proces de centrifugare (de separare prin sedimentare sau filtrare, sub actiunea fortei centrifuge a componentilor cu densitati diferite din lichidul eterogen) . Tehnicile de preparare a grasimii pot influenta durabilitatea efectelor.
Reinjectarea se face cu ajutorul unor mini canule.
Tehnicile traditionale de injectare plasau celulele adipoase in muschiul buzelor pentru a asigura un volum vizibil marit al buzelor. In urma perfectionarii tehnicilor de obtinere a unor rezultate cat mai bune, fillerul este injectat intre muschiul buzei si epiteliu epidermoid (rosul buzelor) . Avantajele estetice : un rulaj natural si conturare bine definita a regiunii rosiatice a buzei si volum neparalel ca aspect, senzatii normale la atingere, buze integrate armonios in structura faciala.

Hidroxiapatita de calciu (Radiesse) pentru marirea buzelor
Datorita microsferelor de material plastic (cu dimensiuni intre 25-45 microni), Radiesse este cea mai durabila substanta de augmentare temporara, injectabila.

Grefa dermica (banda dermica) pentru marirea buzelor
Pentru prelevarea unei grefe dermice se dezepidermizeaza o portiune tegumentara de dimensiuni corepunzatoare astfel incat lungimea grefonului dermic obtinut sa fie suficienta ca dupa retractie, sub efectul propiei elasticitati, sa nu necesite ancorarea sa.
Prin incizii la nivelul fiecarei comisuri la limita cutaneo- mucoasa se realizeaza un tunel anterior muschiului orbicular. Cu o pensa chirurgicala fina grefa dermica este trecuta dintr-o parte in cealalta a tunelului subcutanat astfel incat fata profunda, neregulata (hipodermica) sa fie plasata psoterior, iar cea dermica anterior.
Marirea atat a bzuei superioare cat si a celei inferioare se poate realiza prin intermediul acelorasi incizii comisurale. In acest caz grefa dermica se recolteaza astfel incat sa permite crearea a doua benzi dermice pentru augmentare.

Alogrefe pentru marirea buzelor (tesuturi donatoare)
Pentru a elimina riscurile unor expanderi ce nu sunt bine tolerati biologic in chirurgia estetica au fost introduse alogrefele dermice acelulare (- grefonul este prelevat de la un individ apartinand aceleiasi specii- in cazul nostru de la un cadavru). Grefele dermice preluate de la un cadavru sunt prelucrate, sterilizate astfel incat sa se asigure distrugerea tuturor elementelor celulare, iar produsul final sa contina doar scheletul conjunctiv al dermului (nonreactiv).

*** Examenul medical si stabilirea modului de abordare a problemei inestetice

Un examen medical va ajuta medicul sa stabileasca zona specifica ce necesita ajustari sau sunt solicitate modificari / marire. Medicul va evalua ocluzia, relatia functionala dintre maxilar si mandibula, si varsta (gradul de imbatranire a structurilor anatomice) .
In cazul necesitatii unei ajustari estetice a buzelor si a zambetului medicul analizeaza si relatia dintre buza superioara si expunerea incisivilor. Recomandari:
# expunere optima si expunere excesiva – augmentarea buzelor prin transfer de grasime sau grefa dermograsoasa.
# expunere redusa a incisivilor cu buza superioara alungita-
excizia tesutului in exces, liftingul buzei cu incizie la baza nasului (pentru pacientii tineri) sau la marginea rosului buzelor (pentru pacientii in varsta cu multiple riduri periorale) .
# expunere redusa a incisivilor cu buza superioara de lungime normala – se recomanda alungirea maxilarului in combinatie cu interventia de augmentare a buzelor.

II. Implantarea materialelor de augmentare

* se realizeaza ambulatoriu;
* in cadrul unui spital sau al unei clinici/ cabinet de specialitate;
* necesita anestezie locala si eventual sedare orala, se aplica un calmant topic si un vasoconstrictor;
* durata interventiei: 30 min- 90 minute (in functie de tehnica si implantul folosit) ;
* poate fi realizata in conjunctie cu alte proceduri: tratament cosmetic sau lifting al buzelor, dar si alte proceduri si interventii estetice faciale.

Pentru inserarea unui implant tubular sau oval la nivelul buzelor sunt necesare crearea unor tuneluri la nivelul liniei de marcare a rosului buzelor. Realizarea unui tunel precis este foarte importanta pentru efectul estetic final: determinarea pozitiei implantului, uniformitatea, simetria si aspectul natural al buzelor.
Implantul este amplasat cu ajutorul unui dispozitiv de insertie propriu (care strapunge buza) . Dupa potrivirea imlantului si modelarea buzei, se sutureaza inciziile (suturi autodizolvante).

