Psiholog Badita Ana-Cristina

Programare
  • Telefon: 0756043959
  • Localitate: Sibiu (Sibiu)
  • Loc de muncă actual: Bădița Ana-Cristina - Cabinet de Psihologie (str. Titu Maiorescu, nr. 5, la etaj)
  • Specialitate: Psihologie
  • Specialitate secundară: Psihoterapie
  • Competențe: Psihologie clinică, Psihoterapie cognitiv-comportamentală
Badita Ana-Cristina


Sunt Ana-Cristina Bădița, psiholog și psihoterapeut.


Mă consider un bun ascultător, o fire deschisă și tolerantă: mă străduiesc să înțeleg, nu să pun etichete.

Pentru mine diagnosticul clinic este orientativ: percep omul ca întreg (atât cât îl pot cunoaște), prin ce îl pasionează, prin potențialul său, prin valorile în care crede.

Nu boala îl definește, ci alegerile pe care le face de-a lungul vieții.
Am încredere în Frumosul din om și găsesc frecvent motive (nu neapărat justificări) pentru actele sale, deoarece știu că mai mulți factori, unii incontrolabili, au contribuit la ceea ce este.


În același timp, sunt convinsă că fiecare avem partea noastră de responsabilitate pentru ceea ce am devenit (în sensul sartrian: ”putem întotdeauna să facem ceva cu ceea ce au făcut alții din noi”).


În terapie (și nu numai) mă ghidez după următoarele:


”ASCULTĂ (ÎNAINTE DE A VORBI)!”


”FĂ BINE (SAU ABȚINE-TE DE LA A FACE RĂU)!”


- Pentru a face bine trebuie, în primul rand, să am pregătire în domeniu:


Am studiat din pasiune Psihologia, fiind a doua facultate (după Drept), la o universitate cunoscută, ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

M-am decis că vreau să devin psihoterapeut și am urmat Masterul de Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, fiind interesată de partea clinică (de la ”banalele” depresii și anxietăți pe care le avem cam toți, din când în când, până la tulburări de personalitate, doliu, suicid și psihoze). Lucrarea mea de disertație ,”Dezvoltarea post-traumatică după suicid: o analiză fenomenologică interpretativă pe un caz românesc”, reflectă aceste preocupări.


Sunt atestată în Psihologice clinică, respectiv Psihoterapie cognitiv-comportamentală, și mi-am început practica privată la cabinet încă din timpul masterului (în anul 2011).
Merg cat de des pot la conferințe și workshop-uri pentru a mă pune la curent cu ceea ce apare nou în domeniu și pentru a cunoaște alte abordări/stiluri de terapie (de la oricine se poate învăța câte ceva).
Citesc cărți și articole de specialitate pentru a mă familiariza cu tratamentele și tehnicile cele mai eficiente în tratarea tulburărilor psihice. Sunt conștientă de distorsiunile inerente oricărui studiu, așa încât îmi adaptez terapia la fiecare pacient, inventând sau preluând ce observ că funcționează în cazul său.


Interesul meu constant este pentru psihoterapia existențială, cu rădăcini în fenomenologie și existențialism, curente filosofice pe care le studiez în timpul liber. Îmi place atitudinea lor față de om, văzut ca ființă care, aruncata în lume, are libertatea și datoria de a se construi pe sine și a-și găsi un ”sens” prin alegerile pe care le face clipă de clipă.
Nimic nu este dat: totul devine, esența se formează, omul este liber.


- Tot pentru a face bine facilitez crearea unei bune relații terapeutice (aceasta este un factor decisiv în vindecare)
De aceea folosesc un limbaj prietenos și explic de câte ori este nevoie. Răspund la întrebări și am răbdare. Ajungem treptat la o conceptualizare clinică acceptată de pacient.
Apoi am nevoie să știu cât este de motivat și de pregătit pentru schimbare (inclusiv pentru cea survenita în mediul său după eliminarea simptomelor).


Clarificăm rolurile. Eu sunt ghidul și tovarășul de călătorie; el este călătorul cu rucsacul în spate. Ce pot face este să îi indic drumul, să îi ofer unelte pentru depășirea obstacolelor și să-l susțin moral de câte ori are nevoie. Bagajul, însă, nu-l pot căra în locul lui, de aceea munca cea mai grea îi revine. Ceea ce pot face este să îi ofer o parte din timpul meu, să fiu disponibilă (permit apeluri și la ore târzii, în situații de criză), să respect confidențialitatea, să fiu onestă, autentică, empatică. Mențin optimismul, evaluez constant cum decurge terapia, uneori ofer anumite informații personale despre mine dacă ajută la creșterea încrederii în ceea ce sunt și ceea ce fac.


