Ministrul Sanatatii solicita CNAS clarificarea normelor de aplicare a contractului-cadru

Data publicării: 11-04-2008

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, la Targu Mures, ca i-a solicitat presedintelui Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Vasile Ciurchea, ca intr-o saptamana sa vina cu o propunere pentru clarificarea normelor de aplicare a contractului-cadru pe 2008, transmite corespondentul ROMPRES.
"Este norma casei, dar i-am cerut presedintelui sa gaseasca o solutie, chiar de natura legislativa. Daca va fi nevoie sa emitem un ordin de ministru, un ordin comun ministru-presedinte CNAS, o vom face si atunci procedura se reia si poate sa duca la rezolvarea acestei situatii. Daca vor exista pareri ca ordinul respectiv nu este suficient de clar, atunci trebuie modificat, ca sa il facem mai clar. Am cerut ca pe saptamana viitoare sa vina cu un punct de vedere" - a spus Nicolaescu.
Ministrul a aratat ca a primit mai multe sesizari din teritoriu referitoare la interpretarea abuziva de catre CNAS si casele judetene a conditiilor acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008.
"Cred ca este o interpretare fortata din partea CNAS si a caselor judetene. Am primit mai multe semnale la MSP, dar, din pacate, problema nu e in curtea noastra, pentru ca nu noi facem contractari. Dar l-am sesizat pe presedintele CNAS si i-am solicitat sa vina, daca e nevoie, cu o modificare a legislatiei, iar daca e o interpretare excesiva a legislatiei actuale, sa gasim solutia sa fie interpretata corect" - a afirmat Eugen Nicolaescu.
El a subliniat ca nu va permite sa se ajunga la discriminari in privinta medicilor care lucreaza in spatii inchiriate (in comodat), carora casele de asigurari le impun fie sa renunte la contractele de furnizori de servicii prin aceste cabinete, fie sa isi prezinte demisia de la unitatile sanitare de stat la care au contracte de munca.
"Nu cred ca ajungem la discriminare. Pe mine ma intereseaza ca este distorsionata concurenta si eu vreau sa fie concurenta, pentru ca daca exista concurenta cinstita si corecta, atunci calitatea serviciilor creste si tarifele practicate de medici vor scadea. Si de aici a plecat nemultumirea mea pentru modul in care se aplica acum contractul-cadru" - a afirmat Nicolaescu.
Si managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures, dr. Ovidiu Butuc, a subliniat ca scandalul iscat intre medicii din comodat si CJAS Mures este o problema de interpretare a contractului-cadru si a normelor metodologice de catre CNAS.
"E vorba de acei medici care au contract de comodat cu o jumatate de norma si o norma intreaga spital. Atat timp cat medicii sunt angajati iar ei vor fi integrati pe sectiile clinice si vor deveni angajati cu contract individual de munca, noi nu ii consideram ca avand contract cu Casa de Asigurari. Ei au contract individual de munca cu spitalul iar spitalul incheie servicii de furnizare cu CJAS, nu medicii" - a subliniat Butuc.
Butuc a sustinut ca toti medicii din Targu Mures au contract de munca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mures, chiar si cei care lucreaza sub alte contracte incheiate de clinicile private cu CJAS, dar ca, in viziunea Casei, masura se aplica doar celor din comodat.
Precizam ca la Targu Mures cei noua medici din comodat au fost instiintati telefonic de CJAS Mures ca nu li se vor mai prelungi contractele de furnizare de servicii medicale daca nu isi prezinta demisia de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mures.
Masura a starnit indignare, deoarece aceasta restrictie este impusa doar cabinetelor medicale de stat, unde consultatiile sunt gratuite, nu si medicilor care lucreaza la mai multe policlinici private sub mai multe contracte incheiate cu casa de asigurari.
11-04-2008, Vizualizari 825
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.