Implanturile sub forma de foite
sunt inserate prin inciziii minore realizate intraoral, in colturile gurii. Odata plasate aceste implanturi se integreaza in tesutul uman, asigurand un aspect neted, uniform si natural al buzelor.
Implanturile pe baza de colagen sintetic si implanturile de grasime sunt mult mai durabile decat varianta lichida, injectabila a acestor materiale de augmentare.
Fascia (pelicula de tesut conjunctiv alb de acopera organele si asigura suport acestora) poate si folosita ca material de augmentare injectabil dar si implantat, in urma prelevarii din propriul organism.
Avantajul transferurilor autologe de tesuturi cat si alogrefele au avantajul de a fi biocompatibilw si biodegradabile. Implanturile sintetice pe de alta parte nu se vor contracta sau resorbi – au reultate permanente (unele reversibile, altele nu) .

In cazul augmentarii buzelor fara implanturi sau injectarea unor materiale de augmentare se poate realiza fie un lifting al buzei, fie o plastie V-Y. In cadrul acestor interventii surplusul de tesut va fi excizat sau va avea loc resuturarea tesutului intr-o pozitie modificata.
Cicatricile, desi discret plasate, au un proces lent de vindecare, desi zona buzelor este puternic vascularizata si se vindeca repede (insa mediul oral, umed, este supus frecvent actiunii bacteriilor) .

III. Beneficii

* interventii realizate ambulatoriu (fara perioada de internare) ;
* in cazul procedurilor non- chirurgicale, perioada de recuperare - 24 h;
* in cazul alogrefelor nu este necesara o a doua interventie pentru pacient (de recoltare a tesutului necesar) ;
* unele implanturi sunt permanente (GoreTex) si nu necesita tratamente periodice de mentinere a efectelor de augmentare;
* pentru cei ce doresc doar o schimbare de look, fara a fi permanenta, injectiile cu filleri dermali sunt optiunea perfecta;
* mareste increderea in sine si increderea sexuala prin imbunatatirea aspectului buzelor, si implicit al aspectului facial (buzele sunt folosite de mult ori ca unealta de seductie) .

IV. Riscuri si complicatii

Intra-operatorii:
-reactii adverse la anestezic;
-sangerare;
-reactii de hipersensibilitate;
Post-operatorii imediate:
-mancarimi;
-sangerare;
-hematom (acumulari ale sangelui) ;
-infectie;
-tumefierea bzuelor si inrosirea excesiva;
-abces;
-reactii alergice la materialele de augmentare (fie injectabile fie implantabile) – risc redus in cazul grefelor autologe sau alogrefelor de la un dontor decedat;
-amorteala, pierderea sensibilitatii;
-necroza tesutului adipos (pierderea in volum a stratului adipos prin distrugerea celulelor adipoase) ;
-respingerea implantului (expunere / eliminare) ;
Postoperatorii (perioada de vindecare) :
-aspect neuniform / inegal/ asimetric;
-pierderea conturului natural al buzelor;
-mobilitatea implantului (in cazul in care se intampla, acestea migreaza spre obraji, deasupra buzei sau sub barbie) ;
-pierderea de volum a implantului;
-probleme senzitive persistente;
-inflamatii;
-neintegrarea materialului de augmentare in tesut (formarea de capsule dure, palpabile, inestetice) ;
-resorbtia completa a materialului de augmentare;
-granulom (mica tumoare inflamatorie cronica, tesutul reactionand fata de introducerea unui corp strain, prin intarire) ;
-discloratii/ hiperpigmentatii/ schimbari ale culorii buzelor ireversibile.

V. Recuperarea

Perioada de recuperare depinde atat de tipul de procedura la care ati apelat cat si de stilul de viata. Tumefierea si inrosirea buzelor pot dura cateva zile, iar recuperarea dureaza 2 saptamani (interventii chirurgicale) .
Primele 48 ore dupa operatie este indicat:
# sa se aplice comprese reci pe buze;
# sa se evita pe cit posibil vorbitul si mestecatul;
# sa se tine buzele curate
# sa se inceapa administrarea de antibiotice.
Dupa aproximativ 14 zile de la interventie trebuie sa incepeti o serie de exercitii de masaj cu presiune moderata (cu degetele, pe zona de cicatrizare), de cateva ori pe zi, timp de cateva zile.
Umflarea excesiva a buzelor se produce la injectarea cu grasime, datorita „ corectarii” excesive (supraincarcarea cu filler dermal) pentru a oferi posibilitatea de resorbtiei - rezultatele obtinute la final, sa fie cele dorite si de durata.

VI. Contraindicatii

* alergii sau sensibilitate la “ expanderi”, implant sau agentul microbian din filler;
* existenta unor zone inflamtorii sau infectii ale pielii (acnee activa) ;
* femeile insarcinate sau care alapteaza;
* asocierea cu tratamente precum peeling chimic sau dermabraziunea sau tratament de remodelare cu laser.

Adesea augmentarea bzuelor este realizata in conjunctie cu alte proceduri de infrumusetare si intinerire a aspectului facial: lifting facial, lifting al sprancenei (blefaropalastie), rinoplastie, implanturi mentoniere (barbie) sau implanturi malare (de obraji).

Data actualizare: 10-02-2019 | creare: 19-10-2009 | Vizite: 23181
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: