Modificarile fiziologice cutanate in sarcina

©

Autor:

Vergeturile:
Sunt una dintre cele mai discutate modificari ale pielii care pot apare in timpul sarcinii. Aproximativ 90% dintre femeile insarcinate vor acuza aparitia acestora. Sunt linii fine rosiatice pe abdomen si sini care se pot largi in timp. Apar prin distensia masiva a tesuturilor si sunt influentate de calitatea colagenului din derm.
Exercitiile fizice si aplicarea diferitelor lotiuni cu vitamina E si alfahidroxi acid
ar avea unele efecte in prevenirea lor. Aceste remedii nu au fost inca dovedite medical. Aceste striuri vor pali in timp devenind albicioase si se vor pigmenta la expunerea la soare.

Masca de sarcina:

Denumita si melasma sau cloasma, determina aparitia de pete pigmentare pe fata. Mai ales pe frunte si obraji ca rezultat al cresterii pigmentatiei pielii sub influenta hormonala si expunerea la soare. Aproape 50% dintre femeile insarcinate prezinta un grad de cloasma. Pentru a preveni aparitia acesteia este indicata folosirea de creme cu protectie solara ridicata chiar si la expunerile usoare la soare. Se pot purta palarii.

Stralucirea de sarcina:

In sarcina corpul produce cu 50% mai mult singe, activind circulatia in intregul corp dind un aspect stralucitor pielii, mai ales a fetei care este expusa luminii. Se produc si hormoni care influenteaza glandele sebacee secretind sebum in cantitate crescuta, lasind fata stralucitoare. Se pot folosi produse de curatare a fetei. Conditia nu necesita tratament.

Episoade acneiforme:
Daca femeia a mai avut probleme acneice ale pielii, aceasta se poate reactiva. Modificarile hormonale din corp determina secretia excesiva de sebum si episoade de acnee. Se recomanda curatarea fetei cu produse speciale pielii grase, folosirea de tonice. Nu se recomanda medicatia antiacneica.

Venele varicoase:

Acestea sunt vene proeminente albastrui care apar pe picioare in sarcina. Cauzalitatea este multipla. Sunt incriminate hipertransparenta pielii mediata hormonal, cresterea volumului de singe normal in sarcina datorita necesitatilor fetale, presiunea exercitata de catre uterul gravid pe vena cava inferioara si staza venoasa, purtatul de pantofi cu tocuri. Istoricul de varice in familie predispune la dezvoltarea conditiei.
Se recomanda evitarea pozitiei ortostatice prelungite, evitarea tocurilor, se indica ciorapii elastici, mersul pe jos, ridicarea picioarelor de la nivelul solului in pat, vitamina C.

Venele paianjen (stelute vasculare):

Cunoscute si drept nevi paianjen reprezinta vase de singe rosiatice care se ramifica. Sunt determinate de cresterea volumului circulator si apar pe fata, git, brate si piept. Nu sunt dureroase si dispar dupa nastere. Se recomanda cresterea administrarii de vitamina C pentru a minimaliza aceste vene. Ele pot fi si ereditare. Majoritatea vor pali dupa nastere. Exista tratamente laser pentru a inlatura aceste vene.

Abdomen pruriginos, uscat:

Pe masura ce abdomenul se destinde, pielea se intinde si se subtiaza determinind uscaciune si prurit inconfortabil. Daca este asociat cu greata, varsaturi, pierderea apetitului, oboseala si icter poate fi un semn de colestaza intrahepatica si necesita interventie medicala. Pentru a ameliora conditia se folosesc emoliente, creme cu calamina antipruriginoase sau bai cu uleiuri calmante.

Linea nigra:

Este linia pigmentara care merge de-a lungul abdomenului pina in zona pubiana. Aceasta este o modificare pigmentara care se accentueaza nefiind de novo. Este determinata de modificarile hormonale ca si cloasma. Apare in luna 4-5 de sarcina. Nu exista metode de a preveni aceasta pigmentare, dupa sarcina ameliorindu-se.

Pigmentarea nevilor, efelidelor sau a altor zone a corpului:

Cresterea nivelului hormonilor sexuali determina modificari pigmentare ale pielii, mai ales acolo unde exista deja. Se vor pigmenta si zonele genitale, areolele mamare. Nu exista metode de prevenire a fenomenului. Modifcarile se pot mentine si dupa nastere.

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 16-03-2012 | Vizite: 5090
Bibliografie
Eruptiile cutanate in sarcina,link: https://www.netdoctor.co.uk/womenshealth/facts/skinrash_pregnancy.htm
Dermatozele sarcinii: diagnostic, tratament si controverse,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110524
Problemele pielii in sarcina,link: https://www.childbirthexperience.ca/media/Skin_Problems_in_Pregnancy.pdf
Frecventa si varietatile clinice a dermatozelor specifice sarcinii in trimestrul III,link: https://jpma.org.pk/full_article_text.php?article_id=3300
Modificarile pielii in sarcina,link: https://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/skinchanges.html
Ingrijirea pielii in sarcina,link: https://www.babycenter.com/0_safe-skin-care-during-pregnancy_1490031.bc
Eruptiile cutanate in sarcina,link: https://www.netdoctor.co.uk/womenshealth/facts/skinrash_pregnancy.htm
Bolile pielii in sarcina,link: https://archderm.ama-assn.org/cgi/content/summary/61/5/753
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!