Mușcătura de căpușă ne expune riscului pentru 6 boli extrem de grave

©

Autor:

Mușcătura de căpușă ne expune riscului pentru 6 boli extrem de grave
Căpușele sunt paraziți purtători ai bolii Lyme, boală asociată cu acestea, dar trebuie știut faptul că nu doar acest patogen poate fi transmis de căpușă.

Cercetătorii din cadrul Universității din Columbia au analizat căpușele de căprioară sau căpușele negre, cum mai sunt numite (Isodex scapularis), cunoscute ca cele mai periculoase, pentru a identifica cele mai grave boli transmise de acestea.

Iată care sunt bolile cele mai periculoase transmise de căpușă:
  • 1. Boala Lyme este transmisă de căpușele infestate cu bacteria Borrelia burgdorferi. Se poate trata cu antibiotice dacă mușcătura și infecția sunt depistate la timp, dar poate cauza inflamații severe, nevralgii sau dureri articulare și multe alte simptome, dacă nu este tratată corespunzător.
  • 2. Borelioza apare când parazitul infestează și distruge celulele sangvine roșii ale gazdei. Simptomele pot deseori lipsi, dar poate pune în pericol viața, mai ales în cazul persoanelor predispuse unor riscuri.
  • 3. Anaplasmoza este răspândită de o altă bacterie purtată de căpușă. Simptomele apar de obicei după 1-2 săptămâni de la mușcătură și sunt reprezentate de febră, migrene, greață, stare generală de rău etc. Netratată, se agravează rapid, ducând la hemoragii, afectare renală și poate fi fatală.
  • 4. Borrelia miyamotoi este o altă bacterie transmisă de căpușă, similară cu cea care cauzează boala Lyme. Simptomele includ dureri articulare, oboseală, febră și dureri de cap.
  • 5. Ehrlichioza este cauzată de bacteria din aceeași familie cu cele responsabile de febra Rocky Mountain, cu simptome care seamănă cu ale gripei.
  • 6. Virusul Powassan este un membru al clasei de virusuri encefalitice transmise de căpușă. Se transmite mult mai rapid decât boala Lyme, adică în doar 15 minute. Nu există tratament și există riscul de 50% de afectare neurologică permanentă și 10% de deces.

Căpușele pot fi deseori co-infestate cu mai mulți patogeni ,acest lucru afectând și simptomele și modul în are boala evoluează.

Ceea ce putem face este să minimizăm pe cât posibil riscul mușcăturilor de căpușă prin prevenție și cunoașterea măsurilor de prim ajutor în cazul mușcăturii de căpușă.

Tot ce trebuie să știți despre mușcătura de căpușă, aici. Alege să fii informat, pentru siguranța ta și a celor dragi!

Sura: Business Insider

Data actualizare: 27-06-2017 | creare: 27-06-2017 | Vizite: 3244
Bibliografie
A single tick bite could put you at risk for at least 6 different diseases, link: https://www.businessinsider.com/deer-tick-can-carry-lyme-disease-powassan-virus-babesiosis-and-more-2017-6
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum scot căpușa - prin tragere sau rotire?
  • Repelente împotriva căpușelor
  • Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum