ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Iasi

Zahar...Zahar alb rafinat, zahar brun, melasa sau zahar brut ?

Zahar...Zahar alb rafinat, zahar brun, melasa sau zahar brut ?
Autor: Dr. Sintimbrean Cristina


Daca urmarim vechi spectacole de televiziune, filme sau rasfoim pur si simplu albumul de fotografii al parintilor nostri,nu putem sa nu observam cat de mult a crescut incidenta supraponderii si obezitatii in ultimele decenii. Unul din principalii vinovati este consumul de zahar, si nu ma refer doar la cel adaugat la prepararea dulciurilor, sau folosit ca atare pentru indulcirea bauturilor, pentru ca consumul de acest fel este usor de contorizat, ci mai ales la zaharul din unele ALIMENTELE PROCESATE, principalele vinovate de cresterea in greutate si aparitie precoce a bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat sihipertensiunii arteriale in intreaga lume. Nu gasim zahar adaugat doar la dulciuri, asa cum ar fi se asteptat, ci si in mezeluri, conserve legume si paine.


Pana acum 2-3 decenii in urma, romanii chiar isi preparau hrana in propria bucatarie, optau sa gateasca sanatos legume, carne, leguminoase, cereale.
Mancarea naturala, procurata din piata sau direct de la producator era regula! Astazi, de multe ori chiar si cei care gatesc acasa aleg modul gresit de preparare si ingrediente nepotrivite unor alimente sanatoase.
Numeroase alimente din comert au zahar adaugat in cantitate mare, chiar daca la o scurta privire pe eticheta nutritionala a produsului nu veti gasi scris clar cuvantul zahar, ci glucoza, fructoza, sirop de porumb. Siropul de porumb prezent in cerealele cu zahar, iaurturi cu fructe, ketchup si mai ales in bauturile indulcite si cele energizante este mai nociv decat daca s-ar adauga o cantitate similara de zahar de masa, deoarece contine mai multa fructoza(HFC). Aceasta fructoza, care se gaseste in mod natural in fructe si legume, in industria
alimentara este combinata cu glucoza, pentru a obtine siropul de porumb, un indulcitor extrem de concentrat. In concluzie nu consumati decat ocazional(cel mult 1-2 ori/saptamana) si in cantitati reduse produsele ambalate mentionate mai sus, pe a caror eticheta scrie sirop de porumb.


Zaharul alb: atat cel obtinut din sfecla de zahar, cat si cel din trestia de zahar, se obtine in urma unui proces de rafinare, in timpul careia se distrug o parte din nutrienti si se adauga aditivi alimentari. O lingurita de zahar rafinat are 16 calorii si 95 % zaharoza.
Zaharul brun: culoarea specifica este data de melasa, adaugata intr-un procent variabil, melasa fiind cea care transforma practic zaharul brun intr-o optiune mai sanatoasa comparativ cu cel rafinat.
Melasa contine potasiu si unele vitamine din grupul B si vitamina C, dar aceeasi atentie deosebita trebuie sa avem la CANTITATEA consumata, deoarece o lingurita zahar brun contine 17 calorii si 97% zaharoza.
Zaharul BRUT, nerafinat este de departe CEA MAI BUNA ALEGERE, o lingurita contine doar 11 calorii si aduce in alimentatie un aport semnificativ de minerale(calciu, magneziu, fier) si vitamine, esentiale functionarii optime a organismului nostru. In plus si gustul este mai bun decat al zaharului alb, melasa din compozitie conferindu-i un gust placut de caramel.
Va recomand consumul RESPONSABIL de zahar brut si renuntarea definitiva la cel rafinat.

 

Cu stima,
Dr.Cristina Sintimbrean - medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.
Locatie:
Clinica Medicover
Strada Alexandru Lăpușneanu 17, Iași 700057 (in cladirea fostului Romtelecom)
Programari :
Tel:0731 775 111