Ministrul Eugen Nicolaescu la Iasi

Data publicării: 25-10-2007

O echipa a Ministerului Sanatatii Publice (MSP), condusa de ministrul Eugen Nicolaescu, va avea, incepand de joi, intalniri regionale cu reprezentantii autoritatilor de sanatate publica, caselor judetene de asigurari de sanatate si medicilor de familie, intalniri la care se va face analiza concreta si la nivel de detaliu a implementarii Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, informeaza un comunicat remis, miercuri, Rompres.
    Prima oprire va fi la Iasi, unde echipa din minister se va intalni cu reprezentanti din Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau si Vaslui.
    Aproximativ 2,5 milioane de romani au fost cuprinsi in Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, in primul trimestru de aplicare a acestuia (iulie-septembrie), a declarat, miercuri, ministrul Eugen Nicolaescu.
    El a spus ca, pentru prima oara, persoanele neasigurate s-au grabit sa mearga la medic pentru evaluarea sanatatii. Peste 10% din cei evaluati pana acum - aproape 300.000 de cetateni - fac parte din aceasta categorie.
    Referindu-se la disfunctionalitati, ministrul Eugen Nicolaescu a atentionat, in mod special, judetele Cluj, Arges, Bihor, Constanta, Bistrita-Nasaud, Iasi, Ilfov, Satu Mare, Vrancea, Timis si municipiul Bucuresti, pentru ca au transmis date incomplete referitoare la riscurile de boala ale cetatenilor evaluati.
    De asemenea, a spus Nicolaescu, 19 judete - Covasna, Caras-Severin, Calarasi, Galati, Maramures, Neamt, Sibiu, Salaj, Vaslui, Cluj, Arges, Bihor, Constanta, Bistrita-Nasaud, Iasi, Ilfov, Satu Mare, Vrancea, Timisoara - si municipiul Bucuresti au transmis raportari privind datele referitoare la analizele recomandate si efectuate in mod superficial, "fara ca acestea sa se asigure de acuratetea informatiilor preluate". 
    Ministrul Nicolaescu a atentionat prefectii sa asigure "neutralitatea fata de acest program" si le-a cerut sa fie mai activi, sa sesizeze cu anticipatie iregularitatile si neconcordantele dintre autoritati si sa ceara sprijinul MSP la momentul oportun, "nu atunci cand lucrurile devin tensionate".
    Oficialul MSP s-a referit in videoconferinta si la distributia taloanelor populatiei de etnie roma care nu are acte de identitate, solutia fiind incheierea unui parteneriat si sprijin activ din partea Politiei, a oficiilor de stare civila, primariilor si prefecturilor, care trebuie sa urmareasca redistribuirea taloanelor returnate.
    Alte disfunctionalitati ale acestui program au fost numarul redus de persoane sub 40 de ani care s-au prezentat la medic si faptul ca unele persoane nu au mai avut acces la evaluare, deoarece nu s-au prezentat la medic dupa primirea talonului, solutia fiind reprogramarea acestora.
Sursa: Rompres, 25-10-2007, Vizualizari 416
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.