Munca in tura de noapte distruge creierul

Data publicării: 23-06-2010

Modul de viaţă nocturn se răsfrânge în mod negativ asupra productivităţii muncii. Potrivit cercetătorilor din cadrul Spitalului Universitar Charité din Berlin, oamenii care muncesc în schimbul de noapte sunt mai apatici şi mai lenţi decât colegii lor care lucrează pe timp de zi, notează cotidianul rus Utro.

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă germani au desfăşurat un experiment în care subiecţii supuşi testului trebuiau să rămână în stare de trezie toată noaptea şi la fiecare trei ore să scrie una şi aceaşi frază pe o tablă grafică. În acelaşi timp, un computer stabilea cu ce putere persoana apasă pixul şi cât de repede scrie. De asemenea, se analiza cât de lizibile erau frazele scrise.

S-a dovedit că, în intervalul orar 03.00 şi 06.00, participanţii la experiment scriau cu mult mai încet decât în timpul zilei şi într-un mod mult mai puţin lizibil. După cum explică neuropsihologul german Joachim Hermsdörfer, acest lucru se explică prin faptul că mâinile funcţionează cel mai prost pe timp de noapte.

Totuşi, braţele şi mâinile nu funcţionează independent, ci se supun unor semnale ale creierului. Prin urmare, rezultă că pe timp de noapte sunt frânate sau chiar deconectate procesele de gândire. Neurobiologii subliniază că un om nu poate lucra eficient dacă organismul său este 'setat' pe somn, iar acest lucru nu poate fi schimbat: de vină sunt ritmurile biologice fireşti şi tradiţiile seculare.

Această idee a fost dezvoltată şi de psihologi din cadrul Universităţii din Tubingen. Cercetările lor au demonstrat că, în timpul nopţii, oameni nu doar scriu, ci şi gândesc mai prost, mai ales dacă li se trasează mai multe sarcini.

Recent, şi oameni de ştiinţă americani au stabilit că persoanele care lucrează noaptea nu reuşesc niciodată să-şi facă somnul, în asemenea măsură încât să poată munci foarte bine. Chiar dacă omul doarme după tura de noapte, acest lucru nu este suficient, deorece noaptea organismul necesită oricum odihnă.

De asemenea, este important şi la ce oră persoana intră în tura de noapte. Cel mai greu le vine celor care intră în tură la orele 21.00, iar cel mai puţin au de suferit cei care încep să muncească la 23.00.
Sursa: Agerpres, 23-06-2010, Vizualizari 489
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.