Ministrul Sanatatii vrea ca ASCOTID sa devina partener de dialog

Data publicării: 09-03-2007

 Targu Mures /Rompres/ - Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat, vineri, la Targu Mures, ca doreste ca Asociatia Copiilor si Tinerilor Diabetici (ASCOTID) existenta in judetul Mures sa se extinda la nivelul intregii tari si sa devina partener de dialog al ministerului, transmite corespondentul ROMPRES.
 Nicolaescu a spus intr-o conferinta de presa ca a discutat cu membrii ASCOTID Mures, asociatie unica in Romania, care reuneste parintii a peste 80 de copii din judet, cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani, suferinzi de diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent), si ca s-au pus astfel bazele unui parteneriat intre MSP si organizatiile neguvernamentale.
 "Am convenit sa realizam un dialog permanent in care sa ne sesizeze orice defectiune in programul pe care il derulam, sa ne faca propuneri pentru imbunatatirea programului si le-am promis sprijin ca asociatia sa se dezvolte la nivelul intregii tari", a sustinut ministrul, care crede ca in acest fel programul de diabet poate fi perfectionat.
 Eugen Nicolaescu a aratat ca, in timpul discutiilor cu membrii ASCOTID, a constatat ca judetul Mures nu a primit pompe de insulina pentru copiii bolnavi de diabet si ca judetul este vaduvit la acest capitol, fata de alte judete.
 Ministrul a afirmat ca le-a spus membrilor ASCOTID ca in aprilie sau mai, va iesi o Hotarare de Guvern pentru descentralizarea activitatii de distribuire a insulinei, nu numai prin farmaciile de spital, ci prin toate farmaciile cu regim deschis si va exista un control mai mare din partea medicului de familie fata de copilul bolnav.
 "Am convenit sa initiem un dialog si sa ne sesizeze orice defectiune aparuta. Asociatia m-a impresionat prin modul obiectiv prin care priveste situatia acestor copii si mai ales ce face MPS in acest domeniu. A fost apreciata dorinta noastra de descentralizare a programului de diabet", a declarat ministrul.
 Presedinta Asociatiei Copiilor si Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mures, Rodica Molnar, a declarat recent ca pe langa problemele legate de bani, parintii copiilor cu diabet mai au de infruntat si situatiile in care copiii bolnavi sunt marginalizati in scoli.
 Aceasta a aratat ca, pe langa faptul ca nu exista psihologi care sa consilieze copiii bolnavi de diabet, in scoli elevii nu sunt instruiti cum sa se comporte cu colegii lor bolnavi, ii ironizeaza si ii izoleaza, desi diabetul nu este o boala contagioasa. 
 Potrivit datelor Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Mures, in judet exista 10.741 de bolnavi de diabet zaharat luati in evidenta, dintre care 2.039 sunt tratati cu insulina, 7.711 cu antidiabetice orale, iar 991 beneficiaza de tratament mixt.

 

Sursa : ROMPRES

09-03-2007, Vizualizari 1234
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.