Medicii de familie inchid cabinetele pentru trei zile

Data publicării: 16-02-2009

Medicii de familie din judetul Dolj au decis, duminica seara, in cadrul unei sedinte extraordinare a Filialei Dolj a Societatii Nationale de Medicina de Familie, sa inchida cabinetele pentru trei zile, in perioada 18-20 februarie.
Medicii protesteaza, astfel, fata de decizia Guvernului de a diminua bugetul alocat medicinii de familie cu 40,67% fata de anul precedent, in ciuda faptului ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a ramas acelasi.
In acest sens, medicii de familie din Dolj vor instiinta, luni, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Dolj ca, incepand din 18 februarie, vor intra in concediu pentru trei zile.
"Dorim sa mai atragem inca o data atentia Guvernului ca prin aceasta reducere bugetara cabinetele de medicina de familie vor fi practic desfiintate, iar acest lucru nu poate duce in viitorul apropiat decat la blocarea intregului sistem sanitar. Speram ca macar in ceasul al 12-lea guvernantii sa inteleaga faptul ca prin aceasta masura nu vor avea de suferit decat pacientii si in special oamenii din mediul rural cu venituri mici. Cu toate ca au avut loc discutii cu numerosi parlamentari din Comisiile de sanatate din Senat si Camera Deputatilor, bugetul alocat medicinii de familie a fost aprobat fara niciun amendament de catre aceste comisii. In consecinta, acesta va fi supus aprobarii Camerelor reunite ale Parlamentului marti, 17 februarie. Aceasta masura va duce la inchiderea a numeroase cabinete de medicina de familie din motive de faliment", a declarat, luni, pentru AGERPRES dr. Mirela Porfir, presedintele Filialei Dolj a Societatii Nationale de Medicina de Familie.
Medicii de familie din Dolj spun ca au inteles perioada de criza prin care trece tara si chiar daca toate partidele politice au promis prin programele lor electorale cresterea procentului alocat medicinii de familie, nu au cerut o crestere a acestuia, ci doar mentinerea lui la nivelul anului precedent.
Aproape 250 de cabinete de medicina de familie din judetul Dolj, cele mai multe din mediul rural, ar putea fi inchise, daca proiectul de buget pe acest an va fi adoptat in actuala formula.
Potrivit medicilor de familie din Dolj, in conditiile in care nu se va reveni asupra procentului din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate alocat asistentei medicale primare, cele 248 de cabinete de medicina de familie care au pe liste aproape 1.400 de asigurati se vor inchide.
"Aceasta situatie fara precedent va duce efectiv la blocarea intregului sistem sanitar. In judetul Dolj, 112 cabinete ale medicilor de familie au inscrisi pe liste sub o mie de asigurati. O diminuare a veniturilor acestor cabinete cu 40% va duce la inchiderea rapida a acestora, pentru simplul motiv ca toate cheltuielile lor vor depasi noile venituri. Acest fapt va duce, in mod evident, la disparitia asistentei medicale pentru un numar insemnat de comunitati, mai ales din mediul rural unde sate intregi vor ramane fara niciun medic. Mai sunt 136 de cabinete care au intre 1000 de asigurati si 1400 (1400 fiind media asigurati/medic in judetul Dolj). Si acestea in foarte scurt timp se vor inchide, pentru ca veniturile nete ale medicilor vor fi sub salariul minim pe economie", a declarat dr. Mirela Porfir.
Potrivit acesteia, deja exista un deficit foarte mare de medici de familie, pentru ca foarte multi, din cauza veniturilor derizorii, au ales sa lucreze in alte tari din Uniunea Europeana, unde ofertele financiare sunt mult mai tentante. "Daca numai o mica parte din medicii de familie, care vor fi obligati sa-si inchida cabinetele din cauza acestui grav derapaj ce e pe cale sa se produca, vor alege sa lucreze in strainatate, consecintele acestui fapt nu vor mai putea fi indreptate multi ani de-acum inainte, oricat de multi bani se vor "pompa" suplimentar, dar tardiv, in medicina primara sau in spitale si serviciile de urgenta", mai spus presedintele Societatii de Medicina de Familie Dolj.
Dr. Mirela Porfir a mai spus ca este cunoscut faptul ca, din cauza conditiilor socio-economice, numarul bolnavilor si al bolilor (mai ales cardiovasculare, psihice, diabet) este intr-o crestere ingrijoratoare, iar aceasta situatie nu poate fi contracarata decat prin punerea accentului pe medicina de familie si pe preventie si educatie sanitara dar si prin crearea conditiilor de rezolvare a cat mai multor cazuri, adica prin majorarea fondurilor alocate medicinii de familie.
Ea a mai afirmat ca procentul alocat medicinii de familie in anul 2008 a fost de 9,2%, iar propunerea pentru 2009 este de 5,4%, in totala contradictie cu programele tuturor partidelor politice care promiteau o crestere a procentului alocat medicinii de familie pentru atingerea procentului de 12% cum este in celelalte tari ale Uniunii Europene, pentru ca medicina de familie este cea mai "ieftina" specialitate.
Sursa: Agerpres, 16-02-2009, Vizualizari 342
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.