Ministrul Deneş: Am strâns 25 tone de deşeuri din lacul de acumulare Izvorul Muntelui; continuăm acţiunea

Data publicării: 20-07-2018

Peste 25 de tone de deşeuri din lemn şi plastic au fost strânse de la începutul săptămânii de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui, într-o acţiune de ecologizare care uneşte mai multe instituţii dar şi voluntari, a declarat, joi, la Bicaz, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Acesta a fost prezent în zona lacului de acumulare, unde alături de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a participat la acţiunea de strângere a deşeurilor. Cu cizme de cauciuc în picioare şi cu mănuşi, ministrul a greblat de lemne şi pet-uri luciul apei, la mal, şi apoi a cules deşeurile strânse.

Ioan Deneş a declarat, cu această ocazie, că acţiunea a fost stabilită în urmă cu două săptămâni, atunci când a efectuat o vizită de lucru în judeţul Neamţ, după inundaţiile de la începutul lunii iulie.

"Trebuie să angrenăm cât mai multe persoane şi instituţii, să devină mai responsabili toţi. Să vadă că atunci când neglijăm mediul, ne afectează pe toţi atât ca imagine cât şi a sănătăţii apei din această acumulare. Vom face această acţiune până finalizăm de curăţat această acumulare. Până acum am reuşit să extragem aproximativ 20 tone masă lemnoasă, 5 tone de pet-uri şi alte câteva tone de deşeuri amestecate. Se anticipează că sunt 250 - 300 de tone de deşeuri în această acumulare. Este păcat pentru România ca turiştii români şi străini să facă poze cu această acumulare pe care plutesc atâtea deşeuri. Vrem ca pozele pe care le fac să fie acelea pe care ne place să le vedem, cu apă curată, care să primească cu braţele deschise pe turiştii care doresc să viziteze această zonă", a declarat presei ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a spus pe pagina sa de socializare că are încredere că mobilizarea de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui nu este un eveniment izolat şi după această experienţă vor fi identificate soluţiile care să rezolve pe fond această problemă.

"În nenumărate rânduri am atras atenţia autorităţilor responsabile în legătură cu pericolul iminent la adresa mediului şi asupra disconfortului vizual pe care îl provoacă miilor de oameni care vizitează zona turistică a Bicazului cantitatea uriaşă de pet-uri şi alte deşeuri plutitoare aduse de râul Bistriţa pe lacul Bicaz, cu preponderenţă în zona barajului şi în zona viaductului de la Poiana Largului. Am reuşit, cu ajutorul Ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, să mobilizez toate instituţiile cu atribuţii în acest sens şi să demarăm o amplă acţiune de ecologizare a lacului, după ce luciul de apă a fost afectat puternic de poluare în urma inundaţiilor", a declarat preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene.

Acţiunea de ecologizare a lacului de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz a demarat luni şi beneficiază de sprijinul a zeci de angajaţi şi voluntari ai Administraţiei Naţionale "Apele Române", Hidroelectrica, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, Agenţiei de Protecţia a Mediului, Gărzii de Mediu şi Primăriei Hangu.
Sursa: Agerpres, 20-07-2018, Vizualizari 160
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.