Nasterea de urgenta - primul ajutor

©

Autor:

Nasterea de urgenta - primul ajutor

Nasterea se poate declansa inainte de termen sau travaliul poate incepe mai devreme. In asemenea cazuri, uneori, mama nu mai are timpul necesar sa ajunga la spital pentru a naste.

Daca apar contractii cu pauze mai mici de doua-trei minute, daca mama simte nevoia de a impinge in jos ori de a-si misca bazinul, sau daca la intrarea in vagin este vizibil capul copilului (de marimea unei monede sau mai mult), ne putem astepta ca nasterea sa aiba loc in foarte scurt timp.

Daca aveti posibilitatea, chemati medicul pentru a asista nasterea. Uneori, acesta poate da indicatii telefonice in timpul nasterii.

Incercati sa ramaneti calm. Majoritatea nasterilor decurg normal, natural. Nu incercati sa opriti nasterea copilului, incrucisand picioarele mamei sau impingand inapoi capul copilului sau prin alte mijloace, pentru ca poate dauna copilului.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Inainte de nastere

1. Puneti cersafuri curate pe pat. Daca aveti timp, asezati dedesubt si o bucata de plastic (o perdea de dus sau o fata de masa, de exemplu) pentru a proteja salteaua. Daca nu aveti la indemana un pat, iar mama sta pe jos puneti sub coapsele acesteia haine, ziare, reviste.

2. Asezati mama pe spate, cu genunchii indoiti, labele picioarelor proptite pe planul-suport si coapsele foarte departate. Daca mama se afla pe un pat, lasati suficient loc pentru nasterea copilului.

3. Spalati-va mainile cu apa si sapun.

4. Sterilizati niste foarfece sau un cutit prin fierbere cel putin 5 minute, daca aveti posibilitatea, sau in flacara, cel putin 30 de secunde. Lasati foarfecele in apa pana cand veti avea nevoie de ele pentru taierea cordonului ombilical.

5. Strangeti la un loc:
o patura curata de bumbac, moale, cearsafuri sau un prosop pentru a infasura copilul dupa nastere
un snur solid, curat, sireturi de pantofi curate, ori fasii de carpa, pentru a lega cordonul ombilical
o galeata care poate fi necesara, in cazul in care gravida vomita
un sac mare de plastic, o cutie de plastic sau un prosop in care sa puneti placenta, dupa ce este eliminata, pentru a fi verificata mai tarziu de personalul medical
servetele sanitare, bucati de panza curate impaturite ori batiste pentru a le aseza in jurul vaginului dupa nasterea copilului si eliminarea placentei
servete de bucatarie si ace de siguranta

In timpul nasterii

1. Nu puneti mana sau alte obiecte in vagin.

2. Nu interveniti in timpul expulziei (iesirii copilului) si nu atingeti copilul pana ce capul lui nu a iesit complet din vagin.

3. Odata ce capul copilului a iesit, orientati-l si mentineti-l in asa fel incat sa nu curga sange pe el sau alte secretii.

4. Daca totusi capul copilului este in continuare invelit intr-un sac cu un lichid tulbure, intepati cu foarte mare grija sacul cu ajutorul foarfecelor sterile sau rupeti-l cu degetele, permitand lichidului sa iasa. Indepartati secretiile de pe fata copilului pentru ca el sa poata respira.

5. Copilul se naste de obicei cu fata in jos. Verificati si asigurati-va ca in jurul gatului nu se afla infasurat cordonul ombilical. Daca il veti gasi infasurat, faceti-l sa alunece peste capul copilului printr-o miscare blanda si rapida.

6. Daca totusi cordonul ombilical este infasurat prea strans in jurul gatului copilului, cordonul ombilical trebuie taiat acum pentru a preveni sufocarea copilului.

Oricum, aceasta situatie este relativ rara. Daca ati taiat cordonul ombilical si mai exista o persoana prin preajma, aceasta se poate ocupa de legarea cordonului. Daca nu este infasurat in jurul gatului, nu este nevoie sa va ingrijiti imediat de taierea cordonului ombilical, ci o veti face dupa nasterea copilului.

7. Continuati sa sustineti capul copilului in timp ce se naste. Trupul lui este foarte alunecos, asa ca trebuie avuta foarte mare grija la modul in care il prindeti in mana. O data ce capul si gatul copilului au iesit din vagin, copilul se intoarce de unul singur cu fata catre o coapsa a mamei pentru a permite iesirea umerilor. Orientati capul copilului usor in jos, cu multa grija si blandete. Odata ce iese un umar al copilului, orientati cu blandete capul copilului in sus pentru a permite si celuilalt umar sa iasa.

