ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

Ce mai mancam ?

Ce mai mancam ?
Autor: Dr. Sintimbrean Cristina

Au trecut si zilele sfinte de PASTE, parca prea repede...Sa incercam asadar sa avem un nou INCEPUT...Sa schimbam in alimentatia noastra
incet si sigur ceea ce nu am facut bine si sa tinem cont ca a sosit timpul sa ne punem pe NOI pe primul loc. Clipa de azi nu se mai
intoarce,poate DOAR in amintirile noastre, deci hai sa o traim din plin, fara REGRETUL a ceea ce am fi putut face.


Se spune ca:,, copii se nasc perfecti, treaba parintilor este sa nu strice ceea ce natura a creat.‘‘Vrei ca familia ta sa aiba un stil de
viata mai sanatos, dar invoci printre motive lipsa timpului...Schimbarea incepe cu TINE, asa ca aplica incepand de azi sfaturile de mai jos:


1.OBLIGATORIU MICUL DEJUN- in fiecare zi, chiar daca asta inseamna sa pui alarma sa sune cu cateva minute mai devreme, aceasta masa
trebuie sa devina o prioritate. Exemple de mic dejun sanatos: 1 iaurt 175 g cu 30 g cereale integrale (fulgi ovaz, orz) sau o felie de paine
integrala cu seminte de 25-30 g cu 1 ou fiert.


2. La ora 10.00-11.00 (in functie de ora la care ai luat micul dejun) nu uita in fiecare zi de --FRUCTELE OLEAGINOASE, sursa excelenta de
grasimi esentiale, proteine si fibre. Cat? 30 g sau cat poti tine in pumnul tau din: migdale, fistic, nuci, caju, alune de padure, nuci pecan.
Alaturi mai poti savura si un fruct proaspat sau congelat (o portie =125 g): 1 mar mic, 1 portocala, jumatate de grapefruit, capsuni.


3. Masa PRANZ: o supa sau o ciorba de legume peste care ai presarat patrunjel sau marar proaspat tocat- are efect antioxidant si previne constipatia.
In fiecare zi, in acest moment al zilei, trebuie sa ai in farfurie cel putin una din legumele cu frunze verzi: salata verde, spanac si
cel putin o leguma de culoare portocalie: morcovi, cartofi dulci, dovleac. Alaturi de legume nu uita de o portie=100 g de carne slaba (peste, pui),
preparata fara grasime. Incearca sa scazi cantitatea de SARE folosita in bucatarie si sa folosesti mai mult condimente: piper, rozmarin,
cimbru, usuturoi deshidratat si frunze de verdeturi (patrunjel, marar, leustean, telina).


4. Gustarea de la ora 16.00: o banana mica, o para, un mango, o felie pepene rosu. VARIETATEA este importanta, in fiece zi alege alt fruct
si consuma fructul intreg in locul sucului proaspat stors.


5. CINA: 250 g salata mixta (salata verde, castraveti, rosii) cu o cutie mica de ton in suc propriu sau cu cateva cubulete branza telemea
putin sarata. O alta varianta usoara, potrivita pentru acest moment al zilei: un bol de supa crema linte, mazare, ciuperci cu o felie 25 g paine
integrala cu seminte.


6. Potoleste-ti setea cu apa! Un aspect important este si temperatura la care o consumam: ea trebuie sa aiba intre 7 si 15 grade Celsius.


7. FII ACTIV! Daca adultii ar trebui sa faca cel putin 30 minute/miscare pe zi, copii si adolescentii ar trebui sa aiba minim 60 minute de
exercitiu fizic in rutina lor zilnica.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--Stii care este PRETUL kilogramelor in plus?
Ai discutat vreodata cu un MEDIC NUTRITIONIST? Stii care este compozitita ta corporala?
Cand ti-ai masurat ultima oara nivelul zaharului din sange?
Daca raspunsul este NU, iti pot spune cat este de stransa legatura intre fiecare centimetru in plus din talie si riscul de DIABET ZAHARAT
si boli cardiovasculare.
Pentru detalii de specialitate programeaza-te la Dr. Sintimbrean Cristina - MEDIC NUTRITIONIST si DIABETOLOG: 0731.775.111.

 
Programare