Medicii clujeni cer modificarea contractului cu CNS

Data publicării: 07-03-2007

 Cluj-Napoca, 30 ian /Rompres/ - Reprezentantii Colegiului Medicilor Cluj cer modificarea unor puncte din contractul pe care trebuie sa-l semneze cu Casa Nationala de Sanatate, transmite corespondentul ROMPRES.
 Medicii clujeni sunt nemultumiti ca o serie de prevederi ale contractului ii transforma din doctori in copisti.
 Marcela Vidican, reprezentantul medicilor de familie, a explicat ca o modificare vizeaza reducerea birocratiei excesive pe care o genereaza noul contract.
 “Ar trebui sa facem raportari lunare, in format electronic, ale inregistrarilor medicale paraclinice. Dar aceasta inseamna ca pierdem din timpul alocat actului medical pentru transcrieri, plus ca prin aceasta se incalca dreptul pacientului la intimidate. Astfel oricine va putea afla de ce  anume sufera o alta persoana, care poate este si persoana publica”, a declarat Vidican, marti, intr-o conferinta de presa.
 Aceasta a explicat ca informatiile care reies din aceste rapoarte pot fi adunate si din alte surse, cum ar fi retetele.
 Un alt punct care ar trebui schimbat este cel referitor la responsabilizarea medicilor in legatura cu oferirea de servicii medicale persoanelor care nu sunt asigurate. Potrivit noului contract, medicii trebuie sa verifice daca pacientii mai au calitatea de asigurat, adica daca si-au platit contributiile.
 Vidican a explicat ca si aceasta masura ingreuneaza desfasurarea actului medical, iar presedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Barsan, a afirmat ca masura este absurda pentru ca doctorii nici nu au la indemana instrumentele necesare unei asemenea activitati.
 “Pe ce baza sa ceri oamenilor sa demonstreze ca mai sunt asigurati? Nu exista nici un mijloc legal prin care un medic, care nu este nici politist, nici inspector, nici altceva, sa afle daca un pacient mai este sau nu asigurat”, a spus Barsan. 
 Medicii clujeni considera ca validarea listei de pacienti trebuie facuta de catre Casa Nationala de Sanatate care sa fie si cea care urmareste daca pacientii mai indeplinesc sau nu conditiile de asigurat.
 O alta nemultumire a medicilor este legata de faptul ca acestia trebuie sa ii trimita pe pacienti la laboratoarele care sunt asigurate la aceeasi Casa de Sanatate ca si ei.
 In cadrul aceleiasi conferinte de presa s-a mai discutat si de situatia cabinetelor medicale pe care administratiile locale ar trebui sa le vanda medicilor de familie.
 Colegiul Medicilor Cluj a primit 27 de reclamatii de la medici de familie care se plangeau ca unele consilii locale au refuzat sa le vanda spatiile in care functioneaza cabinetele. Argumentul acestora a fost ca ca spatiile respective fac parte din domeniul public al localitatii si ca nu au fost trecute in cel privat.
 Astfel Colegiul Medicilor si Consiliul Judetean au ajuns la intelegerea de a amana cu sase luni actiunea de vanzare a spatiilor pentru ca aceasta procedura sa fie finalizata.
 Mircea Barsan a mai explicat ca temerile  unor primari - ca medicii vor face afaceri cu spatiile cumparate de la consiliul local pe bani putini - sunt total nejustificate, deoarece legea este foarte stricta: cabinetele nu isi pot schimba destinatia, iar daca medicul vrea sa paraseasca localitatea trebuie sa vanda inapoi spatiul la pretul la care la luat la care se adauga inflatia. In Cluj-Napoca metrul patrat cu care se vinde un astfel de cabinet este de 50 de euro, iar in zona rurala 15 euro.
 O alta problema semnalata este aceea ca foarte multe cabinete medicale nu respecta normele europene privind suprafata, dar, explica Barsan, daca vom incerca sa respectam aceste prevederi vom ramane fara medici de familie. “Deocamdata aceasta este situatia, multe cabinete nu vor putea fi marite sau modificate pentru ca nu permite ori amplasarea, ori puterea economica. Cred insa ca in Romania nivelul economic al tarii se va imbunatati constant, iar medicii vor avea pe viitor bani sa-si cumpere sau sa-si imbunatateasca cabinetele.

 

Sursa : ROMPRES

07-03-2007, Vizualizari 934
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.