Mucegaiul din casă

©

Autor:

Mucegaiul din casă
Mucegaiul din casă este nu numai neplăcut vederii, ci și nefavorabil pentru sănătate. Pentru a ne bucura de confort, de un aer proaspăt și sănătos și pentru a preveni alergeiile, curățarea porțiunilor afectate de mucegai și rezolvarea cauzei sunt prioritare în igiena locuinței.

De ce apare mucegaiul, cum poate fi îndepartat și de ce poate pune probleme pentru sănătate?

Ce este mucegaiul

Sporii de mucegai sunt microorganisme ce fac parte din familia ciupercilor. În mediul natural, rolul acestora este de a descompune materialele organice: este resposabil pentru putrezirea plantelor și a lemnului, de exemplu.

În mod normal, sporii de mucegai nu sunt vizibili ochiului. În momentul în care primesc suficienți nutrienți și iau contact cu apa sau umezeala, aceștia se vor dezvolta și vor forma aspectul neplăcut pe care îl cunoaștem cu toții.

Mucegaiul se „hrănește” cu orice material fabricat din lemn (de aceea mucegăiește hârtia, de pildă), însă poate descompune și vopsele sau adezivi – de asta vom găsi mucegai pe pereți.
Condiția indispensabilă o reprezintă însă umezeala – chiar și un mediu cu o umiditate ușor peste medie poate fi favorizantă pentru apariția mucegaiului.

Suntem expusi zi de zi la spori de mucegai – de fapt, este aproape imposibil să vorbim despre un mediu lipsit în totalitate de spori de mucegai.

În spațiile deschise, acesta nu reprezintă o problemă pentru sănătate. În interior însă, trebuie să ne preocupe prevenirea și îndepărtarea degrabă a mucegaiului.  (1)

De ce apare mucegaiul în locuințe

Sporii de mucegai intră în locuință pe calea aerului – atunci când deschidem ferestrele, ușile, dar și prin intermediul sistemelor de încălzire și ventilație. Aceștia pot fi transportați și de animalele de casă sau chiar de persoane – se depun pe haine, genți sau pantofi.
Cele mai comune tipuri de mucegai din locuințe sunt Cladosporium, Penicilium, Alternaria, Aspergilus.

Dupa cum spuneam, înmulțirea a mucegaiului se produce în condiții accentuate de umezeală, iar locuințele sunt cel mai adesea spații „ideale” pentru ca acesta să se dezvolte în voie.

Baia, bucătăria și balconul sunt cele mai comune „gazde” ale mucegaiului, însă poate să apară și pe pereții holurilor sau camerelor expuse la umezeală – de exemplu, dacă apa se infiltrează prin tavan sau de la exterior.

Multe din materialele folosite la construirea și amenajarea locuințelor sunt medii propice pentru înmulțirea mucegaiului: lemn, celuloză, plăci de tavan, rigips, mochetă, tapițerii ș.a.m.d.

Astfel, apariția mucegaiului indică un nivel crescut de umiditate – aceasta este de fapt chestiunea care trebuie să ne preocupe când vrem să „exterminăm” mucegaiul din casă. (2,3)

De ce dăunează mucegaiul din locuință sănătății?

Mucegaiul, în sine, nu este toxic și nici otrăvitor.

Unele tipuri de mucegai insa pot produce toxine (mycotoxine) care, prin contact direct sau inhalare, pot cauza reacții alergice, în cazul persoanelor cu anumite sensibilități – în special cele care suferă de boli respiratorii cronice sau cele cu probleme imunitare.

Cele mai frecvente semne ale unei reacții alergice sunt erupțiile pe piele, nasul înfundat, strănutul, tusea și ochii roșii, însă se poate ajunge și la iritații ale nasului, gâtului și plămânilor.

Dacă persoana alergică la mucegai este de asemenea și astmatică, pot apărea crize de astm. (2,3)

Organizația Mondială a Sănătății semnala pe baza rapoartelor epidemiologice, că persoanele care locuiesc în locuințe umede și afectate de mucegai prezintă un risc mai mare de a suferi de infecții respiratorii. (4)

Controlarea mucegaiului

Cea  mai simplă cale prin care puteți preveni instalarea mucegaiului în locuință este păstrarea cât mai uscată a acesteia.
Ștergeți cât mai curând lichidele vărsate sau condensul cauzat de abur.

Verificați să nu existe scurgeri prin acoperiș și mediați la timp orice problemă, dacă locuiți la apartament și suspectați că vecinii v-au inundat sau cel puțin au probleme cu umezeala.

Dacă renovați, alegeți vopselele lavabile în formula antimucegai.

