Grupul ARES este lider în cardiologia intervențională privată din România cu 9 săli de angiografie în 5 centre din București, Cluj-Napoca, Constanța, Tulcea și Pitești.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Radiologie Intervențională Radiologie Intervențională Bucuresti

Ablatia Arterelor Renale (RDN) - Tratament minim invaziv al hipertensiunii arteriale

Ablatia Arterelor Renale (RDN) - Tratament minim invaziv al hipertensiunii arteriale
Autor: Centrele ARES
Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă și cu consecințe grave. Se apreciază că peste un miliard de oameni suferă de această afecțiune în întreaga lume. Aproape jumătate dintre europeni sunt hipertensivi! Mai grav este faptul că majoritatea persoanelor afectate nu știu că sunt bolnave, își ignoră afecțiunea, sau urmează un tratament ineficient. Deși este percepută ca o boală banală ce se tratează prin regim alimentar și pastile, în realitate este un “silent killer”, fiind cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare. In fiecare an mor prin infarct miocardic 1,97 milioane de europeni și alți 1,24 milioane prin accidente vasculare cerebrale. Principalul vinovat este hipertensiunea arterială!

Tratamentul obișnuit înseamnă dietă fără sare și medicamente: unul, două, trei, sau chiar mai multe medicamente luate zilnic toată viața. Nu este un tratament ușor de urmat și nu este nici ieftin, ceea ce face ca, în practică, din trei persoane hipertensive doar două să urmeze un tratament. Iar dintre aceste două persoane, una urmează un tratament incorect și deci ineficient. Rămâne o singură persoană din trei la care medicamentele sunt eficiente! Celelalte două se expun unui risc cardiovascular cu atât mai mare cu cât tensiunea arterială are valori mai mari. Se consideră că fiecare creștere a valorilor tensiunii arteriale cu 20/10 mm Hg dublează riscul de deces printr-o afecțiune cardiovasculară pe o perioadă de zece ani! Sunt multe persoane ce “conviețuiesc” cu o tensiune arterială de 160/100 (mmHg) și consideră că este acceptabilă. Câți dintre acești pacienți realizează că au un risc de deces de două ori mai mare decât dacă ar fi avut o tensiune arterială normală?

Tratamentul medicamentos înseamnă și foarte mulți bani cheltuiți. Anual se cheltuiesc în lume aproximativ 500 miliarde de dolari pe tratamente antihipertensive ce sunt, în peste jumătate din cazuri, ineficiente!

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale? La această întrebare răspunsul este poate surprinzător. Cauza hipertensiunii este cunoscută numai pentru 5% dintre bolnavi! Acestea sunt cazurile de hipertensiune “secundară” și acestea beneficiază de tratamente specifice, particulare. În restul de 95% dintre cazuri (diagnosticate ca “hipertensiune primară”), cauza declanșării bolii rămâne necunoscută. Tratamentul hipertensiunii implică variate combinații de medicamente ce acționează prin mecanisme diferite. Dacă un pacient primește cel puțin trei medicamente diferite, în doze corespunzătoare, dar nu se obține reducerea tensiunii arteriale la valoarea considerată normală (sub 140/90 mmHg), se consideră că are o “hipertensiune rezistentă la tratament”.




Încă din anii ’20 cercetătorii au descoperit că la marea majoritate a pacienților hipertensivi există o dereglare numită hipertonie simpatică. Aceasta înseamnă că de la nivelul rinichiului pleacă spre creier prin anumiți nervi (“sistemul simpatic”) semnale de alarmă eronate ce fac ca centrii de comandă ai tensiunii arteriale din creier să comande către inimă și rinichi o creștere a tensiunii arteriale. Aceste studii ne spun că, de fapt, hipertensiunea arterială este consecința dereglării mecanismelor renale prin care organismul își măsoară tensiunea arterială. Pasul logic următor a fost să se intervină chirurgical pentru întreruperea acestor filete nervoase renale, iar rezultatele au fost obținute imediat, pacienții înregistrând o reducere semnificativă a valorilor tensiunii arteriale. Din păcate metoda nu a putut fi pusă în practică fiind mult prea agresivă, cu numeroase complicații cauzate de actul chirurgical. A fost abandonată și oarecum uitată

În anul 2007 a fost găsită soluția pentru această problemă! Până în prezent au fost tratați pentru hipertensiune rezistentă în Europa și Australia aproximativ 2000 de pacienți, printr-o metodă nouă, inovatoare, ce permite tocmai această reducere a hipertoniei simpatice printr-o procedură relativ simplă numită “Denervare renală” (RDN). Tratamentul constă în ablația terminațiilor nervoase renale pe cale endovasculară. Internarea în spital este de 24 de ore. Intervenția durează 45 de minute, pacientul este treaz, nu exista tăieturi și nici anestezie generală. Procedura necesită numai o mică înțepătură la nivelul piciorului. De la acest nivel noi navigăm prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul arterelor renale. Se introduce o sondă ce produce o undă de radiofrecventă ce încălzește și întrerupe anumite terminații nervoase din peretele arterelor renale. Aceste terminații sunt cele vinovate de comenzile greșite date creierului de a crește tensiunea arterială. Apoi se scoate sonda și se face un mic pansament la nivelul locului de puncție. Pacientul pleacă din spital a doua zi și revine imediat la viața de zi cu zi, nefiind necesară o perioadă de recuperare. Se efectuează controale clinice repetate și se monitorizează tensiunea arterială.

În decurs de câteva săptămâni, la peste 80% dintre pacienții astfel tratați, tensiunea arterială scade în medie cu 32/12 mmHg iar rezultatul se menține indefinit. Pacienții astfel tratați vor lua mai puține medicamente sau chiar vor putea renunța la tratamentul medicamentos.

Procedura de denervare renală (RDN) este disponibilă în România la Centrul de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES din cadrul spitalul privat Ponderas Hospital. Aici efectuăm toată gama de proceduri endovasculare, inclusiv unele în premieră în România cum ar fi protezarea valvulară percutană (TAVI), embolizarea adenomului de prostată și, desigur, denervarea renală.
 
Programare