Muşchii, nu doar creierul, sunt implicaţi în tulburările de somn

Autor:

Muşchii, nu doar creierul, sunt implicaţi în tulburările de somn
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Institutul Creierului UT Southwestern's Peter O'Donnell Jr., Facultatea de Medicină Morehouse şi Universitatea Florida, a arătat că o proteină de la nivelul muşchilor ar putea diminua tulburările de somn la şoarecii de laborator.

Descoperirea făcută de cercetători este importantă pentru că vine în contradicţie cu opinia unanim acceptată conform căreia doar ceierul controlează toate aspectele care ţin de somn.

Autorii studiului au investigat proteina BMAL1 (ce ţine de ritmul circadian) din muşchi la şoarecii de laborator şi au observat că cei care aveau niveluri mai ridicate ale acesteia îşi reveneau mult mai repede după de fuseseră privaţi de somn. În schimb, eliminarea acestei proteine din muşchi a avut ca efecte întreruperea somnului, o creştere a nevoii de somn şi o reducere a capacităţii de recuperare după absenţa somnului.

Implicaţiile acestei descoperiri sunt importante, pentru că oferă oamenilor de ştiinţă noi piste pentru identificarea de noi terapii pentru tulburările de somn, în special somnolenţa excesivă. 

Studiul a fost publicat în jurnalul eLife.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 04-08-2017 | creare: 04-08-2017 | Vizite: 265
Bibliografie
Muscle, not brain, may hold answers to some sleep disorders, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-muscle-brain-disorders.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK