Mersul ne poate dezvălui personalitatea

Mersul ne poate dezvălui personalitatea
Potrivit unui studiu publicat de SAGE Journals, mersul ar putea dezvălui multe despre personalitate, în special la persoanele mai în vârstă. Cercetările desfășurate de oamenii de știință de la Universitatea din Montpellier și Universitatea de Stat din Florida fac legătura între mersul mai rapid și un nivel mai mare de extraversiune, conștinciozitate și deschidere, precum și un nivel mai scăzut de nevroză.

Autorii susțin că personalitatea la vârsta matură ne afectează mersul. Astfel, un pas mai lent este asociat cu o sănătate fizică și psihică mai precară, afectarea cognitivă și un risc mai crescut de deces. De asemenea, un nivel ridicat de nevroză și nivele scăzute de extraversiune, deschidere și conștinciozitate sunt asociate cu declinul fizic raportat de persoana afectată.

Ceretătorii americani și francezi au comparat viteza și caracteristicile mersului la persoanele de vârstă mijlocie și la cele vârstnice. Apoi, acestora le-a fost evaluată personalitatea, cu ajutorul testului de personalitate Big Five, care analizează cinci trăsături de personalitate: extraversiunea, conștinciozitatea, deschiderea spre experiențe noi, agreabilitatea și neuroticismul (stabilitatea emoțională).

Analiza rezultatelor a arătat nu doar că personalitatea afectează viteza mersului, dar și că poate modifica mersul de-a lungul timpului. Persoanele cu un punctaj mare la extraversie, conștinciozitate și deschidere și punctaj scăzut la neuroticism aveau un mers în medie mai rapid (extrovertiții au mers cu 0,06 m/s mai rapid decât introvertiții) și pe măsură ce înaintau în vârstă viteza mersului scădea mai puțin. Agreabilitatea nu a avut vreo influență asupra mersului.

Autorii au remarcat că persoanele mai extravertite și mai conștiincioase sunt mai degrabă active din punct de vedere fizic, acesta fiind un motiv pentru o mai bună stare de sănătate fizică și psihică. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili clar dacă aceste conexiuni pot fi puse pe seama personalității, sau a comportamentului.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 07-09-2017 | creare: 07-09-2017 | Vizite: 358
Bibliografie
The Way You Walk Can Say A Lot About Your Personality – Particularly As You Age, link: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/the-way-you-walk-can-say-a-lot-about-your-personality-particularly-as-you-age/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK