Micul dejun, cea mai importanta masa a zilei

Data publicării: 30-11--0001

Micul dejun este prima si cea mai importanta masa a zilei, deoarece el trebuie sa asigure energia necesara desfasurarii activitatii din prima parte a zilei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, conf. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
    Ea a subliniat ca un mic dejun echilibrat si complet este esential pentru intreaga familie. Desi nici un aliment nu alcatuieste un mic dejun perfect, exista cateva realitati confirmate despre cerealele integrale care le transforma intr-o alegere ideala pentru mentinerea unei stari de sanatate optima.
    "Se recomanda cereale integrale la micul dejun datorita continutului crescut de fibre, fortifierii cu vitamine si minerale si a continutului scazut de calorii si grasimi saturate. Insa, pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive un mic dejun complet ar trebui sa contina, pe langa cereale integrale, lapte si produse lactate, pentru ca acestea furnizeaza proteine de calitate superioara, calciu, vitamina D si A, precum si fructe proaspete, care sunt principala sursa de vitamina C, necesara cresterii rezistentei organismului la actiunea agentilor infectiosi", a precizat conf. dr. Gabriela Radulian.
    Un mic dejun pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata, insa acestea pot fi consumate la oricare masa sau gustare a zilei. De regula, obiceiul de a le consuma la micul dejun este asociat cu cresterea randamentului fizic si intelectual in prima parte a zilei. Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o alta masa a zilei si ar trebui sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie.
    Studiile epidemiologice sustin recomandarea cerealelor integrale, datorita valorilor nutritive, pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, obezitatii si cancerului.
    Specialista a subliniat ca este absolut necesara o alimentatie echilibrata si aceasta presupune reprezentarea optima a principiilor nutritive de baza, respectiv proteine, glucide, lipide, vitamine si elemente minerale in cele trei mese principale de pe parcursul unei zile, la care se pot adauga una-doua gustari.
    "Cerealele integrale sunt alimente de baza intr-o alimentatie echilibrata, deoarece prin intermediul lor se asigura o serie de nutrienti esentiali in alimentatia zilnica a tuturor persoanelor indiferent de varsta. Totodata, cerealele reprezinta o importanta sursa de energie necesara bunei desfasurari a activitatii zilnice, fizice si intelectuale", a explicat conf. dr. Gabriela Radulian.
    Ea a mentionat ca produsele cerealiere nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a intregii familii, deoarece ele sunt situate chiar la baza "piramidei alimentelor" cu un aport recomandat de 6-10 portii pe zi din care cel putin trei portii sa fie reprezentate de cereale integrale.
    Beneficiile consumului de cereale integrale sunt mari datorita continutului de substante nutritive esentiale cu efect pozitiv asupra starii de sanatate. Fibrele alimentare, gratie capacitatii mari de absorbtie a apei, cresc volumul alimentelor integrate si determina o senzatie de satietate precoce. De asemenea, fibrele alimentare previn constipatia, scad incidenta cancerului de colon si a celui de san si reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor sanguine.
    Antioxidantii si fitonutrientii din cerealele integrale reduc riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, potrivit American Food and Drug Administration.
    Bobul de cereale integrale reprezinta intreaga parte comestibila a cerealelor si este alcatuit din germen, aflat la interior, endosperm, stratul din mijloc, si coaja. Nutrientii nu sunt distribuiti uniform in bob, concentratia cea mai mare gasindu-se in germen si coaja. Cele doua parti ale boabelor de cereale sunt inlaturate prin procesul de rafinare ceea ce duce la pierderea unei cantitati importante de nutrienti esentiali. De aceea, este de preferat sa se utilizeze cereale integrale care contin intreaga parte comestibila a boabelor de cereale.
Sursa: Rompres, Vizualizari 3211
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.