Miozita

©

Autor: Redacția ROmedic

Muschiul poate fi afectat de infectiile virale (gripa, virusul coxsackie B) sau de infectiile parazitare (trichineloza, cisticercoza, toxoplasmoza). Toate aceste infectii se pot insoti de mialgii (dureri musculare).

 

Miozita clostridiana si miozita streptococica vor fi insotite de rabdomioliza acuta (distrugerea muschiului striat, urmata de eliberarea in circulatie a mioglobinei - un pigment toxic care poate determina insuficienta renala acuta).


S. pyogenes
produce miozita primara (miozita streptococica necrozanta) care se asociaza cu toxicitate generalizata foarte severa; toxinele streptococice determina atat necroza fasciei, cat si necroza muschiului.


Gangrena gazoasa apare de obicei in urma unei plagi penetrante insotita de patrunderea pamantului in rana. Agentii patogeni ai gangrenei gazoase sunt: C.perfringens, C.septicum si C.histolyticum. Sporii in stare latenta, inoculati printr-o plaga murdara, pot provoca gangrena latenta la cativa ani dupa traumatism.

Tratamentul pentru miozita

Toti pacientii suspectati de fasceita necrozanta, miozita sau gangrena, vor fi supusi explorarilor chirurgicale, pentru a indeparta tesuturile devitalizate, pentru a inspecta structurile profunde, pentru a reduce presiunea intracompartimentala si pentru a recolta material biologic pentru cultura si coloratia Gram. Se poate aplica un tratament empiric, care sa acopere infectiile cu aerobi si anaerobi: ampicilina, clindamicina, metronidazol si gentamicina.


Infectiile structurilor fasciale si musculare, cauzate de streptococii de grup A si tratate cu penicilina, se insotesc de mortalitate in proportie de 40 %; experimental s-a demonstrat ca in acest caz, tratamentul cu clindamicina este superior celui cu penicilina. Tratamentul cu antibiotice va fi continuat pana la remiterea semnelor de toxicitate sistemica si pana la aparitia tesutului de granulatie in plaga (rana se cicatrizeaza).

Iata deci cat de variate pot fi infectiile pielii si tesuturilor moi; ele reprezinta intotdeauna o provocare pentru clinician.

 

Mai multe informatii despre miozite gasiti aici.


Data actualizare: 03-04-2014 | creare: 25-02-2009 | Vizite: 24524
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum