Mituri despre frumusețe și îngrijire – adevărat sau fals?

©

Autor:

Mituri despre frumusețe și îngrijire – adevărat sau fals?
Frumusețea este una din armele fiecărei femei, fie că este sau nu conștientă sau nu de acest lucru. Nefiind neapărat un apanaj al tinereții, frumusețea cunoaște laturi diferite de-a lungul vieții unei femei. Indiferent de cât de mult mizăm pe frumusețe în raporturile noastre sociale, cu siguranță ne interesează cum o putem pune în valoare și cum o putem menține cât mai mult timp.

Există în prezent foarte multe surse de informare care ne sfătuiesc ce și cum să facem pentru a ne menține frumoase, ca să nu mai punem la socoteală „zvonistica”, care popularizează remedii și trucuri ce nu sunt de fiecare dată adevărate și benefice.

Dorim să vă prezentăm câteva din  cele mai frecvente mituri despre frumusețe și îngrijire, pentru a putea, pe viitor, să deosebiți informațiile adevărate de cele false.

Ciocolata cauzează acnee

Parțial adevărat. Nu a fost găsită o conexiune directă între consumul de ciocolată și creșterea numărului de coșuri, așa că un consum responsabil nu face rău nimănui, mai ales că e destul de greu să te abții de la acest desert delicios. Este recomandat însă a se evita excesul, pentru că un nivel fluctuant al glicemiei, cauzat de consumul ridicat de dulciuri face ca glandele sebacee să aibă o activitate mai intensă și să „lucreze” în timp la înmulțirea problemelor tenului, printre care și acneea. (1)

    Epilatul cu lama de ras face părul să crească mai gros

Fals. Lama de ras nu poate afecta în niciun fel structura și textura firului. În schimb, deoarece firul este tăiat din apropierea bazei sale, când crește la loc străpunge pielea cu partea mai groasă. Același fenomen se aplică și în cazul folosirii cremei de epilat. (1,3)

Feliile de castravete aplicate pe ochi ajută

Adevărat.  Imaginea unei femei cu mască pe față și felii de castravete pe ochi nu e doar un cadru din paginile revistelor. În realitate, castravetele rece ajută la dezumflarea ochilor și la reducerea cearcănelor, pentru că răceala diminuează activitatea vaselor de sânge în zonă, iar cantitatea mare de apă pe care o conține, hidratează. (2,3)

Machiajul și ustensilele de îngrijire nu se împart

Adevărat. Periile, pensulele, aplicatoarele de orice fel, rujurile și balsamurile de buze, fardurile, pudra, toate conțin germeni proveniți de la persoana care le folosește în mod obișnuit. De aceea, am face bine să evităm a împărți cosmeticele cu altcineva, chiar și cu pritene aproapiate. (2)

Vârfurile despicate pot fi reparate

Fals. Există pe piață o mulțime de balsamuri, uleiuri și măști care promit să rezolve problema vârfurilor despicate, însă vestea proastă este că acestea nu funcționează. Un bun tratament pentru vârfuri despicate le poate atenua aspectul, însă singurul „remediu” este... foarfeca. (2)

Coșurile pot fi vindecate cu pasta de dinți

Fals. Nu o să te contrazicem, pasta de dinți poate să usuce coșurile, fiind o soluție de moment. Pe termen lung însă, ingredientele din pasta de dinți nu fac decât să irite pielea și să o usuce, stimulând-o să producă și mai mult sebum. (2,3)

Ojele închise la culoare îngălbenesc unghiile

Adevărat. Pigmenții puternici din ojele de culoare închisă determină în timp ca unghia să capete o culoare gălbuie. Acest lucru poate fi evitat dacă înaintea aplicării ojei în culoarea dorită, folosim un lac incolor cu rol de protecție. De asemenea, putem repara nuanța gălbuie folosind un truc vechi: zeama de lămâie. (2)

Cremele și spray-urile cu factor de protecție solar trebuie folosite doar când soarele arde puternic

Fals. Expunerea la raze UVA și UVB are loc chiar și pe timp înnorat. Norii nu acționează neaparat ca un paravan împotriva razelor solare, așa că pentru o piele sănătoasă și ferită de pete și arsuri solare, e necesar să folosim produse cu SPF (factor de protecție solară) pe toată durata anului. Mai mult, iarna suntem la fel de expuse, pentru că albul imaculat al zăpezii reflectă într-o mai mare măsură razele soarelui pe chipul nostru. (2)

Putem să ne micșorăm porii folosind produsele cosmetice potrivite

Fals. Porivit specialiștilor în cosmetică, aspectul porilor este determinat genetic, așa că nu poate fi prea ușor influențate de produsele de îngrijire pe care le folosim. Acestea ne creează doar pe moment senzația de contractare a porilor, datorită proprietăților astringente, însă la scurt timp aceștia revin la forma inițială. (3)

Săpunul dăunează tenului

Parțial adevărat. Săpunurile obișnuite, pentru mâini, nu sunt recomandate pentru igiena tenului pentru că au în componența lor ingrediente ce usucă pielea sensibilă a feței – aceasta este singura explicație. Nu e recomandat să le folosești pentru degresarea feței – ai la îndemână alte soluții, cum ar fi gelurile speciale, exfoliante. Pe de altă parte, există și săpunuri special create pentru ten, cu proprietăți hidratante, spre care ar trebui să-ți îndrepți atenția.

Există produse cosmetice care pot mări buzele

Fals. Singura modalitate de a avea buze mai pline este să apelăm la injecțiile cu colagen. Toate balsamurile, rujurile și gloss-urile care promit buze mai pline nu fac decât să creeze o falsă senzație de mărire prin iritarea și vascularizarea acestora. Așa-zisele produse minune conțin substanțe care umfla ușor buzele după câteva ore, după care acestea revin la dimensiunea inițială. Atenție, însă. Folosirea îndelungată a unor astfel de produse poate cauza cicatrici și iritații permanente. (4)

Produsele care conțin parabeni sunt dăunătoare

Fals. Parabenii sunt de fapt substanțe cu rol în conservarea produselor cosmetice și în ferirea acestora de alergeni. Food and Drug Administration, autoritatea din S.U.A care reglementează ieșirea pe piață a alimentelor, medicamentelor și produselor cosmetice a asigurat că prezența parabenilor în produsele cosmetice nu presupune riscuri, ci dimpotrivă. (4)

Este obligatoriu să bem 8 pahare de apă pe zi

Fals. Am auzit cu toții de regula celor opt pahare pe zi sau a celor doi litri pe care trebuie să îi bem obligatoriu, dacă ținem la sănătate, frumusețe și vrem să ne menținem în formă. Totuși, „regula” este doar un mit perpetuat de revistele de frumusețe. Într-adevăr, e necesar să oferim organismului nostru aproximativ doi litri de lichide pe zi, însă nimeni nu spune că aceștia trebuie să provină în totalitate din apă. La socoteală intră și cafelele, ceaiurile, dar și alimentele pe care le consumăm în timpul zilei – multe dintre acestea conțin în mare proporție apă.
Astfel, e recomandat să bem apă de câte ori ne e sete și să nu ne forțăm cu cantități mari, în mod inutil. (6)

În concluzie, e bine ca atunci când venim în contact cu „adevăruri general valabile” să fim selective și critice și să investigăm singure dacă sfaturile pe care le primim ne folosesc sau nu.

Data actualizare: 22-04-2019 | creare: 28-08-2013 | Vizite: 2659
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: