Muzica lui Mozart și Strauss pentru tratamentul hipertensiunii

©

Autor:

Muzica lui Mozart și Strauss pentru tratamentul hipertensiunii
Doi cercetători germani de la Universitatea Bochum au realizat un experiment în care pacienții cu hipertensiune, expuși la muzica lui Mozart și Straus, au prezentat o reducere a concentrației lipidelor din sânge și a frecvenței cardiace.

Cercetătorii au testat efectul mai multor genuri de muzică asupra sistemului cardiovascular. Cei 120 de participanți au fost distribuiți astfel: 60 de persoane au ascultat muzică timp de 25 de minute, în timp ce cealaltă jumătate (grupul de control) a petrecut aceeași perioadă de timp în liniște.

Primii 60 de participanți au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare ascultând muzica lui Mozart, Strauss, respectiv formația pop ABBA.

Înainte și după expunerea la muzică și perioada de liniște, participanților li s-au măsurat presiunea sângelui, frecvența cardiacă și nivelul cortizolului.

S-a observat că la persoanele care au ascultat muzica clasică, presiunea sângelui și frecvența cardiacă au scăzut semnificativ, comparativ cu cazul celor care au ascultat muzica ABBA, la care nu s-a înregistrat nicio modificare a parametrilor măsurați. La persoanele din grupul de control, presiunea sângelui a scăzut atunci când au stat întinse pe spate, însă nivelul nu a scăzut la fel de mult ca în cazul ascultării muzicii clasice.

În ceea ce privește cortizolul, expunerea la toate cele trei tipuri de muzică a dus la reducerea concentrației de cortizol, mai pronunțată la bărbați, după ce au ascultat Mozart și Strauss.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 22-06-2016 | creare: 22-06-2016 | Vizite: 2414
Bibliografie
Mozart and Strauss for treating hypertension, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-mozart-strauss-hypertension.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Cât trebuie să fie tensiunea arterială normală?
  • Cum se măsoară tensiunea arterială?
  •