- Ca să fac bine trebuie să-i ajut pe cei care au nevoie, indiferent de venituri.
De aceea practic psihoterapia la tarife accesibile, ofer reduceri sau chiar ședințe în mod gratuit: pentru ca studenții, pensionarii, persoanele fără loc de muncă sau cu venituri reduse să aibă posibilitatea de a-și dezvolta potențialul sau de a-și trata problemele urmând cele mai eficiente tratamente.


„(RE)CUNOAȘTE-ȚI LIMITELE!”


Atunci când nu sunt sigură dacă metoda mea este cea potrivită, discut cu pacientul alternativele, de la completarea prin tratament medicamentos la altă formă de terapie sau alt terapeut. Cine se considera atotștiutor si ”atoaterezolvitor” are o problema încadrabila undeva la narcisism…
Mai jos puteți lectura varianta ”oficială” a ”drumului meu prin viață”.


COMPETENȚE, CURSURI, LUCRĂRI


- membră a Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România, la care am urmat Programul de Formare Continua în Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală (supervizor conf. prof. dr. Aurora Szentagotai-Tătar).
- membră a Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (cod personal 10098)
- atestat de libera practică în Psihologie Clinică
- atestat de liberă practică în Psihoterapii Cognitive și Comportamentale


Am prezentat:
- lucrarea ”EXPERIENȚELE DOLIULUI ȘI DEZVOLTAREA POST-TRAUMATICĂ” în cadrul Congresului Internațional de Psihologie ”Psihologii Aici și Acum” (19-21 aprilie 2013, Brașov)
- workshop-urile ”DIN CULISELE PSIHOTERAPIEI” și ”DRAGOSTE SAU DEPENDENȚĂ”, împreună cu psiholog și psihoterapeut Alexandra-Ioana Pop, în cabinetul meu din Cluj-Napoca (2013)


Am participat:


- Conferința ”De la stres la burnout”, ediția a II-a, Colegiul Psihologilor din România și Asociația de Consiliere și Psihoterapie On-line din România (președinte prof. univ. dr. Mircea Miclea) (22.11.2013, Cluj-Napoca)
- Congresul Internațional de Psihologie Aplicată ”Psihologii - Aici și Acum”, ediția a II-a, Asociația Psihologilor Acreditați din România (19-21.04.2013, Brașov)
- conferința ”Managementul persoanei cu risc suicidar: Terapie medicamentoasă, psihoterapie, consiliere spirituală”, organizat de Colegiul Psihologilor, Alianța Română de Prevenție a Suicidului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (1.02.2013, Cluj-Napoca)
- Congresul Internațional de Psihologie Aplicată ”Psihologii - Aici și Acum”, Asociația Psihologilor Acreditați din România (9-11.11.2012, Brașov) - audient și al workshop-ului ”Secretele personalității umane” (practician NLP Sorin Peligrad)
- curs ”Metode online de promovare a sănătății mintale”, organizat de SC. Cognitrom.SRL (director general Prof. univ. dr. Mircea Miclea), 12.09.2012
- Conferința Națională de Psihologie a Sexualității, ediția a II-a (6.04.2012, Cluj-Napoca)
- cursul de formare continuă ”Psihosexualitatea patologică”, Institutul de Psihologie și Psihoterapie a Sexualității (28-29.01.2012, Cluj-Napoca)
- curs "Hypnotherapy and Hypnosis", Professor Emeritus Thomas Dowd, Ph.D., Kent State University, Ohio (15-17.05.2011, Univ. ”Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca)
- workshop "Mistakes in the Practice of Rational-Emotive-Behavior Therapy and How to Avoid Making Them", Professor Windy Dryden, Ph.D., University of London (3-4.11. 2011, Asociația de Psihoterapie Cognitivă și Comportamentală din România, Cluj-Napoca)
- curs "Forensic Clinical Psychology", Professor Emeritus Thomas Dowd, Ph.D., Kent State University, Ohio (3-4.03.2011, Univ. ”Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca)
- cursul de formare continuă ”Psihodiagnostic și evaluare clinică. Fundamente”, Prof. ”Aaron T. Beck” univ. dr. Daniel David, (19-21.11.2010, București)
- workshop ”Compatibilitatea intelectuală - rolul acesteia în formarea cuplurilor”, din cadrul campaniei ”Sănătatea sexuală contează”, Conf. univ. dr. Alina Rusu (14.05.2010, Univ. ”Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca)


Curriculum Vitae - pe scurt:


septembrie 2015 - mi-am deschis Cabinet Individual de Psihologie și în Sibiu
2011 - prezent - Cabinet Individul de Psihologie în Cluj-Napoca
2010 - 2012 - Master de Psihologie clinică, Consiliere psihologică și Psihoterapie, Univ. ”Babeș - Bolyai”, Cluj-Napoca
2007 - 2010 - Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Psihologie, Univ. ”Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca
2005 - 2009 - Facultatea de Drept, specializarea Drept comunitar, Univ. ”Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca
2001 - 2005 - Liceul de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu”, secția Pictură, Târgu-Jiu