Medicamente Antivirale in Terapia Clinica

©

Autor:

Amantadina si Rimantadina

Acestea sunt doua medicamente antivirale, cu o structura chimica inrudita ; ele sunt eficiente impotriva infectiilor cu virusul gripal A ; replicarea virala este stopata, deoarece medicamentul interfera cu decapsidarea particulelor virale ; virusurile pot devine rezistente la amantidina si rimantadina, prin modificarea lanturilor de aminoscizi de la nivelul matricei proteice.

Amantadina si Rimantadina sunt destul de eficiente, inclusiv in profilaxia infectiilor cu virusul gripal de tip A ; eficacitatea acestora este situata in jurul unei valori medii, de 70%. Utilizarea celor doua medicamente, in primele trei zile de la debutul bolii, va conduce la diminuarea semnelor si simptomelor de boala. Cele doua chimioterapice, sunt mult mai eficiente in reducerea simptomelor de boala, comparativ cu situatia in care sunt administrate pacientului, doar analgezice sau antipiretice de uz curent.

Amantidina si Rimantadina pot fi administrate pe cale orala, in doza de 100-200 mg / zi, doua doze partiale. Timpul de injumatatire plasmatica a Rimantadinei este mult mai mare (30 ore), comparativ cu timpul de injumatatire al Amantidinei (in medie, 15 ore) . Amantadina este metabolizata si eliminata aproape complet prin urina, in timp ce Rimantidina este eliminata prin urina doar in proportie de 40% ; Rimantidina poate fi excretata si prin secretiile cailor respiratorii superioare sau inferioare. Terapia cu aceste doua chimioterapice dureaza in medie, o saptamana ; de asemenea, medicamentele pot fi utilizate pentru profilaxia infectiilor gripale, caz in care, se recomanda administrarea lor zilnica, pe parcursul intregii perioade de risc epidemic.

Reactiile adverse medicamentoase au fost raportare la 10 % dintre pacientii care au primit tratament cu Amantidina sau Rimantidina : ameteli (vertij), stare de anxietate (neliniste), insomnii sau tulburari de concentrare ; din fericire, reactiile adverse semnalate, au disparut rapid odata cu intreruperea tratamentului.

In ceea ce priveste toleranta organismului, studiile efectuate au demonstrat faptul ca, Rimantadina este mai bine tolerata de catre pacient, comparativ cu Amantadina. Alte posibile efecte secundare care pot aparea : convulsii si agravrea insuficientei cardiace. Dozele zilnice de medicament, trebuiesc reduse in cazul pacientilor care prezinta un anumit grad de insuficienta renala – aceasta deoarece, compusii de metabolism rezultati din cele doua chimioterapice, se elimina in cea mai mare parte prin urina.
Au fost semnalate cazuri de rezistenta virala, la administrarea de Amantadina sau Rimantadina ; Amantadina poate fi utilizata si in cazul infectiilor gripale instalate la copii.

Data actualizare: 01-11-2011 | creare: 20-07-2010 | Vizite: 79209
Bibliografie
Harisson, Principiile medicine interne, Vol. I si II, Ed. Teora, 2002
E. Miftode, Boli Infectioase, Ed. Junimea, 2008
V. Rusu, Dictionar Medical, Ed. Medicala, 2001
E. Bottone, Atlas of Clinica Microbilogy of infectious Diseases, Ed. Informa Healthcare, 2006
W.R. Jarvis, Bennett and Brachman’s Hospital Infections, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2008
D. Schlossberg, Clinical Infectious Disease, Ed. Cambridge University Press, 2008
Dessain, Scott K , Human Antibody Therapeutics For Viral Disease, Ed. Springer Verlag, 2008
John G. Bartlett, The Johns Hopkins ABX Guide – Diagnosis and Tratment of Infectious Diseases, Ed. Jones and Bartlett, 2010
John W. Wilson , Mayo Clinic Antimicrobial Therapy – Quick Guide, Ed. Informa Healthcare, 2008
S. L. Gorbach, Infectious Diseases, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2004
Edward K. Wagner, Basic Virology, Ed. Wiley, 2007
Douglas D. Richman, Clinical Virology, Ed. American Society of Microbiology, 2002
Arie J. Zuckerman, Principles and Practice of Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2009
Brian Mahy, The Dictionary of Virology, Ed. Academic Press, 2008
L. R. Haaheim, A Practical Guide to Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!