Prof.Dr. BENGA Ileana

  • Telefon: 0372548701
  • Localitate: Cluj-Napoca (Cluj)
  • Loc de muncă actual: Regina Maria (Policlinica Pasteur: str.Pasteur 24/72                                              Policlinica Muzeului: Sextil Puscariu nr.2)
  • Specialitate: Neurologie pediatrică
  • Competențe: Psihiatrie Pediatrica
BENGA Ileana
Orar:

Policlinica Pasteur
Miercuri: 10:00-14:00
Joi: 14.00-19.00

La sfârsitul anului 2008, prestigiosul for stiintific Academia de Stiinte Medicale si-a completat efectivul cu înca 31 de membri (titulari, corespondenti de onoare) în urma unei selectii deosebit de riguroase. Printre membrii corespondenti s-a numarat si distinsa Prof. Univ. Dr. ILEANA BENGA, nascuta pe meleaguri maramuresene, în comuna Budesti.
Absolventa a Facultatii de Pediatrie din Cluj, a parcurs toate treptele ierarhiei didactice universitare, devenind în 1995 profesor, sef de catedra si sef al Clinicii de Neurologie Pediatrica din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj. A obtinut titlul de Doctor în Stiinte Medicale în 1977 cu teza: "Studiul modificarilor hidroelectrolitice în epilepsia infantila".
A participat la numeroase cursuri, conferinte si congrese în tara si strainatate. A publicat peste 250 de lucrari stiintifice în reviste de specialitate. Este membra a Societatii Române de Neurologie si Psihiatrie a Copilului, a Societatii Nationale de Genetica si a Uniunii Medicale Balcanice, copresedinte al Comisiei Nationale de Neurologie Pediatrica a Ministerului Sanatatii.

Este autoare a mai multor volume de specialitate: "Introducere în neurologia pediatrica" (1994), "Examenul neurologic la copil" (1995), "Progrese recente în diagnosticul crizelor si sindroamelor epileptice la copii" (1997), "Demersuri practice în diagnosticul bolilor genetice neurometabolice" (1998). În anul 2003, i-a aparut volumul I al lucrarii "Epilepsia si crizele neepileptice" (Tratat elementar de neurologie pediatrica), pentru care i s-a acordat Premiul "Gheorghe Marinescu" al Academiei Române în 2005.
A fost distinsa cu Medalia Jubiliara "75 de ani de învatamânt medical românesc", conferita de Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj, în 1994 si cu Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de cavaler în 2004.
Sincere felicitari pentru alegerea Domniei Sale printre membrii forului suprem al medicinei românesti si multe succese în viitor!
Autor: Dr. Felix Marian

Sursa: Graiul Maramuresului