Medicii din sectia ATI a Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud protesteaza

Data publicării: 26-06-2007

Medicii din sectia ATI ( Anestezie - Terapie Intensiva) a  Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud au organizat, marti, o conferinta de presa, prin care si-au manifestat nemultumirea fata de recentele declaratii facute de directorul unitatii, Mircea Gelu Buta, conform carora nu ar exista o criza de medicamente in institutia pe care o conduce, transmite corespondentul ROMPRES.
    Directorul spitalului a declarat vinerea trecuta, intr-o conferinta de presa, ca s-a facut o verificare a modului in care a fost aprovizionata cu medicamente sectia ATI in primele sase luni ale anului, in urma careia s-a constatat ca in magazie exista un stoc de materiale sanitare neutilizate in valoare de peste 117.000 de lei. Mai mult, din consumul total de medicamente, in valoare de circa 216.000 de lei, peste 53% din aceasta suma nu a fost decontata pe pacienti, conform datelor furnizate de farmacia spitalului.
    Medicii prezenti la conferinta de presa de marti au recunoscut ca exista pe stoc materialele medicale despre care a vorbit directorul Buta, dar spun ca acestea sunt vechi si ca nu se stie cum s-a facut evaluarea lor si cum s-a stabilit valabilitatea lor.
    In ceea ce priveste medicamentele nedecontate, medicul specialist Anca Moldovan a declarat ca problema este doar una "virtuala", deoarece datele nu au fost introduse in totalitate in baza de date electronica, de unde a rezultat situatia semnalata de directorul spitalului.
    "Am facut un calcul pentru luna mai a acestui an si a rezultat un numar de 743 de pacienti intrati si iesiti din sectia ATI, pentru care trebuie efectuate introduceri de date personale, medicatie, manevre efectuate etc. S-au facut mai multe referate catre directia spitalului, in care s-a solicitat angajarea unui operator pe calculator, dat fiind volumul de munca informatica, lasand la o parte ingrijirea pacientilor, oamenii care ar trebui sa se ocupe de aceasta - acesta fiind rostul lor si ceea ce de altfel le este scris in fisa postului - fiind ocupati sa introduca si sa scoata date din calculator", se arata in scrisoarea deschisa inaintata de colectivul de munca al sectiei ATI.
    Medicii din sectia ATI spun ca sunt intr-o criza permanenta de medicamente, motiv pentru care sunt nevoiti adesea sa ceara apartinatorilor pacientilor sa-si procure singuri o parte de medicamentatie, ajungandu-se chiar pana la serul fiziologic.
    In plus, sectia se confrunta cu o lipsa de personal si de dotare. Potrivit sefului de sectie, medicul primar Aurelia Medan, din 7 medici cat ar trebui sa fie angajati, exista doar cinci, iar dintr-un necesar de 34 de asistente sunt ocupate doar 24 de posturi. Sectia ATI nu beneficiaza de tomograf, motiv pentru care pacientii sunt indreptati adesea catre spitalele din Cluj-Napoca si Targu-Mures, pentru o diagnosticare corecta. La opt sali de operatie exista doar patru aparate de anestezie, cel mai vechi avand 10 ani, iar cel mai nou, 5 ani, ceea ce face ca aparatura sa nu functioneze la parametrii indicati.
    Medicul Anca Moldovan considera ca afirmatia directorului Buta, potrivit careia se vor lua masuri dupa finalizarea verificarilor la sectia ATI, este "o amenintare voalata", in conditiile in care personalul medical de aici se confrunta "de foarte mult timp cu o subfinantare".
    Conform situatiei prezentate la conferinta de presa, pentru un pacient internat la ATI s-au cheltuit, in medie, de la inceputul acestui an, 105,52 lei, in timp ce media pe restul sectiilor a fost de 136,73 lei, in conditiile in care ATI are indicele de complexitate cel mai mare.
Sursa: Rompres, 26-06-2007, Vizualizari 2265
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.