În camere

Este indicat să măsurați umiditatea din locuință cu ajutorului unui aparat deloc costisitor, numit higrometru.Încercați să mențineți umiditatea relativă sub 60% - dacă este nevoie, procurați un dezumidificator, pentru a elimina umezeala excesivă.
În mod obișnuit, umezeala din camere se situează între 30-50%.

Nu folosiți umidificatoare de aer decât dacă higrometrul arată o atmosferă foarte uscată (sub 20%).

Ferestrele trebuie să izoleze bine încăperile și să ofere o barieră termică eficientă între interior și exterior.

Evitați uscarea rufelor în cameră, pe suporturi pentru interior – cel mai bine este să folosiți un uscător electric pentru haine sau să le așezați într-un spațiu deschi, ventilat.  Altfel, toată apa din rufe se va evapora în încăpere, va crește nivelul umidității și cel mai probabil, veți observa apariția mucegaiului.(1,2)

În baie

Baia este extrem de expusă mucegaiului. Amintiți-vă cât de tare se aburește oglinda după un duș fierbinte – toată această umezeală este în aer și este favorabilă apariției mucegaiului.

Aerisiți baia după fiecare duș și cel mai sigur, montați un ventilator, pentru ca aerul să circule și să se usuce.

Verificați instalațiile și asigurați-vă că nu există scurgeri de niciun fel.

Dacă după ce v-ați spălat, ați împrăștiat apă în afara cabinei de duș sau a căzei, nu lăsați apa să stagneze pe pardoseală sau pe obiectele din jur – ștergeți cu ajutorul unui mop sau a unei cârpe uscate.

Evitați amplasarea în băi a covoarelor textile, care pot absorbi și reține apa – preferați alternativele impermeabile.

În bucătărie

Dacă gătiți în mod frecvent, cu siguranță vă e cunoscut aburul degajat de oalele pe foc, care condensează la contactul cu faianța și se prelinge sub forma picăturilor de apă.

Gătiți cu geamul deschis în sezonul cald și aerisiți după ce ați terminat treaba. Instalați o hotă deasupra aragazului sau a plitei și folosiți-o de fiecare dată.

Verificați scurgerea de la chiuvetă, pentru a detecta eventualele scurgeri. Reparați la timp eventualele defecțiuni identificate.
Încercați să păstrați zona de sub chiuvetă cât mai uscată, fiind predispusă la umezeală. Nu depozitați aici fructe sau legume, pentru că vor atrage chiar mai mult dezvoltarea mucegaiului.

Curățați imediat lichidele vărsate pe jos și ștergeți faianța de apă după ce ați gătit.

Îndepărtarea mucegaiului

După cum spuneam, primul pas în a scăpa de mucegai îl reprezintă controlul umezelii, pentru a vă asigura că acesta nu va apărea din nou la scurt timp.

Dacă ați reglat nivelul de umiditate din încăperi, ați verificat izolarea termică a ferestrelor și ați identificat eventualele scurgeri, puteți începe să curățați zonele afectate de mucegai.

Mucegaiul de pe suprafețe mici poate fi îndepărtat ușor cu ajutorul unui amestec de apă caldă și săpun.
Frecați suprafața cu un burete și după ce ați îndepăratat petele, lăsați zona să se usuce.

Această metodă este eficientă pentru suprafețele dure, cum este cazul pereților.
Instalarea mucegaiului pe suprafețe poroase poate însemna compromiterea definitivă a acestora și s-ar putea să fie nevoie să aruncați cu totul respectivul obiect (covoare, prosoape, haine ș.a.)

Nu uitați să vă protejați atunci când realizați îndepăratarea mucegaiului. Preveniți inhalarea acestuia, cât și contactul cu pielea și ochii, folosind mănuși din cauciuc, mască și chiar ochelari de protecție.

Dacă mucegaiul a afectat suprafețe foarte mari ale unei încăperi, o variantă mai potrivită este să apelați la o firmă specializată în curățenie.


Nu amânați rezolvarea problemei mucegaiului! Vă expuneți sănătatea, confortul și rezistența locuinței. (1,2)

Data actualizare: 26-05-2019 | creare: 11-04-2014 | Vizite: 15873
Bibliografie
1 – What is mold, link: https://www.intuitiveenvsol.com/What_Is_Mold_.html
2 - A Brief Guide to Mold, Moisture, and Your Home, link: https://www.epa.gov/mold/moldguide.html
3 - Facts about Stachybotrys chartarum and other molds, link: https://www.cdc.gov/mold/stachy.htm
4 – Dampness and mould, link: https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0017/43325/E92645.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscurile mucegaiului din locuinţe şi cum poţi scăpa de mucegai
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum