Medici din 12 ţări vor fi prezenţi la Bucureşti la o conferinţă despre chirurgia cancerului mamar

Data publicării: 28-10-2017

Medici din 12 ţări vor fi prezenţi vineri la Bucureşti pentru a participa la deschiderea Conferinţei Naţionale cu participare internaţională dedicată cancerului mamar - ediţia a V-a.

Formatul acestei ediţii include, pe lângă prezentări de specialitate în domeniul diagnosticului şi tratamentului cancerului mamar, şi sesiuni speciale, in extenso, în care se vor dezbate pe larg subiecte importante: radioterapie, oncologie medicală şi anatomie patologică.

De asemenea, va fi organizată o sesiune specială dedicată chirurgiei plastice şi reconstructive cu transmisie directă din sala de operaţii.

Au confirmat participarea 50 de specialişti de renume din domeniul diagnosticului şi tratamentului cancerului mamar din Egipt, Germania, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Turcia, Ucraina şi România.

"Anul acesta, tema generală a conferinţei este legată de cum evoluează amploarea operaţiilor, dar şi a tratamentului acestei afecţiuni. În acest moment, intervenţia chirurgicală rămâne o modalitate terapeutică esenţială în cancerul mamar indiferent de stadiul bolii. În stadii puţin avansate, prima indicaţie este tratamentul conservator, ceea ce înseamnă extirparea tumorii şi a ţesutului din jurul tumorii, biopsia ganglionilor axilari (tehnica ganglionului santinelă) sau limfadenectomie axilară", a declarat preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, prof. dr. Alexandru Blidaru, conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Luna octombrie este luna prevenirii cancerului la sân, iar acţiunile desfăşurate pe tot parcursul lunii au rolul de a atrage atenţia asupra acestei boli, cu accent pe diagnosticare precoce.

"În acest moment nu se cunoaşte încă o modalitate de a preveni eficient apariţia neoplasmului glandei mamare, însă este cert că diagnosticul precoce este o cale sigură de reducere a mortalităţii, precum şi de tratament mult mai simplu şi mai puţin agresiv. Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu mai puţin avansat, cu atât tratamentul este mai eficient, mai puţin mutilant şi necesită un efort financiar mai redus. Astfel se poate îmbunătăţi nu numai rata de supravieţuire, dar şi calitatea supravieţuirii", subliniază medicul.

Pentru glanda mamară, principalele metode imagistice de diagnostic sunt ecografia cu sonoelastografie, mamografia fie digitală, fie cu tomosinteză şi RMN-ul. Este indicat ca toate femeile după vârsta de 25 - 30 de ani să facă o ecografie mamară o dată pe an, o mamografie la 12-18 luni după 40-45 ani, o ecografie abdominală şi un examen citologic 'Babeş-Papanicolau' o dată pe an, arată Blidaru, citat în comunicat.

"În cazul în care în familie există istoric de cancere mamare sau genitale, atunci screening-ul trebuie să înceapă mai devreme, sub îndrumarea specialistului şi poate include şi testări genetice", recomandă medicul.

Conferinţa este intitulată "Chirurgia cancerului mamar, încotro?" şi este organizată de Societatea Română de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.
Sursa: Agerpres, 28-10-2017, Vizualizari 158
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.