Modificări ale funcției cardiovasculare la consumatorii de țigări electronice cu nicotină

©

Autor:

Modificări ale funcției cardiovasculare la consumatorii de țigări electronice cu nicotină

Potrivit unui nou studiu prezentat în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2017, utilizarea țigărilor electronice cu nicotină poate să favorizeze rigiditatea arterială la oameni, ce poate avea consecințe substanțiale asupra riscului de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral mai târziu în viață.


Justificarea acestei cercetări o constituie creșterea marcantă a utilizatorilor de țigări electronice, considerate inofensive pentru sănătate de către societate. Companiile producătoare le promovează drept o alternativă lipsită de riscurile fumatului de țigarete, respectiv o metodă de renunțare la fumatul convențional de țigări. Cu toate acestea, utilizarea în siguranță a țigărilor electronice este discutabilă și tot mai multe dovezi indică numeroase efecte adverse asupra sănătății.

Magnus Lundbäck, investigatorul principal al studiului afirmă că „rezultatele sunt preliminarii, însă datele obținute sugerează o creștere semnificativă a parametrilor morfofuncționali cardiovasculari – frecvența cardiacă, presiunea arterială – la voluntarii consumatori de țigarete electronice cu nicotină. Rigiditatea arterială a fost apreciată fiind de 3 ori mai mai mare în grupul celor care utilizau țigări electronice cu nicotină, comparativ cu grupul fără nicotină.

La studiu au particpat 15 voluntari tineri, fără probleme de sănătate, consumatori ocazionali de tutun (maximum 10 țigări pe lună) și care nu au utilizat țigările electronice înainte de a fi incluși în analiză. Vârsta medie a participanților a fost de 26 de ani, dintre care 41% erau bărbați, respectiv 59% femei, repartizați aleatoriu să folosească o țigară electronică cu sau fără nicotină. Ziua următoare au fost invitați să facă același lucru, dar cu alt tip de țigară. Parametrii cardiovasculari au fost evaluați imediat după ce au utilizat țigara electronică, respectiv la 2 și la 4 ore.

Modificări semnificative ale elasticității arteriale, creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace au fost observate în primele 30 de minute după ce au fumat țigara electronică cu nicotină, în timp ce niciuna nu a fost remarcate în cazul celor fără nicotină.

Creșterea rigidității arteriale atât de bruscă este în mare măsură asociată consumului de nicotină, afirmă Dr. Magnus Lundbäck, care este un efect temporar. Totuși, aceleași modificări cu privire la rigiditatea arterială au fost observate și în cazul fumatului de țigarete clasice. Prin urmare, se poate specula că utilizarea pe termen lung a țigărilor electronice cu nicotină ar putea conduce la efecte cronice și permanente asupra elasticității peretelui arterial. Până la această oră nu există studii care să aprecieze efectele pe termen lung ale consumului de țigări electronice.

Rezultatele acestui studiu subliniază faptul că trebuie să păstrăm o atitudine critică și precaută în legătură cu țigările electronice și în special, profesioniștii din sistemul de sănătate trebuie să-i avertizeze pe consumatori cu privire la dovezile științifice existente care nu exclud posibile consecințe negative pentru sănătate ale acestor produse, aparent inofensive până la proba contrarie.

Deoarece campaniile de promovare ale țigărilor electronice sunt destinate în special fumătorilor convenționali, oferind o alternativă țigărilor clasice, există o mare probabilitate de suprapunere al celor două tipuri de produse, respectiv de acumulare a riscurilor asupra sănătății.


Consumatorii de țigări electronice cu nicotină trebuie să fie mult mai conștienți de posibilele efecte adverse asupra stării de sănătate și abia apoi să aleagă dacă doresc sau nu să continue să utilizeze astfel de produse.

Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 15-04-2023 | creare: 24-11-2017 | Vizite: 1124
Bibliografie
E-cigarettes associated with increased blood pressure, heart rate, and arterial stiffness, study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20170911/E-cigarettes-associated-with-increased-blood-pressure-heart-rate-and-arterial-stiffness-in-humans-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaporii degajați de țigaretele electronice se evaporă în câteva secunde
  • Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  •