Medicii de familie din judetul Covasna, nemultumiti de blocarea privatizarii cabinetelor

Data publicării: 26-10-2007

Medicii de familie din judetul Covasna sunt nemultumiti de blocarea privatizarii cabinetelor medicale printr-o recenta decizie a Curtii Constitutionale, transmite corespondentul ROMPRES.
    Presedintele Colegiului Medicilor din judetul Covasna, Kerekes Jeno, a declarat pentru Rompres ca decizia Curtii Constitutionale privind sistarea vanzarii cabinetelor medicale contrazice sentinta definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov, care a dat castig de cauza unui numar de 14 medici de familie din judet in procesul pe care l-au intentat primarilor pe motiv ca au refuzat sa le vanda acele spatii.
    In opinia sa, aceasta decizie care blocheaza privatizarea asistentei primare "genereaza discriminare" intre medicii care si-au cumparat deja cabinetele si cei care nu vor mai avea voie sa faca acest lucru.
    Kerekes Jeno a exprimat, totodata, nemultumirea colegilor sai fata de dezinteresul pe care majoritatea primarilor il manifesta fata de aceste cabinete pe care nu vor sa le vanda, dar nici nu vor sa investeasca bani pentru modernizarea lor, astfel incat sa asigure conditii pentru exercitarea unui act medical de calitate. In acelasi timp, si-a manifestat temerea ca dupa expirarea celor doi ani de redeventa prevazuti de lege, primarii le vor cere medicilor sa achite chiriile pe spatii la valoarea pietei.
    Presedintele Colegiului Medicilor si-a exprimat speranta ca Parlamentul, care va trebui sa corecteze prevederile considerate neconstitutionale, va gasi o formula care sa sprijine derularea unui act medical european.
    "Medicii covasneni nu vor recurge la greve ori alte actiuni de protest de acest gen pentru a-si apara drepturile, deoarece au incheiat un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate si au depus juramantul lui Hipocrate, dar vor lupta pe toate caile legale", a mai spus Kerekes Jeno.
    Medicii sunt nemultumiti de deciziile Curtii Constitutionale nr. 870 si nr. 871 din 9 octombrie, publicate in Monitorul Oficial din 17 octombrie, care se refera la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Ordonanta de urgenta nr. 110/2005 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical.
    Majoritatea primarilor din judetul Covasna s-au opus vanzarii cabinetelor, invocand faptul ca nu pot fi instrainate bunurile aflate in proprietatea publica a localitatii, ci doar cele din proprietatea privata.
    Cel mai vehement a fost primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, care a declarat in repetate randuri ca legea privind vanzarea cabinetelor, elaborata de Ministerul Sanatatii, este injusta fata de medicii care vor absolvi facultatile in urmatorii zeci de ani, pentru ca autoritatile locale nu le vor mai putea oferi spatii unde sa-si practice meseria.
    In judetul Covasna, exista peste 100 de medici de familie, care isi desfasoara activitatea in 90 de cabinete.
Sursa: Rompres, 26-10-2007, Vizualizari 666
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.