8. Tineti cu grija copilul, pe masura ce restul corpului aluneca afara.

9. Pentru a ajuta copilul sa inceapa sa respire, tineti-l cu capul mai jos decat picioarele, astfel incat secretiile sa se poata scurge din plamani, gura si nas. Sustineti capul si corpul cu o mana in timp ce cu cealalta strangeti bine gleznele copilului.

10. Strangeti-i ferm, dar cu blandete, gura si nasul, folosind o compresa sterila sau o bucata de carpa curata, pentru a va asigura ca nimic nu sta in calea aerului respirat.

11. Daca copilul nu a tipat, plesniti copilul usor cu degetele peste pulpe sau loviti-l incet pe spate.

12. Daca inca nu respira, faceti respiratie artificiala simultan pe gura si pe nas, tinand capul copilului pe spate. Efectuati respiratii usoare la fiecare trei secunde.

13. Notati ora nasterii.

14. Indata ce copilul a inceput sa respire, pentru a preintampina pierderea de caldura, infasurati-l, inclusiv capul si ceafa, intr-o paturica sau intr-un cearceaf.

Asezati copilul pe o parte, deasupra abdomenului mamei cu capul mai jos decat picioarele, orientat cu fata catre picioarele mamei. Cordonul ombilical nu trebuie sa fie intins, ci usor liber, netensionat.

Este foarte important ca in acest timp copilul sa fie la caldura si sa respire bine. Nu curatati stratul albicios care acopera pielea copilului. Acesta este un strat protector. Nu curatati ochii si urechile copilului.

15. Nu este necesar si nici dorit a se taia cordonul ombilical imediat. Este bine sa asteptati mai intai cinci minute, pana cand veti observa ca nu mai exista pulsatii la nivelul cordonului ombilical. Daca mama poate fi transportata la spital imediat dupa eliminarea placentei, copilul poate fi lasat prins de placenta, mai ales daca nu avem la indemana foarfeci curate pentru a taia cordonul, care trebuie taiat corect.

16. Daca sunteti nevoit sa taiati cordonul, legati mai intai o sfoara curata sau o fasie de panza curata la cel putin 10 cm de corpul copilului, innodati sfoara cu un nod dublu, in asa fel incat circulatia prin cordon sa fie total oprita. Folosind o a doua bucata de sfoara sau fasie de panza, legati un al doilea nod strans, dublu, la 15-20 cm distanta de corpul copilului (5-10 cm de primul nod), catre corpul mamei.

17. Taiati cordonul intre cele doua noduri cu foarfece sterilizate sau cu un cutit.

18. Pastrati caldura copilului acoperindu-l pe cap si asezandu-l strans langa mama. Capul copilului va trebui sa stea in continuare mai jos decat restul corpului pentru a permite drenajul (scurgerea) secretiilor.

Eliminarea placentei

Eliminarea placentei se produce de obicei la 5, pana la 10 minute de la nasterea copilului. Este precedata de obicei de un suvoi de sange rosu inchis, care tasneste din vagin.

Care sunt primele masuri care trebuie luate in acest sens?

  • Aveti rabdare sa se elimine placenta.
  • Nu trageti de cordonul ombilical pentru a grabi eliminarea acesteia. Contractiile uterine ale mamei vor elimina in cele din urma placenta.
  • Odata cu iesirea copilului si eliminarea placentei se vor produce sangerari.
  • Asezati placenta intr-un recipient si duceti-o impreuna cu mama si copilul la spital (daca este posibil) sau catre orice alta unitate cu profil sanitar pentru a fi examinata.

Dupa ce copilul s-a nascut si dupa ce a fost eliminata placenta este necesar sa:

1. Asezati servetele sanitare sau alte bucati de panza curate, impachetate, in dreptul deschiderii vaginale pentru a absorbi sangele.
2. O manevra folositoare pentru a limita pierderea de sange a mamei este masajul usor al abdomenului cu mana pe uter, care poate fi simtit imediat sub ombilicul mamei sub forma unei mingi mari si moi. Continuati sa masati cu blandete pana ce consistenta uterului devine ferma (dura). Continuati sa masati la fiecare cinci minute timp de o ora, cu exceptia cazului in care intre timp sosesc ajutoarele medicale. Daca sangerarea este foarte abundenta, cautati asistenta medicala de urgenta.
3. Stoarceti cu un burete ud fata mamei daca doreste.
4. Dati-i mamei apa, ceai, daca doreste sa bea ceva. Nu-i dati bauturi alcoolice!
5. Asigurati-i confortul termic si linistea. Nu uitati sa o incurajati, sa o felicitati si sa o asigurati pe mama ca totul este in regula.

 


Data actualizare: 18-02-2024 | creare: 01-10-2012 | Vizite: 7739
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: