Maternitatea Polizu, dotată cu un ventilator performant de suport respirator de către organizaţia Salvaţi Copiii

Data publicarii: 11-10-2017

Maternitatea Polizu a fost dotată, marţi, cu un ventilator performant de suport respirator, în valoare de 34.000 de euro, oferit de către organizaţia Salvaţi Copiii România.

În acest an, Salvaţi Copiii a dotat 38 de maternităţi din 32 de localităţi din ţara noastră, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei şase ani de când organizaţia a iniţiat acest program pentru dotarea maternităţilor, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a evidenţiat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Maternitatea Polizu, că în ultimii şapte ani, rata mortalităţii infantile în România a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, faţă de 10,1 la mia de nou născuţi vii, cât era în 2010.

"Este a treia noastră donaţie pe care o facem la Polizu. În 2014 am mai oferit o masă radiantă şi în 2013 un ventilator de suport respirator. Maternitatea Polizu este una dintre cele mai mari din Bucureşti. Are un număr foarte mare de naşteri, 3.200, dintre care peste 18% sunt naşteri premature. Şi aşa cum ştiţi, prematuritatea şi complicaţiile ei reprezintă prima cauză de mortalitate infantilă, iar lipsa echipamentelor o agravează", a precizat Alexandrescu.

Totodată, ea a subliniat că, în urma unei analize efectuate anul trecut, a reieşit că 14% din maternităţile de gradul I din România nu aveau niciun incubator pentru nou născuţi

"Cele de grad II - cam 56% nu aveau ventilatoare, iar cele de grad III - cam 14% nu aveau decât o masă de reanimare. Totodată, am mai văzut că există încă locuri în care echipamentele sunt destul de vechi, unele datând cam din anii '66. Ideea este că este o nevoie imperioasă să se aloce bani, printr-un program naţional, pentru o dotare completă a maternităţilor, ultima dotare mai importantă având loc prin 2007", a adăugat reprezentanta Salvaţi Copiii România.

La rândul său, prof. dr. Silvia Stoicescu, şef al secţiei neonatologie de la Maternitatea Polizu, a atras atenţia asupra faptului că în ultimii zece ani, la nivel mondial s-a înregistrat o creştere a numărului de naşteri premature şi a opinat că acest lucru ar putea fi determinat şi de tehnicile artificiale de fertilizare.

"Mai este o altă categorie de prematuri - prematurii mari - cei care sunt extraşi ceva mai devreme, prin operaţie cezariană. Este un trend internaţional, conform unor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cam cu aceleaşi lucruri ne confruntăm şi noi. (...) Să înţeleagă toată lumea care va deveni părinte că un prematur este un copil care s-a născut la 36 de săptămâni, în ciuda faptului că are trei kilograme. Bine e ca nimeni să nu se grăbească să nască mai devreme, evaluând numai greutatea copilului", a precizat Stoicescu.

Prof. Nicolae Suciu, manager al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ''Alessandrescu - Rusescu'', a afirmat că natalitatea la nivel naţional înregistrează un declin.

"Avem 186.000 de naşteri în 2016, ceea ce înseamnă, făcând un calcul simplu, că avem un spor negativ. Deci, orice măsură prin care, fie direct, prin politicile pro-nataliste, fie prin a asigura şi a asista copiii născuţi, din circumstanţe obiective, înainte de termen, şi care au nevoie de suportul profesional şi logistic, e un câştig", a spus Suciu.
Sursa: Agerpres, 11-10-2017, Vizualizari 67
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK