Miopia forte

©

Autor:

Miopia forte

Miopia are loc atunci când gobul ocular crește prea mult din față în spate. Astfel, miopia este o deficiență a vederii care se manifestă prin faptul că persoanele cu miopie nu pot distinge clar obiectele situate la depărtare.

Cât de frecvente sunt cazurile de miopie?

Aproximativ 42% dintre americanii cu vârste cuprinse între 12 și 54 de ani suferă de miopie. O cercetare recentă arată că prevalența miopiei variază în funcție de etnie. Mai exact, est-asiaticii prezintă cea mai mare prevalență, cazurile de miopie atingând rata de 69% la tinerii cu vârsta de 15 ani. Pe de altă parte, persoanele din Africa au avut cea mai mică prevalență, de 5,5% la tinerii cu vârsta de 15 ani. Totodată, copiii din mediul urban sunt de două ori mai susceptibili de a fi miopici față de cei din mediul rural. (1)

Cauze

Există trei modalități prin care ochiul poate să devină miopic:

  • Suprafața frontală a ochiului (corneea) este prea curbată și, prin urmare, prea puternică.
  • Globul ocular în sine este prea lung.
  • O combinație a celor două. (2)


În multe cazuri, miopia se va stabiliza atunci când procesul de creștere a fost finalizat, iar ochelarii pot oferi o vedere în cote normale, atât de la distanță, cât și de la depărtare. Cu toate acestea, nivelurile ridicate sau moderate de miopie care s-au înregistrat în cadrul familiei cresc șansele ca această afecțiune să afecteze și copiii.

În cazurile cronice mai severe (miopie degenerativă sau patologică), există posibilitatea pierderii vederii. Miopia forte sau degenerativă este un tip de afecțiune care apare rar, și este, cel mai adesea moștenit de la părinți.

Cum se manifestă miopia degenerativă?

Globul ocular continuă să crească foarte rapid și provoacă miopie severă, care apare de obicei la adolescenți sau la adulții tineri. Acest tip de miopie se poate înrăutăți odată cu îanintarea în vârstă. Pe lângă dificultatea de a vedea lucrurile de la distanță, este posibil să aveți o șansă mai mare de a avea o retină detașată, o creștere anormală a vaselor de sânge în ochi (neovascularizare coroidală) și glaucom. (3)

Simptome

Pe lângă faptul că se manifestă o vedere încețoșată a obiectelor de la distanță, cei care suferă de miopie degenerativă mai pot manifesta:

  • creșterea globului ocular;
  • înrăutațirea rapidă a vederii de la distanță, chiar și cu ochelari sau cu lentile de contact;
  • creșterea în dimensiune a pupilei;
  • pete negre în câmpul vizual.


Diagnostic

Deoarece până la 10% dintre pacienții cu miopie degenerativă pot dezvolta neovascularizare coroidală este important ca oftalmologii să recunoască această afecțiune și să înțeleagă că aceasta diferă de miopia cauzată de degenerarea maculară legată de vârstă. (4)

Acest lucru este cauzat de separarea retinei ca rezultat al alungirii anormale a globului ocular. Acest lucru se întâmplă de obicei deoarece partea din spate a ochiului este mai mare decât în mod obișnuit atunci cândo persoană suferă de miopie. Subțierea și întinderea vaselor de sânge pot duce la ruperea maculei, a retinei înconjurătoare și a țesuturilor subiacente. Acest lucru va determina o degradare considerabilă a vederii.

Angiografia fluorescentă poate fi utilă în detectarea miopiei degenerative.

Scurgerea ochilor poate fi mai pronunțată la persoanele în vârstă. Adesea, pete de hemoragie subretinală însoțesc dezvoltarea miopiei degenerative. Caracteristicile observate cu ajutorul angiografiei fluorescentă includ detalii mai vizibile ale vaselor coroidale. Se pot observa zone de atrofie retiniană sub formă de pete bine definite. Colorarea sclerei este ușor de remarcat în aceste zone atrofice. De asemenea, angigrafia fluorescentă poate fi de ajutor în detectarea fisurilor de la nivelul retinei, care apar sub formă de dungi hiperfluorescente.

Tomografie în coerenţă optică.

Tomografia în coerenţă optică este un instrument esențial în evaluarea miopiei degenerative care poate să apară ca o leziune hiperreflectivă cu un elipsoid central și membrană la nivelul extern al ochiliului. Dacă nu apare hemoragia subretinală, se poate observa doar o minimă îngroșare sau ridicare a retinei.

Tratament

Tratamentul miopiei degenerative s-a schimbat semnificativ în ultimele două decenii.

Tratamentul cu laser

Deși fotocoagularea cu laser a retinei a fost utilizată pentru tratamentul împotriva degenerării maculară miopică, această metodă de tratament nu mai este la fel de folosită în ultimii 15 ani. Dacă, inițial beneficii semnificative puteau fi observate după tratament, efectele ajungeau să dispară în termen de cinci ani. S-au observat, de asemenea rate mari care indicau o posibilă recurență a miopiei degenerative.

Terapia fotodinamică (PDT)

Din cauza complicațiilor asociate fotocoagulării cu laser a retinei, terapia fotodinamică (PDT) a apărut ca o alternativă la tratamentul împotriva miopiei degenerative.
Utilitatea PDT a fost susținută de studiul Verteporfin in Photodynamic Therapy care a evaluat pacienții cu neovascularizaţie coroidiană subfoveală datorată miopiei patologice. În acest studiu, 64% dintre participanți au fost tratați.
În ceea ce privește rezultatele pe termen lung, un studiu care a tratat pacienții cu miopie degenerativă cu PDT a constat că acuitatea vizuală a fost eficientă în timpul primului an, cu tendința de a se înrăutăți în al doilea an.

Terapia anti-VEGF

Injecţiile anti- VEGF neutralizează acţiunea VEGF în organism, o proteină care eliberată în exces determină creştere vasculară, şi pot reface macula, astfel încât pacienţii să îşi recupereze parţial vederea.
Rezultatele pe termen scurt cu terapie anti-VEGF sunt încurajatoare. Cu toate acestea, deoarece această modalitate de tratament este relativ nouă, sunt necesare rezultate pe termen lung cu privire la eficacitatea și efectele sale asupra acuității vizuale.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Singapore National Eye Center utilizarea picăturilor de ochi în afara indicației medicale pare să reducă progresia miopiei la copii. La studii au participat copii din Japonia și din Regatul Unit. În Singapore, aproape 1000 de copii au fost înscriși în programe de tratament.

Persoanele cu degenerare miopică trebuie să aibă un control oftalmologic realizat de un oftalmolog în mod regulat. Utilizarea testului Amsler pentru monitorizarea vederii la domiciliu este de asemenea util pentru detectarea creșterii timpurii a globului ocular.


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanopicăturile oculare ar putea reduce necesitatea ochelarilor de vedere
  • Ochelari care pot reduce progresul miopiei la copii
  • Miopia, asociată cu o slabă calitate a somnului și timpul petrecut în fața ecranului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum