Multiple batriomicoame gigant la un pacient cu afectiuni psihice

©

Autor: Redacția ROmedic

Autori: Claudia Artenie, Anca Zbranca, Irina Mihaila, Camelia Tamas, Irina Atudorei

Dermatovenerologie, Clinica Roderma, Iasi Romania
UMF Gr.T.Popa, Iasi, Romania
Chirurgie plastica, Spitalul de urgente, Iasi, Romania
Dermatovenerologie, Spitalul Sf.Spiridon, Iasi, Romania
Mai multe informatii: https://www.romedic.ro/roderma-iasi

Botriomicomul (granulomul piogenic) este o tumora benigna, de origine vasculara, rosiatica, cu tendinta la sangerare, localizata pe partile descoperite ale tegumentului si mucoaselor. In aparitia botriomicomului sunt implicati mai multi factori : traumatismele, infectiile bacteriene (Stophilococcus aureus), influente hormonale (sarcina, menopauza), medicamente (retinoizi sistemici), malformatii arteriovenoase. 

Un pacient in varsta de 56 de ani, cunoscut cu psihoza depresiva de 8 ani, se prezinta la dermatolog pentru formatiuni voluminoase, diametru variabil 1-2 cm sesile, dureroase, sangerande, multiple, la degetele de la picioare. Leziunile au debutat in urma cu 6 luni, fara efectuarea vreunui tratament local. Avand in vedere marimea si numarul leziunilor pacientul a fost redirectionat spre sectia de chirurgie plastica unde s-a efectuat excizie chirurgicala si examen anatomopatologic (tesut de granulatie constituit din numeroase capilare si infiltrat inlamator constituit din limfocite, plasmocite si macrofage).

Botriomicomul este o afectiune foarte frecventa in practica. Este o hiperpiazie vasculara aparuta de obicei dupa un traumatism. Tratamentul consta in excizie chirurgicala cu control histopatologic, diagnosticul diferential fiind in principal cu melanomul acromic.

Data actualizare: 07-02-2013 | creare: 07-05-2012 | Vizite: 5497
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele