ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

Ce fel de ulei de masline sa punem in cos?

Ce fel de ulei de masline sa punem in cos?
Autor: Dr Sintimbrean Cristina

Aceasta intrebare are un singur raspuns- cel EXTRAVIRGIN PRESAT LA RECE, deoarece este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, provenind din prima presare a maslinelor, cu o aciditate si o aroma echilibrata.

 

Beneficiile consumului de masline:

  • Componenta esentiala a DIETEI MEDITERANEENE, benficiile uleiului de masline au fost demonstrate de numeroase studii in ceea ce priveste scaderea riscului de diabet zaharat. Asta deoarece pe de o parte scade rezistenta organismului la actiunea insulinei, pe de alta ajuta la mentinerea greutatii, avand astfel efect protectiv asupra mecanismelor implicate in aparitia diabetului zaharat tip 2. Daca pacientul ARE DEJA DIABET, CU ATAT MAI MULT AR TREBUI SA CONSUME ULEI DE MASLINE, deoarece acesta ajuta la reglarea nivelului de grasimi din sange(in special a trigliceridelor) si scade riscul de aparitie a bolii cardiovasculare,mult crescut la aceasta categorie de pacienti, contribuind la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.
  • Uleiul de masline aduce un aport semnificativ de grasimi sanatoase, respectiv acizi grasi mononesaturati(MUFA), dintre  acestia 85% fiind reprezentati de acidul oleic, ce s-a demonstrat ca ar avea efect protectiv asupra aparitiei cataractei, afectiune oculara frecventa la persoanele de 50 ani si peste.
  • Bogat in polifenoli, consumul regulat duce la CRESTEREA SPERANTEI DE VIATA, de altfel tarile care au ca si stil de viata dieta mediteraneeana , au o speranta de viata crescuta, fata de cele in care predomina stilul de alimentatie tip fast-food.
  • ARE GRIJA DE FICATUL TAU, fiind indicat si in dieta persoanelor cu steatoza hepatica sau in termeni populari ,,ficat gras, ducand in timp la imbunatatirea conditiei hepatice.Asta si pentru ca este singurul ulei vegetal ce poate fi consumat neprocesat, proaspat presat din masline. El pastreaza aroma, gustul, proprietatile curative ale acestora.

Am constatat deseori ca in afara de asezonarea salatelor, majoritatea dintre pacienti nu obisnuiesc sa utilizeze uleiul de masline. Dar numeroase studii au demonstrat ca acesta, pe langa faptul ca amplifica gustul condimentelor, poate imbunatati continutul nutritional a orice te-ai hotarat sa pregatesti cu el. Cuvantul cheie este MODERATIA, nu trebuie sa uitam ca un singur gram de ulei de masline contine 9 calorii, asa ca vom tine cont si de cantitate.

Va las mai jos cateva sfaturi practice cu ajutorul carora puteti creste aportul zilnic de ulei de masline in dieta:

  • Pentru inceput inmoaie bucata de paine din cereale integrale in ulei de masline in loc de maioneza sau unt si inima ta iti va fi recunoscatoare’
  • Asezoneaza cartofii ce au fiert in coaja cu ulei de masline si verdeturile preferate;
  • Presara putin ulei de masline peste pastele fierte, indiferent ca le consumi cu carne, branza sau ton
  • legume pregatite la abur, fie ca vorbim de broccoli, conopida, morcov, sparanghel peste care ai turnat o lingura de ulei de masline impreuna cu ierburi aromatice constituie o cina perfecta daca vrei sa si scazi in greutate si sa iti si mentii sanatatea metabolic;
  • chiar si in piureul de legume pentru bebelusul tau, poti presara putin ulei de masline, nu uita ca obiceiurile pentru un stil de viata sanatos acum trebuie sa le deprinda.
 
Programare