Meditația conștientă este eficientă în controlarea emoțiilor

©

Autor:

Meditația conștientă este eficientă în controlarea emoțiilor
Cercetătorii de la Michigan State University (MSU) au găsit dovezi neurologice ale faptului că meditația conștientă este de ajutor în reglarea emoțională pentru orice persoană, nu doar pentru practicanți sau cei cu o predispoziție naturală spre observație conștientă. Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience.

Meditația conștientă - mindfulness meditation - este definită ca „menținerea în fiecare secundă a unei stări de conștiență deplină asupra gândurilor, sentimentelor, senzațiilor corporale și mediului înconjurător”, de către University of California-Berkeley. Iar, potrivit unui Ghid Harvard, „Practicarea meditației conștiente înseamnă mai presus de toate acceptarea a tot ce se ivește în conștiență, în fiecare moment.”

Acest tip de meditație a devenit tot mai populară în ultimii ani și originează în practicile și rugăciunile religioase, în special cele budiste. Potrivit susținătorilor, meditația poate îmbunătăți atenția și memoria, are beneficii pentru sistemul imunitar și mărește densitatea materiei cenușii din creier; poate spori compasiunea, ameliora comportamentele în relații, ajuta la depășirea adicțiilor și reduce nivelul de stres.

Pornind de la ideea că meditația conștientă poate ajuta la reglarea emoțională, cercetătorii de la MSU au dorit să afle dacă o persoană neinițiată poate intra cu ușurință într-o stare de meditație conștientă.

La studiu au participat 68 de femei care anterior nu practicaseră meditația și care aveau nivele diferite de conștientizare naturală (atenție la detalii). Fiecare participantă a purtat o cască cu electrozi, pentru electroencefalografie. O parte dintre femei a asistat la un curs de meditație, iar cealaltă parte la un curs de limbă străină, apoi toate participantele au vizionat o serie de imagini cu impact emoțional negativ - victime însângerate.

După ce au văzut imaginile tulburătoare, persoanele care au meditat au prezentat un grad de activitate de reglare emoțională în creier asemănător cu cel al persoanelor predispuse în mod natural spre meditație. Cu alte cuvinte, „creierul emoțional” s-a recuperat rapid, păstrând controlul emoțiilor negative.

În plus, o parte dintre participanți a privit fotografiile macabre în timp ce li s-a cerut să intre în mod voit, pe moment, într-o stare de meditație conștientă. În mod interesant, nu s-au observat abilități superioare de controlare a emoțiilor la aceste persoane.

Cercetătorii de la MSU concluzionează că beneficiile meditației conștiente pot fi mai bine obținute practicând meditația în general, nu încercând obținerea în mod voit a acestei stări, pe moment. „Dacă ești o persoană în mod natural foarte conștientă de lucrurile din jur, atunci e perfect; nu rămâi atașat de emoții. Dar, dacă nu ești o astfel de persoană, poți deveni dacă practici meditația, pentru cel puțin 20 de minute. Nu funcționează să încerci să intri pe moment în starea de meditație.”, afirmă Jason Moser, coautor al studiului de față.

Yanli Lin, autorul studiului, este de părere că meditația poate îmbunătăți sănătatea emoțională și chiar și persoanele care nu sunt predispuse în mod natural spre meditație se pot bucura de acest beneficiu.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 08-12-2019 | creare: 04-10-2016 | Vizite: 1472
Bibliografie
1. Mindfulness meditation helps to control emotions, says study, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313216.php
2. Does meditation keep emotional brain in check?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161003120720.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea imunității prin meditație
  • Meditația și antrenamentele aerobice ar putea combate simptomele depresiei
  • Supărarea și efortul intens pot declanșa un atac de cord
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum