Muzica influențează modul în care percepem atingerea

©

Autor:

Muzica influențează modul în care percepem atingerea
Dacă până acum expresia „muzica te atinge” era doar o figură de stil, în urma cercetărilor realizate de oamenii de știință de la Institutul Max Planck de Științe Cognitive și Cerebrale (Leipzig), expresia ar putea avea un sens literal. Studiile acestora sugerează că tipul de muzică pe care îl ascultăm și modul în care îl percepem ne-ar influența percepția atingerii (de către o persoană sau chiar de către un robot).

Autorii au realizat experimente în care participanții își plasau brațul pe masă, acesta fiind acoperit de o perdea, pentru a le fi blocat accesul vizual către el. Dincolo de perdea, un robot le mângâia brațul, timp în care participanții ascultau secvențe muzicale, pe care erau rugați să le evaluze pe o scală de la „deloc sexi” până la „extrem de sexi”.

Într-unul dintre experimente, asistentul era o persoană, iar participanții au crezut că atingerile pe braț erau umane, când în realitate un robot era cel care le aplica mângâierile. S-a observat în acest caz că participanții au avut tendința de a transfera atingerii robotului senzualitatea melodiei. Efectul s-a menținut și în experimentele în care aceștia știau dinainte că brațul le va fi atins de un robot. O altă observație a fost că atingerea era percepută a fi mai senzuală cu atât mai mult cu cât muzica ascultată era percepută a fi mai sexi.

De ce ne influențează muzica percepția atingerii? O posibilă explicație, consideră autorii, ar fi că procesarea cerebrală a muzicii implică parțial aceleași zone ale creierului implicate în atingere, iar exprimarea emoțiilor dintr-o melodie urmează aceeași dinamică ca în cazul exprimării emoționale a atingerii (o melodie tristă e procesată relativ similar la nivel cerebral cu o atingere tristă, o melodie agresivă cu o atingere agresivă etc.).

De menționat este și faptul că efectul de transfer senzorial determinat de muzică a fost observat și în cazul altor simțuri (de exemplu, se pare că preferăm culorile mai intense și mai vibrante atunci când muzica este la un volum mai tare).

În lumina acestor rezultate, autorii consideră muzica o „tehnologie socială” cu rol în evoluție, având implicații pentru comportamentul uman și posibil pentru selecția sexuală.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 08-05-2022 | creare: 11-09-2017 | Vizite: 903
Bibliografie
How Music Alters Our Perception of Touch, link: https://neurosciencenews.com/music-touch-perception-7414/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai ușor amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum