Medicii responsabili de problemele de sanatate ale micutului Sebastian, sanctionati

Data publicării: 04-12-2007

Medicul Cristian Radoi, seful garzii de la Spitalul Universitar din noaptea in care s-a nascut micutul Sebastian, a fost sanctionat, marti, de Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti, cu interzicerea exercitarii profesiei pe o perioada de 6 luni, pe motiv de incalcare a Codului deontologic.
    In urma analizei documentelor medicale si a audierii medicilor si familiei, Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti a decis, de asemenea, ca medicul Cristina Moarcas, cea care ar fi trebuit sa o asiste pe mama baiatului la nastere, sa fie sanctionata cu interzicerea exercitarii profesiei timp de 12 luni.
    In schimb, medicul Alexandru Badiu, cel care a supravegheat gravida in perioada sarcinii, insa se afla in concediu atunci cand aceasta a fost internata pentru a naste, nu a primit nicio sanctiune.
    Decizia de marti a Comisiei de disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti poate fi contestata in termen de 15 zile la Comisia superioara a Colegiului Medicilor. Dupa expirarea acestui termen, daca nu vor fi formulate contestatii, decizia Colegiului Medicilor Bucuresti va fi aplicata.
    Potrivit Comisiei de disciplina, sanctiunea a fost mai aspra in cazul medicului Cristina Moarcas pentru ca aceasta s-a angajat sa urmareasca gravida in timpul travaliului si nu a facut-o. Au existat deficiente in echipa de garda, printre acestea numarandu-se lipsa unei informari a medicului sef de garda privind internarea pacientei si neurmarirea evolutiei femeii. De asemenea, seful garzii nu a fost anuntat de efectuarea anesteziei peridurale, care, potrivit foii de observatie, nu se stie cine a indicat-o si cine a efectuat-o.
    Tatal micului Sebastian, Ionut Lungu, a declarat, marti, la iesirea de la audieri, ca asteapta sa plece cat mai repede in strainatate pentru a rezolva problemele de sanatate ale copilului. El a precizat ca, in prezent, dosarul este blocat deoarece Ministerul Sanatatii nu a dat inca un raspuns cu privire la locul in care vor fi trimisi, iar Autoritatea de Sanatate Publica nu a trimis preturile, avand in vedere ca decizia privind spitalul unde va fi operat copilul se ia in functie de costurile cele mai reduse.
    "Daca altcineva reactiona inainte, astazi Sebastian era bine. Sper ca dupa ce noi am facut asta, altcineva sa nu mai pateasca ceea ce am patimit noi", a declarat Ionut Lungu.
    Potrivit specialistilor, cea mai buna clinica pentru investigatii este la Viena, iar pentru recuperare in Franta. Deoarece Ionut Lungu doreste sa afle exact diagnosticul copilului sau, el  opteaza pentru Viena.
    "In acest moment nu putem accesa fondurile, pentru ca Ministerul Sanatatii nu ne-a dat un raspuns unde ne trimit si acest lucru s-a intamplat pentru ca Autoritatea de Sanatate Publica nu a trimis preturile", a subliniat Lungu, adaugand ca in tot acest mecanism pierde timp pretios.
    Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat, pentru ROMPRES, in legatura cu stadiul dosarului, ca acesta a fost depus marti la o clinica din Viena de la care se asteapta un raspuns. In legatura cu eventuale alte optiuni de tratament in Germania si Franta, clinicile au raspuns ca exista o lista de asteptare de trei luni.
    Ministrul Sanatatii si-a exprimat speranta ca analiza dosarului la Viena va dura cat mai putin timp posibil.
    Marti, au fost audiati la Colegiul Medicilor Municipiului Bucuresti parintii micutului Sebastian, nascut in luna august, la Spitalul Universitar, cu probleme grave de sanatate din cauza neglijentei personalului medical.
    Mama copilului sustine ca a fost lasata nesupravegheata timp de 45 de minute, motiv pentru care copilul s-a nascut cu handicapuri multiple - nu vorbeste, nu vede si nu poate manca.
    Totodata, au fost audiati si cei trei medici - Cristian Radoi, seful garzii din noaptea in care s-a nascut copilul, Mirela Moarcas, cea care a preluat-o pe gravida, si Alexandru Badiu, cel care a ingrijit-o pe mama pana la momentul nasterii, ulterior el plecand in concediu - de Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti.
    La iesirea de la audieri, cei trei medici nu au dorit sa faca declaratii  presei.
    Dr. Cristian Radoi a mai fost sanctionat in urma cu doi ani de Colegiul Medicilor Bucuresti cu mustrare, dupa ce o familie l-a acuzat ca nu a consultat complet o femeie gravida.
    De la inceputul anului si pana in prezent, au fost depuse la Departamentul de Jurisdictie Profesionala al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti 115 reclamatii, din care s-au solutionat 83, aplicandu-se 47 de sanctiuni. Printre acestea s-au aflat 14 mustrari, opt avertismente, 11 sanctiuni privind obligarea aplicarii la un curs de perfectionare, cinci mustrari cu obligarea la efectuarea unui curs de perfectionare, un avertisment cu obligarea la efectuarea unui curs de perfectionare, in doua cazuri s-a suspendat calitatea de membru, iar intr-un caz s-a retras calitatea de membru. De asemenea, au fost aplicate doua voturi de blam, un vot de blam cu obligarea la efectuarea unui curs de perfectionare, o amenda si interdictia exercitarii profesiei nu mai mult de un an intr-un singur caz.
    Sanctiunile pe care CMMB le poate aplica sunt mustrare, avertisment si vot de blam.
04-12-2007, Vizualizari 839
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.