Mini-sistem de organe dezvoltat în laborator pentru testarea medicamentelor

©

Autor:

Mini-sistem de organe dezvoltat în laborator pentru testarea medicamentelor
Înainte ca un medicament să fie aprobat, acesta este supus unor teste pe animale sau pe modele artificiale, dar rareori se pot testa efectele cumulate manifestate asupra întregului organism uman.

În trecut au mai fost dezvoltate organe miniaturale în laborator pentru astfel de teste, dar problema stă în faptul că nu relevă exact modul în care medicamentul afectează și alte zone ale corpului. De exemplu, un medicament testat pe un model de ficat nu va arăta și efectele pe care le manifestă asupra altor organe, ce posibile efecte adverse poate avea.

Cercetătorii din cadrul Institutului de Medicină Regenerativă Wake Forest au combinat o serie de modele de organe miniaturale într-un sistem, pentru a crea un model detaliat al unui organism miniatural.

Astfel de mini-organe dezvoltate artificial sunt utilizate pentru a testa eficiența și siguranța unor medicamente precum și pentru a crea modele de boli sau care indică efectele stilului de viață asupra celulelor. Testele realizate pe un organism miniatural oferă o privire de ansamblu asupra efectelor generale manifestate asupra organismului.

Pentru acest studiu, cercetătorii au dezvoltat în laborator componente organoide – versiuni de dimensiuni reduse tridimensionale ale organelor – inimă, plâmăni, ficat - și le-au conectat împreună într-un sistem închis, l-au completat ulterior cu lichid bogat nutritiv pentru a simula circulația sangvină care le străbate.

Sistemul a fost testat pentru a vedea dacă mimează în totalitate funcțiile organismului uman – au administrat o doză toxică de analgezic ficatului, și ulterior un alt medicament destinat combaterii efectelor bolii, observându-se că organul a răspuns corespunzător atât la efectul supradozei, cât și al tratamentului. Ulterior, testul a fost refăcut pentru răspunsul sistemului la medicamente.

Pasul următor este creșterea vitezei sistemului, pentru a vedea rezultatele la scară largă, pentru screening-uri mai ample, precum și adăugarea de alte organe miniaturale sistemului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: New Atlas
Sursa foto: Wake Forest School of Medicine

Data actualizare: 05-07-2019 | creare: 16-10-2017 | Vizite: 833
Bibliografie
Body-on-a-chip" pieced together from lab-grown micro-organs, link: https://newatlas.com/body-on-chip-lab-grown-micro-organs/51648/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pește biohibrid obținut din celule cardiace umane: dispozitivul oferă informații despre pompele musculare artificiale
  • Tehnică de înlocuire a organelor, cu rezultate favorabile în experimentele pe șoareci
  • Computerele viitoare ar putea funcționa cu celule neuronale umane
  •